Festivals

La música valenciana es retroba a la Fira Trovam

Del 2 al 5 de novembre, la fira castellonenca acollirà més d'una cinquantena de concerts

Xavi Sarrià, Marala i Cactus a la 10a edició de la fira Trovam

| 27/10/2022 a les 10:30h

Smoking Souls, Marala, Cactus, Maria Hein, Jonatan i Cristian Penalba, Habla de Mí en Presente, Clara Andrés i Xavi Sarrià
Smoking Souls, Marala, Cactus, Maria Hein, Jonatan i Cristian Penalba, Habla de Mí en Presente, Clara Andrés i Xavi Sarrià
S'acosta el novembre i, com succeeix des de fa deu anys, la música valenciana té una de les seves grans cites anuals a la Fira Trovam de Castelló de la Plana, organitzada per la Valencian Music Association i l’Institut Valencià de Cultura. Del 2 al 5 de novembre, la desena edició de la Fira Valenciana de la Música – Pro Weekend omplirà diferents escenaris de la capital de la Plana Alta amb més de cinquanta actuacions d’artistes de tots els estils d’arreu dels Països Catalans i de la resta de l’Estat espanyol. Repassem algunes de les propostes més destacades de cada estil.
 

POP-ROCK

MARUJA LIMÓN
3 de novembre a les 14 h - Pati de l'Auditori de Castelló

La formació barcelonina presentarà una distintiva fusió de ritmes llatins, flamenc i jazz plasmada en els seus dos treballs, Más de ti (Kasba Music, 2018) i Vidas (Satélite K, 2022). Un grup que també aborda extensivament les cures amb lletres tant en català com en castellà.


TITO PONTET
3 de novembre a les 20:30 h - Sala de cambra de l'Auditori de Castelló

La banda d’Alcoi Tito Pontet interpretarà a la fira el seu últim EP, Ai mare (autoeditat, 2022), en què el mestissatge i la festa són els grans pals de paller. Percussions exuberants, vents tòrrids, dosis generoses dels ritmes ballables llatinoamericans i veus amb sabor defineixen una proposta calenta i compromesa.


LA LUDWIG BAND
4 de novembre a les 19 h - Sala de cambra de l'Auditori de Castelló

La Ludwig Band ha estat guardonada amb el Premi Enderrock 2022 a millor disc de l’any segons la crítica per La mateixa sort (The Indian Runners, 2021). La Fira Trovam serà una magnífica ocasió per escoltar en directe el grup d’Espolla i gaudir de la multiplicitat de detalls psicodèlics que inclou el seu tercer treball.


ENRIC MONTEFUSCO
4 de novembre a les 19:30 h - Paranimf Universitat Jaume I

L’antic líder de la banda barcelonina Standstill, Enric Montefusco, i Xavi Bobés, creador de la companyia de teatre Playground, presentaran l’espectacle Viaje al centro de un idiota. Un viatge escènic que explora la pèrdua de la identitat, la moral i el coneixement. A partir de la incrustació de nous gèneres i matisos musicals i dramàtics, l’obra esdevé un qüestionament d’allò que l’individu creu que sap.


NOVEMBRE ELÈCTRIC
4 de novembre a les 19:45 h - Pati de l'Auditori de Castelló

La formació liderada per l’algemesinenc Yeray Calvo s’ha fet un lloc consolidat en l’escena del pop-rock valencià. Guanyadors de fins a tres Premis Ovidi al llarg de la seva trajectòria, a Castelló presentaran el quart àlbum d’estudi, Memento (Primavera d’Hivern, 2022), un punt de trobada entre l’electrònica i el rock.


ERNEST CRUSATS
4 de novembre a les 20:30 - Sala de cambra de l'Auditori de Castelló

El líder de La iaia ha engegat enguany la carrera en solitari coincidint amb el desè aniversari del primer disc del grup i premi Sona9 –Les ratlles del banyador (Música Global, 2011)–. A Castelló, el músic vigatà presentarà el seu disc debut en solitari, La font gelada (Fina Estampa, 2022).


TENDA
4 de novembre a les 21:15 h - Pati de l'Auditori de Castelló

El quartet valencià s’ha començat a obrir camí amb el darrer àlbum, Última generació(n) (autoeditat, 2021). Arpegis, rifs de caràcter nostàlgic i ràfegues de distorsió aporten distinció a cançons de mirada pessimista que recorden amb alegria la nostàlgia del passat.


