Cròniques

Un cap de setmana festiu i familiar a Tàrrega

Aquest cap de setmana s'ha celebrat el festival targarí Paupaterres, amb les actuacions d'Auxili, Itaca Band i Sara Roy, entre altres

Del 7 al 9 de juliol, la ciutat ha comptat, a més, amb espais gastronòmics, artesania i circ

| 11/07/2022 a les 12:00h

Itaca Band
Itaca Band | Eva Balcells
Amb un bon grapat de propostes musicals, s'ha celebrat la 24a edició del Paupaterres. El festival de referència de Ponent, un cop més s'ha situat al Càmping Municipal de Tàrrega, amb foodtrucks, artesania, circ –amb Entreteles i Cor Safari– i dos escenaris, on han actuat els artistes del cartell d'enguany, entre els quals, Auxili, Itaca Band i Sara Roy. La inauguració va anar a càrrec de Juh & Fox The Ruralites, que van tocar en un sopar-concert a l'exterior dels establiments Bar Novum i Sardines & Marinada de l'Associació Alba, respectivament, i que van resultar tot un èxit.
 
Divendres, vora l'Institut Alfons Costafreda de Tàrrega, se situava el recinte del Festival d'Estiu de les Terres de Ponent. Només traspassar l'entrada del pati, s'il·luminava en gran, lletra per lletra, un cartell que resava el nom del festival i que esdevenia un photocall que convidava als assistents a fer-s'hi una fotografia per fer de la nit un record. Darrere d'aquella lluminària, s'ubicava l'epicentre del festival, que a poc a poc es va anar omplint, fins a quedar completament cobert de taules, cadires i un públic amb ganes de gresca i xerinola. I per fer  més amens els moments entre concerts, Triokumbia
 

Hoven al Paupaterres Foto: Eva Balcells
 

Divendres al vespre, Hoven ho tenia tot preparat: un públic assegut, que mentre sopava, va gaudir del concert en acústic que va defensar, tot sol, el líder i vocalista del grup: Pol Jóven. Amb timidesa, l'artista lleidatà va presentar el seu repertori de cançons en anglès, els temes del seu EP The Waters (autoeditat, 2022) i versions d'artistes a qui admira. Com a exclusiva, l'artista va avançar que pròximament publicarà el seu primer llarga durada. 
 
En el mateix escenari, va pujar la formació de veus femenines Alérgicas al Polen, amb qui el públic va poder xalar de la seva proposta musical càlida, dolça i acollidora. Vingudes des del barri barceloní de Gràcia, la banda va obrir el concert amb "Plaça del Sol", un dels temes del seu primer àlbum, De cero (Segell Microscopi, 2021). El grup va mostrar ganes d'interactuar amb el públic i ho va fer animant-lo a ballar un vals amb "El último dia" –els assistents van participar tímidament– i demanant ajuda pels cors de "15 dies". Malgrat tot, entre les taules va haver-hi una escolta activa de les lletres que oferia el grup i, també amb les versions de "Gimme! Gimme! Gimme!" d'Abba i "Nunca darás la talla" de la Flör del Otro, l'anterior projecte de Mabel Flores.
 
A les dotze tocades, els seguidors de Celtas Cortos van abandonar les cadires i es van ubicar davant de l'escenari principal per cantar cadascun dels hits que la banda va oferir. El grup va obrir l'esperat concert amb "Silencio", que va anar seguit dels mítics com "No nos podrán parar", "Todo es ponerse", "Mañana sale el sol" o "Retales de uns vida". I òbviament no hi va faltar la cançó més coneguda per a tothom, i corejada amb eufòria -i de pe a pa- entre el públic: "20 de abril".
 

Huntza al Paupaterres Foto: Eva Balcells

 
Després va pujar a l'escenari el grup bilbaí Huntza amb els seus sons folklòrics. Malgrat l'interès i l'esforç de la banda per connectar amb el públic, el seu escàs domini del català va impedir que la comunicació fos gaire fluida. La formació hi va presentar el darrer àlbum Ezin Ezer Espero (Mauka Musikagintza, 2021), amb cançons com "Odoletan", "Haizeak" o "17:21".
 
