Els millors de l'any

Els millors discos del 2022 (del 26 al 50)

La crítica d'Enderrock, que formen una trentena de periodistes, ha valorat els treballs publicats entre l’1 de desembre del 2021 i el 30 de novembre de 2022

| 21/12/2022 a les 12:30h

Imatge il·lustrativa

50.



ADALA

Klima
(Radi Records)

El músic barceloní Guillem Simó continua amb el seu projecte de reggae-dub Adala en un tercer disc carregat de reivindicacions i de ritmes més pausats.

49.

INTANA
Planeta nou
(Satélite K)

La cantautora, comunicadora i arquitecta barcelonina Núria Moliner s'imagina una utopia davant del món distòpic en el seu segon treball.

48.



EDUARD GENER

Swing de comarques
(Jezz Records)

Al seu cinquè disc, el solsoní Eduard Gener canta amb sabor i amb un esmolat sentit del swing als paisatges rurals i a l’encant dels antics combos.

47.



JAZZWOMAN

Atlantis
(Propaganda pel Fet!)

Al seu tercer àlbum, la rapera d’Aldaia baixa a profunditats marines i n’emergeix més viva i més forta, com a superheroïna, descobrint un nou món sonor.

46.



CESK FREIXAS

Direm nosaltres
(U98 Music)

El penedesenc Cesk Freixas musica els versos d’un company generacional, Roc Casagranamb qui l’uneix l’amistat i una manera única d’entendre l’art.

45.



BRIGHTON 64

Más de lo mismo
(BCore Disc)

La banda barcelonina és tota una institució en el panorama de la música pop i celebra 40 anys de trajectòria regravant les seves cançons més emblemàtiques.

44.



DAN PERALBO I EL COMBOI

Miris com t’ho miris
(Magic Mountain Records)

El torellonenc presenta un nou EP, com a guanyador del Sona9 2021, ple de passotisme punk, elegància mod i esperit rocker.

43.



LA COMPANYIA MINIMÍSSIMA

Poemari per a acordió
(Segell Microscopi)

El projecte del vallesà Gerard Díaz combina 53 poemes propis amb acompanyament evocador de l’acordió diatònic.

42.



FIGA FLAWAS

Joves tendres
(autoeditat)

El duet vallenc, guanyador del Sona9 2022, practica una fusió eclèctica, entre el reggaeton i el house, entre la rumba i el pop urbà, ben ballable i festiva.

41.



ORCHESTRA FIRELUCHE I PAU RIBA

Segona florada
(U98 Music)

Segon treball en col·laboració amb l’Orchestra Firecluche –i disc pòstum– de l’inoblidable músic i poeta Pau Riba.

40.



VEN’NUS

El naixement de Ven’nus
(Halley Supernova)

La cantant sabadellenca, un dels exponents del nou pop de butxaca, recull al seu primer EP creacions, entre metafòriques i quotidianes, sempre poètiques.

39.



VIDRES A LA SANG

Fragments de l’esdevenir
(Abstract Emotions)

La formació terrassenca de mètal celebra vint anys amb cinc noves peces, adaptacions de Miquel Martí i Pol incloses.

38.



SEXENNI

Retrats
(Delirics)

El grup de Ponent s’ha donat a conèixer amb una proposta que combina el pop-fusió més festiu, les sonoritats urbanes i la lírica costumista.

37.



GEMMA HUMET

Rere tot aquest fum
(Satélite K)

La nova etapa de la cantautora terrassenca, amb una pàtina entre la cançó d’autor i les bases electròniques, continua aportant nous fruits creatius.

36.



HABLA DE MÍ EN PRESENTE

Vivir más
(Halley Records)

Una fresca cadència rumbera que s’acosta a poc a poc cap a l’electrònica. El grup creat a Berlín fa una aposta decidida per una original tecno-rumba.

35.



SANTA SALUT

Discordia
(Yuukii Records)

La jove rapera sabadellenca ocupa un lloc central en el panorama del hip-hop català. Al seu segon disc mostra ofici i baixa de l’amor a l’infern.

34.



JOAN MASDÉU

Els dies que vindran
(Satélite K)

Un complet àlbum de cromos que reivindica les segones oportunitats. El músic reusenc ha facturat un disc encantador de pop en la màxima expressió.

33.



RAMON MIRABET

Free
(autoeditat)

El cantant santfeliuenc escriu un punt i a part amb cada disc. Al quart incorpora tocs de soul i de pop estiuenc i assolellat, sense renunciar a l’intimisme.

32.



ERNEST CRUSATS

La font gelada
(Fina Estampa)

Mentre La iaia reposa, el seu líder, l’osonenc Ernest Crusats, es mostra com un gran autor de cançons, despullades i directes.

31.



POL BATLLE

Salt mortal
(autoeditat)

Després del grup Ljubljana & The Seawolf, l’artista barceloní presenta un projecte eclèctic, ancorat en la cançó d’arrel i amb col·laboracions notables.

30.



FERRAN PALAU

Joia
(Hidden Track Records)

El sisè àlbum del montserratí expressa una harmonia còsmica i té aura de comunitat gràcies a la col·laboració dels artistes de la família Hidden Track.

29.



CLARA ANDRÉS

Capfico
(Hidden Track Records)

Quart àlbum de la cantautora d’Oliva. Amb les pinzellades electròniques que aporta Estela Tormo, Clara Andrés hi explica vuit històries personals.

28.



LAS MIGAS

Libres
(autoeditat)

El novè treball d’un grup que s’ha sabut fer un espai propi entre el flamenc i la cançó respira llibertat i incorpora noves pinzellades estilístiques.

27.



SALVATGE COR

Cruïlla
(Magic in the Air)

La personalitat del bandautor i poeta palmesà Llorenç Romera defineix un projecte en solitari que, en aquest cas, compta amb abundants col·laboracions.

26.



FETUS

La Serra dels Perduts
(Bankrobber)

La memòria, la cultura popular altempordanesa, l’actitud punk i les arrels folk conflueixen en un disc saborós, de compromís i sense pèls a la llengua.
 


 
Especial: Els millors discos del 2022
Arxivat a: Enderrock, cesk freixas, Clara Andrés, intana, Jazzwoman, Joan Masdéu, Adala, Pol Batlle, Las Migas, santa salut, La Companyia Minimíssima, Ferran Palau, Salvatge Cor, Dan Peralbo i el Comboi, Ernest Crusats, els millors discos de l'any, sexenni, Vidres a la sang, eduard gener, Brighton 64, Habla de Mí en Presente, gemma humet, Orchestra Fireluche, Ven'nus, Figa Flawas, actualitat, Pau Riba, Els millors discos del 2022, Ramon Mirabet, Fetus

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.