HABLA DE MÍ EN PRESENTE
4 de novembre a les 21:30 - Magic Box, Auditori de Castelló

Formats fa deu anys a Berlín, el quintet català Habla de Mí en Presente arribarà al novembre al Trovam amb un estil híbrid que beu del tecno europeu, la rumba i un humor histriònic. El grup repassarà les cançons del darrer disc, Vivir más (Halley Records, 2022), una aposta perquè l’anomenada tecnorumba del nord envaeixi també el sud d’Europa.


SMOKING SOULS
4 de novembre a les 23:30 h - Sala simfònica de l'Auditori de Castelló

La formació de Pego és un dels grans noms de l'escena del rock valencià. Amb uns arranjaments sobris, però molt ben cuidats, el quartet presentarà a la fira Trovam de Castelló el seu darrer projecte, La cura (Propagana pel Fet!, 2022), un disc impecable que aborda una tria de cançons que parlen de les fractures de la salut mental causades per la pandèmia.


DEPEDRO
5 de novembre a les 20:30 h - Sala simfònica de l'Auditori de Castelló

El projecte artístic del madrileny Jairo Zavala, Depedro, no ha fet més que guanyar notorietat gràcies al seu esperit eclèctic, que beu d’entorns i indrets ben contrastats. A Castelló presentarà el seu darrer disc d’estudi, Máquina de piedad (Warner, 2021), basat en el llibre La batalla d’Occident d’Éric Vuillard, sobre la Primera Guerra Mundial.


B1N0
5 de novembre a les 23 h - Magic Box, Auditori de Castelló

La capacitat de transgressió i experimentació electrònica dels empordanesos b1n0 queda fora de tota sospita. El duo format per Emili Bosch i Malcus Codolà s’acompanyarà en directe dels sintetitzadors i sàmplers d'Eduard Frigola i farà un salt endavant en la seva aventura sonora. 


XAVI SARRIÀ
5 de novembre a les 23:30 h - Escenari À Punt, Parc Ribalta

L’històric líder d’Obrint Pas fa més d’un lustre que és al peu de canó del seu projecte en solitari. Enguany, Xavi Sarrià ha enregistrat un segon disc, Causa (Propaganda pel Fet!, 2022), que conserva la línia del seu habitual mestissatge combinat amb el discurs combatiu i que el manté com un dels músics més incombustibles de l’escena valenciana.


CACTUS
6 de novembre a la 1 h - Escenari À Punt, Parc Ribalta

Després de la marxa de Samantha Gilabert, substituïda per Ana Campoy, i la incorporació de vents metall, Cactus ha reactualitzat la seva proposta musical per fer-la més festiva. El resultat s’ha plasmat a Mode avió (Delirics, 2022), que presentaran en directe a la fira.


 

CANÇÓ D'AUTOR

TWIN
2 de novembre - 13:15 h Pati de l'Auditori de Castelló

La riba-rogera Ana López és l’alma mater de Twin, un projecte en solitari en què l’electrònica i els matisos esdevenen una font constant d’inspiració. El seu EP de debut homònim (Hidden Track Records, 2021) consta de quatre peces que van resseguint tot un imaginari sintètic carregat de contrastos.


CLARA ANDRÉS
2 de novembre a les 19 h - Pati de l'Auditori de Castelló

La cantautora d’Oliva presentarà el nou disc, Capfico (Hidden Track Records, 2022). Vuit cançons produïdes per la mateixa artista i Estela Tormo, cantant i compositora del grup alcoià Júlia, amb qui va coincidir en el darrer treball conjunt, L’eix radical (Sotabosc, 2019).


NEUS FERRI
2 de novembre a les 20 h - Sala de Cambra, Auditori de Castelló

Després del pas pel programa televisiu La Voz i d’haver publicat diversos àlbums en castellà, la cantautora alcoiana establerta a Menorca va enregistrar Llar (Maldito Records, 2022), el primer disc en valencià. Carregat d’influències rockeres, el nou repertori es podrà degustar a la fira Trovam amb la seva potent veu.


ELENA JÁTIVA
3 de novembre a les 19:45 - Pati de l'Auditori de Castelló

La cantautora de Requena actuarà a la fira per a oferir en directe el seu debut discogràfic, La insoportable intensidad del ser (Primavera d’Hivern, 2022). En el seu primer disc, Elena Játiva reflexiona sobre la introspecció i es rebel·la contra el conformisme i el dolor.