Al final de la nit va haver-hi un canvi generacional del públic, el qual va passar de ser heterogeni a ser liderat pel jovent seguidor del grup de Montcada i Reixac Itaca Band. El Triokumbia va actuar com a salvavides, mentre que la banda acabava de preparar l'espectacle. Després d’una llarga espera causada per les proves de llums i so, la banda va poder interpretar des de Mil tormentas y un sol (Halley Records, 2022) fins a “Temerario”, “Torna’m” o “Ahora i aquí”. 
 
 

UNA BONA DOSI DE REGGAE

Durant la tarda del dissabte, es va celebrar el PaupaKids: un esdeveniment adreçat als infants, que hi van poder fer tallers de circ, percussió o art urbà i activitats de pintar cares, danses o una festa de l'escuma. Aquest pla va oferir una una bona excusa a les famílies per animar-se i quedar-se a veure les primeres actuacions de la nit. I així va ser: la cantautora d'Almacelles Helen (Helena Capdevila) va oferir un gran ventall de cançons, tant en anglès –del seu primer EP Fairytales (autoeditat, 2020)–, com en català i castellà, amb què els més menuts van sortir a ballar a primera fila.
 
El mateix va succeir amb l'artista Sara Roy –guardonada als Premis Enderrock 2022 a millor artista revelació gràcies al vot popular–, que va repassar temes com "Queda't", "Som", "Jamás", "Todo", "Tot és més fàcil" o la nova "Una cançó d'amor", que un públic dempeus va dansar i cantar amb il·lusió.
 

Sara Roy al Paupaterres Foto: Eva Balcells

 
A mitjanit, com va passar en la jornada anterior, va haver-hi un canvi d'ubicació i el públic va tornar a mobilitzar-se cap a l'escenari principal. Aquesta vegada s'esperava el grup llegendari provinent de Jamaica The Skatalites, qui continua actiu des dels anys seixanta. Amb els ritmes marcats per la banda caribenya, es va donar per iniciada una llarga nit de reggae. El públic es va mostrar receptiu i amb ganes de ballar cadascun dels temes de la llarga trajectòria musical de The Skatalites, entre ells "Rock Fort Rock" i "James Bond".
 
Després de tres anys d'aturada, va continuar la nit la banda d'Ontinyent Auxili, que va presentar el darrer àlbum Guaret (Propaganda Pel Fet!, 2022) amb "Guaret", "Diga-li", "Parèntesi" o "El vici". El grup tampoc es va oblidar d'interpretar les cançons més destacades, com "L'ona", "Foc i vent" o "Si tu vols", amb què va fer un concert banyat d'eufòria, de festivitat i, per descomptat, d'una bona dosi de reggae.
 
Qui va acomiadar l'edició d'enguany al gran escenari va ser la formació emergent i mataronina Andana, que va presentar els darrers senzills, des de "Bona vibra" fins a "Cuando pasas", passant per "Pull Up" i "La tortuga" –una col·laboració produïda per The Tyets en el disc de l'Animalari urbà (Luup Records, 2021). I per a qui va voler continuar la festa, dalt de l'establiment de venda de consumicions, es trobava Ponent Roots oferint encara més i més reggae.
 
Així va tancar, el Paupaterres, un cap de setmana ple de música, bon ambient i mil i una activitats paral·leles, que han pogut gaudir des dels menuts fins als més grans, i tant la població targarina com la forastera. Ara, el festival d'estiu de Ponent li toca preparar-se, perquè el pròxim any estarà d'aniversari: se celebraran vint-i-cinc edicions, fent un Paupa per a tothom. 
Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, croniques, Andana, Auxili, The Skatalites, Sara Roy, Helen, Itaca Band, huntza, Alérgicas al polen, Celtas Cortos, Hoven, Paupakids, paupaterres, festivals, actualitat, cròniques

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.