La gala d’entrega de la cinquena edició de la festa anual de la música balear tindrà lloc el 2 de novembre i, com a novetat, es traslladarà al Teatre Principal de Palma, un espai amb més capacitat d’aforament que el Teatre Xesc Forteza, on s’havia realitzat els darrers anys. L’acte està organitzat pel Grup Enderrock i l’Obra Cultura Balear, amb el suport del Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Palma i el Consell Insular de Mallorca, amb el patrocini d’Estrella Damm.
JA T’HO DIRÉ: PREMI ENDERROCK D'HONOR DE LA MÚSICA BALEAR
Ja T'Ho Diré Foto: Arxiu
Cris Juanico, Sebastià ‘Titi’ Saurina, Jesús ‘Fly’ Moll, Carles ‘Charly’ Pons i Vicenç ‘Sente’ Fontestad són l’ànima eterna de Ja T’Ho Diré, un grup de rock mediterrani format per un quintet de Ciutadella a qui els unia sobretot les ganes de fer música. Per aconseguir-ho van abandonar les seves llars i se’n van anar a viure junts a la casa que un amic –el mànager Jordi Gratacòs– els va deixar a Biure d’Empordà. Allà els va atrapar de ple el remolí del ‘rock català’ i van saber enganxar-s’hi amb una proposta singular que destacava per un pop-rock festiu i unes lletres directes i sense tòpics.
Fa tres dècades que Ja T’Ho Diré va publicar el primer àlbum. El grup es va guanyar el respecte de l’escena, el públic i la crítica i han deixat per a la posteritat set àlbums, un recopilatori i dues maquetes que van marcar època, sobretot amb Moviments salvatges (Música Global, 1995) i un grapat de cançons que el temps ha convertit en clàssics: “Ei, Joan”, “Res no es mou”, “Si vens”...
AGUSTÍ FERNÁNDEZ: PREMI ENDERROCK DE LA MÚSICA BALEAR A LA TRAJECTÒRIA
Agustí Fernández Foto: Juan Miguel Morales
Nascut a Palma l’any 1954 i establert a Catalunya, el pianista i compositor Agustí Fernández és un dels músics de free jazz més prolífics dels Països Catalans amb una sòlida trajectòria i una enorme projecció internacional.
El jazzista és un dels referents mundials de músiques d’improvisació i ha treballat amb els músics més reputats del món del gènere. A més dels seus projectes personals en solitari, forma part de la Blue Shroud Band i de la London Jazz Composers Orchestra i ha estat membre del Mats Gustafsson Nu Ensemble i de la Barry Guy New Orchestra. Per aprofundir en les seves obres s’ha servit del coneixement del piano clàssic del segle XX, de manera que s’ha endinsat en l’experimentació i l’exploració de la música d’avantguarda.
La seva prolífica discografia és inabastable, amb més de 150 discos propis i altres col·laboracions. Ha estat reconegut amb nombrosos guardons, entre els quals el Premi Ciutat de Barcelona de Música (2009), atorgat per l’Ajuntament de Barcelona, i el Premi Nacional de Cultura (2013), concedit per la Generalitat de Catalunya.
CARME CASTELLS: PREMI ENDERROCK DE LA MÚSICA BALEAR A UNA PERSONALITAT
Carme Castells Foto: Tolo Balaguer
Directora de la Fundació Mallorca Literària des del 2008, Carme Castells (Palma, 1976) ha liderat un projecte de divulgació literària adreçat a tots els públics i en diversos formats, incloent-hi cicles com “La lluna en vers”, “Versud” o “TardOral”, en què predominen les propostes de cançó, arrel, neofolk, fusió i la reivindicació de la paraula performativa. Des de la Fundació ha continuat la tasca del pare Rafel Ginard en el camp de la música popular i tradicional.
Amb Joana M. Serra va crear el Cançoner de Mallorca, per incorporar les cançons tradicionals de l’illa recopilades per diversos autors, que es posen a l’abast a través del Museu de la Paraula, un cançoner 2.0 en línia amb més de 15.000 peces recollides. I també a partir de la feina de Ginard ha treballat en el Tradicionari de Mallorca, i en la producció d’espectacles basats en el llegat oral i poètic, com Irene i la terra adormida i Llavors de Fonoll.