TOMÀS DE LOS SANTOS
5 de novembre a les 17:30 - Escen À punt, Teatre Principal de Castelló

Després de cinc anys de silenci discogràfic, Tomàs de los Santos va tornar l'any passat amb l’àlbum La rosa als llavis (Bureo Músiques, 2021), que musica el poemari del mateix nom de Joan Salvat-Papasseit i va ser guardonat amb el premi Ovidi 2021 al millor disc de cançó. 


MARIA HEIN
5 de novembre a les 18 h - Sala de cambra de l'Auditori de Castelló

La cantautora felanitxera, guanyadora de dos premis enderrock de la música balear l’any 2021, portarà la seva cançó d’autor dolça i per moments fràgil, copsada en el seu debut discogràfic, Continent i contingut (Hidden Track Records, 2021).


MDMAR
5 de novembre a les 20:30 h - Sala de cambra de l'Auditori de Castelló

La cantautora de Marratxí passarà per Castelló per presentar el segon treball, Better Life (Blau Produccions, 2022), un recull de vuit cançons pròpies en anglès en què expressa uns sentiments i reflexions ben intenses.


 

FOLK

MARALA
3 de novembre a les 19 h - Sala de cambra de l'Auditori de Castelló 

El trio Marala serà una altra de les propostes de música d’arrel destacades de la programació. La formació valenciano-catalano-balear ha gravat un segon treball, Jota de morir (Propaganda pel Fet!, 2022), en què a través d’una sonoritat tradicional que es resisteix a quedar estancada, aborda tota mena de morts, tant les literals com les metafòriques.


TESA
4 de novembre a les 20 - Magic Box, Auditori de Castelló

La rapera d’Almussafes, a la Ribera Baixa, Tesa, i el cantant de l’Alcúdia, a la Ribera Alta, Jonatan Penalba, presenten Rap d’arrel (Temps Record, 2022). Un espectacle on els dos artistes, amb trajectòries i estils totalment diferents, revitalitzen la música tradicional valenciana a través del hip-hop, amb la intenció de fer arribar la música d’arrel a un nou públic modernitzant-ne el discurs. I també a la inversa, intentant seduir les noves generacions de seguidors de les músiques urbanes, i donar a conéixer el rap entre un públic més acostumat al repertori tradicional, introduint nous formats i altres sonoritats.


GERMANS PENALBA
5 de novembre a les 19 h - Escenari À Punt, Teatre Principal de Castelló

Els germans de l’Alcúdia Jonatan i Cristian Penalba són dos cantaors amb una extensa
trajectòria. Al Trovam oferiran un espectacle en què diferents gèneres tradicionals brollaran del seu cant. Albades, cants de batre, cants d’estil o fandangos, entre altres, prendran un nou color amb les seves veus i la formació que els acompanyarà.


CARRAIXET
5 de novembre a les 20:30 h - Escenari À Punt, Teatre Principal de Castelló

Carraixet va ser un dels grups històrics que va fomentar la recuperació de la música d’arrel al País Valencià. Fundat fa 50 anys per Lleonard Giner i Rafa Arnal, la formació segueix mig segle després amb la tercera generació de la família. Al Trovam mantindran viu l’esperit de la música tradicional i repassaran les cançons d’Una entre tants, el seu pròxim disc.

JAZZ

ALBA ARMENGOU GROUP
2 de novembre a les 18:30 - Sala de cambra de l'Auditori de Castelló

La cantant i trompetista barcelonina ha estat una de les artistes que han passat pel planter de la Sant Andreu Jazz Band. Al Trovam de Castelló, Armengou presentarà una formació de quintet en què el swing, el bebop i la música brasilera confluiran al ritme del fraseig i la seva delicadesa vocal única.


VALMUZ
4 de novembre a les 13 h - Pati de l'Auditori de Castelló 

El grup valencià Valmuz representa una gran aposta de fer música a partir de la fusió. Línies de jazz, rifs de rock, melodies pop i bases electròniques defugen tota mena de límits. L’any passat, van signar l’àlbum Sinergia (Sedajazz Records, 2021), acompanyats de la Sedajazz Big Band, que va ser guardonat com a Premi Carles Santos a millor disc de jazz.

Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, actualitat, edrvalencia, festivals, trovam

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.