Els millors de l'any

Els millors discos del 2022 (de l'11 al 25)

La crítica d'Enderrock, que formen una trentena de periodistes, ha valorat els treballs publicats entre l’1 de desembre del 2021 i el 30 de novembre de 2022

| 21/12/2022 a les 16:00h

Imatge il·lustrativa

25.



ROGER PADRÓS

La vida és millor
(U98 Music)

El cantant de Polinyà mostra en el primer disc les seves cartes, que se situen entre les aigües del pop i la cançó romàntica, donant protagonisme al piano.

24.



DORIAN

Ritual
(Intromúsica & El Temblor)

El sisè àlbum dels barcelonins manté el pop com a eix central, però incorpora el català i també força elements de les músiques populars llatinoamericanes. 

23.



LA LUDWIG BAND

Desembre
(The Indian Runners)

El segon millor grup d’Espolla no volia deixar passar un gran any sense publicar nou material. Així és que van escriure i gravar quatre temes ‘autoparòdics’.

22.



MISHIMA

L’aigua clara
(The Rest Is Silence)

Cinc anys després d’Ara i res (The Rest Is Silence, 2017), el grup barceloní destil·la poètica quotidiana i una sonoritat ben treballada d’esveltesa pop.

21.



XAVI SARRIÀ

Causa
(Propaganda pel Fet!)

El segon disc en solitari de qui va ser líder d’Obrint Pas manté el seu compromís polític i l’estil mestís característic, amb Elane, Sandra Monfort i ‘Botifarra’.

20.



DOCTOR PRATS

Pel cantó bo
(Música Global Discogràfica)

La festa i el mestissatge es retroben en el quart àlbum d'estudi de la banda vallesana. Quatre anys després de l'últim disc, Venim de lluny (Música Global, 2018), i sense el trombonista i cantant ocasional Guillem Boltó -ara a Stay Homas-, Doctor Prats manté com a base el bon rotllo i melodies enganxoses de la seva secció de vents.

19.



GINESTÀ

Suposo que l’amor és això
(Kasba Music)

El duet original de Sant Andreu de Palomar configura el seu tercer àlbum al voltant de l'amor i les seves derivades. Les restes de la lírica de protesta queden lluny, i pren cos un llenguatge pop, diàfan i hipersensible. Textures sonores boniques i melodioses veus amb lletres sense complexos que són per expressar sentiments a flor de pell.

18.



MAGALÍ SARE

Esponja
(Segell Microscopi)

La introspectiva cantautora de Bellaterra descobreix un segon treball en solitari, un disc honest que, tot i l'eclecticisme, traspua l'anima i la veu més autèntica de l'artista. Un trajecte sonor per estils com el pop, el flamenc i el jazz a través d'etapes vitals que compta amb col·laboracions del portuguès Salvador Sobral i de les veus de Las Migas.

17.



MIQUI PUIG

Miqui Puig canta vol. 7
(Primavera Labels)

L'artista de l'Ametlla del Vallès continua sent aquell noi que, seguint les passes de Brian Wilson, sentia tonades dins el cap. La passió per la música, i especialment pel pop i els sons que històricament han animat les pistes de ball, alimenten les noves cançons. Miqui Puig és un melodista consumat, aquí reforçat per un mètode electropop.

16.



SMOKING SOULS

La cura
(Propaganda pel Fet!)

Set temes contundents i de rock directe i sense concessions són la cinquena entrega discogràfica de Smoking Souls, un projecte que ha tingut un productor i un estudi de gravació diferent per a cada cançó. El grup de Pego, encapçalat pel cantant Carles Caselles, aborda la importància de les cures i la necessitat de sanar les ferides.

15.



ELS PETS

1963
(RGB Suports)
 
El grup de Constantí no deixa d'evolucionar i engrandir el seu repertori -ben consolidat com a clàssic, per mèrits propis- amb les seves noves cançons. En aquest cas manen les guitarres, les tornades i la frescor amb una ona new wave. Això sí, com sempre, al servei de fines melodies pop i lletres del tot genuïnes, que són senzillament genials.

14.



SUU

Karaoke
(Halley Records)

Por el amor de esa mujer’ o 'la chica ye-yé' són rimes de temes estrella de qualsevol karaoke i també són el leitmotiv del tercer album de la cantant barcelonina Susanna Ventura i del tema que li dona títol. Però Suu no es queda amb la festa, sinó que les seves cançons saben acompanyar a qui les escolta amb una veu propera  i amigable.

13.



ELS CATARRES

Diamants
(Halley Records)

El trio d'Aiguafreda ha fet esperar quatre anys els seus seguidors per poder escoltar nous temes. Diamants comprèn onze peces polides amb cura on les bones sensacions, l'amor i la salut mental esdevenen els grans protagonistes. I és que el grup ha deixat de banda els discursos polítics i vol abraçar una reivindicació de caire més emocional.

12.



MARIA JAUME

Voltes i voltes
(Bankrobber)

Després del seu aplaudit debut, Fins a maig no revisc (Bankrobber, 2020), el segon lliurament de la cantautora mallorquina deixa gust de nostàlgia, com la de "2008". El seu creixement com a artista és més que notable quan canta "Procés natural", o quan enamorada interpreta "Me desplom". Sí, en la seva veu, l'amor dona voltes i voltes.

11.



EL DILUVI

Present
(Halley Supernova)

Amb deu anys de trajectòria a les espatlles, la banda alcoiana ha presentat el seu quart àlbum, Present. Amb la producció de David Rosell (Brams, Mesclat) i el lideratge de les veus de Flora Sempere i David Payà, el disc Ilisca amb tota naturalitat integrant ritmes de cúmbia i ska, pistes de música urbana i brots temperats de pop i de folk.
 
Especial: Els millors discos del 2022
Arxivat a: Enderrock, Ginestà, Doctor Prats, xavi sarrià, Els Pets, Els Catarres, actualitat, Smoking Souls, Magalí Sare, Suu, Els millors discos del 2022, Miqui Puig, El Diluvi, Dorian, Maria Jaume, els millors discos de l'any, Roger Padrós, la ludwig band, Mishima

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.