Crònica

Foc generacional a la platja de l'Estartit

El festival Ítaca celebra la revetlla de Sant Joan a l'Estartit amb Zoo, Ana Tijoux i The Tyets

Els valencians Zoo mostren un directe contundent en el seu camí al concert del Palau Sant Jordi a Barcelona

| 24/06/2022 a les 18:00h

Panxo (Zoo) al festival Ítaca a l'Estartit (23/06/2022)
Panxo (Zoo) al festival Ítaca a l'Estartit (23/06/2022) | Foto: Xènia Gasull
El concert de la revetlla de Sant Joan ha esdevingut, des de fa ja uns anys, el punt més àlgid del festival Ítaca, almenys pel que fa a l'assistència de públic. Enguany, la celebració a l'escenari de la platja gran s'estirarà un total de tres dies amb una programació que inclou els concerts, entre d'altres, d'Oques Grasses i Rigoberta Bandini com a plats forts. La primera de les dates va programar propostes generacionals com les de Zoo i The Tyets, al costat de dues primeres espases de la fusió internacional com Ana Tijoux i Asian Dub Fundation en format soundsystem
 

The Tyets al festival Ítaca a l'Estartit (23/06/2022). Foto: Xènia Gasull

 
El duo mataroní The Tyets van ser els encarregats d'obrir foc –mai més ben dit en una nit com la d'ahir– amb el seu precís còctel de músiques urbanes. Eren les 9 de la nit, i el públic encara entrava tímidament al recinte del festival. Oriol de Ramon 'Derra' i Xavier Coca 'Jotes' van exprémer tots els hits del seu repertori, amb una banda de directe amb només guitarra i bateria. Així, van sonar "Menorca", "Txarango al Canet Rock", "Amics, tiets i coneguts" o "RRHH (Tinc una casa)", a més del celebrat "El ratolí". Un poti-poti estilístic que anava de la cançó infantil a la rumba, passant pel reggaeton o el pop amb autotune de "Se queda", la seva col·laboració amb Ferran Palau. En 'Derra' va recordar que, no fa gaire temps –el 2018–, ell estava de públic a l'Ítaca escoltant a grups com Koers.
 

Foguera de Sant Joan al festival Ítaca a l'Estartit (23/06/2022). Foto: Xènia Gasull


 
Acabats The Tyets, a l'exterior del recinte del festival es va produir una espectacular encesa de foguera amb un espectacle de focs, a càrrec del col·lectiu Els Pirats del Foc. Un xou plàsticament impactant que va donar la benvinguda a l'actuació d'Ana Tijoux.
 

Ana Tijoux al festival Ítaca a l'Estartit (23/06/2022) Foto: Xènia Gasull


L'actuació de la cantant i rapera francoxilena va fer pujar el to reivindicatiu de la nit, amb la seva fusió d'estils propers al mestissatge i al rap, i les seves lletres de missatge feminista. L'exmembre de Makiza va donar una contundent lliçó de presència escènica, amb cançons bandera com "1977", com l'any del seu naixement.
 

Zoo al festival Ítaca a l'Estartit (23/06/2022). Foto: Xènia Gasull


Mentre els focs encara esclataven a la platja, els valencians Zoo van descarregar totes les bateries en l'actuació més multitudinària de la nit. El grup està en plena gira de presentació del seu darrer treball Llepolies (Zoo Records, 2021), d'on van sonar la majoria de cançons del seu repertori des del tret de sortida d'"Avant". La contundència i precisió del directe de Zoo està fora de qualsevol dubte. El combo valencià és actualment una de les propostes més sòlides de la música de fusió i d'inspiració urbana. Amb només vuit anys d'existència –el temps que ha passat des del ja llunyà senzill "Estiu"–, Zoo ha cimentat en tres discos d'estudi un repertori que ja forma part de la banda sonora d'aquesta generació de joves, amb temes com "Llepolies", "Corberes", "Ventiladors" o una corejadíssima "Tobogan". Només caldria que algú li recordés a en Panxo –un dels dos cantants de la formació– que Girona està a prop de 50 kilòmetres de l'Estartit, per tal i com es va dirigir –fins a tres vegades– al públic de l'Ítaca.
 
La nit va acabar amb el soundsystem a càrrec dels francesos Asian Dub Fundation.
 
La programació del festival Ítaca a l'Estartit continua avui amb els concerts d'Oques Grasses, Suu, Roba Estesa, La Sra. Tomasa i Zetak; i demà dia 25 de juny amb Rigoberta Bandini, Zahara, Cala Vento, Habla de Mí en Presente i Serial Killerz.
 
Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, Ana Tijoux, ítaca, festival ítaca, l'estartit, zoo, The Tyets

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.