Cròniques

The Tyets es marquen una meravella de concert èpic a l'Apolo

El duet mataroní va actuar ahir a la nit a la sala Apolo de Barcelona dins del Cruïlla Primavera

The Tyets a l'Apolo (25/03/2023)

The Tyets: «Cantar garrotins al cau m'ha ajudat a rimar, pensar de pressa i ser satíric»

| 26/03/2023 a les 12:15h

The Tyets
The Tyets | Sergi Núñez
The Tyets s'han convertit ineludiblement en una de les bandes amb més volada del panorama català. El seu auge ve de lluny, però el seu nou disc, Èpic solete (Luup Records, 2023), que inclou èxits com "De l'1 al què" o "Coti x coti", els ha fet agafar una volada encara més gran. Amb aquest pretext, el duet encapçalat per Xavier Coca i Oriol de Ramon inaugurava la gira d'aquest nou treball ahir a la sala Apolo dins del Cruïlla Primavera.

El concert d'ahir va servir per a evidenciar que The Tyets formen part del nou pop en català. Sovint etiquetats sota l'ampli paraigua de les músiques urbanes, The Tyets fan en realitat un pop radicalment contemporani que utilitza sàmplers, bases i autotune. En definitiva, un pop que deixa enrere les estètiques sonores majoritàries del panorama català de no fa tants anys i que abraça sense cap mena de complex algunes sonoritats del pop mainstream internacional actual. Precisament, el concert d'anit va servir per evidenciar aquest fet perquè The Tyets va oferir un directe orgànic i que ressaltava el seu cantó més pop gràcies a la banda que els acompanyava, formada per bateria, guitarra i teclats.
 

The Tyets a l'Apolo (25/03/2023) Foto: Sergi Núñez


El concert va arrencar amb un petit fragment de "De l'1 al què" i va repassar de dalt a baix les onze cançons d'Èpic solete, en què no van faltar la gran majoria de les col·laboracions del disc com Mushkaa a "El tonteo" i Flashy Ice Cream a "Coco". Tot i això, el concert no va ser pas una rèplica en directe del disc, sinó que entremig també van sonar diversos dels seus temes anteriors més destacats: "Txarango al Canet Rock", "RRHH (Tinc una casa)", Hamaking" o "La dels Manolos", entre altres. Fins i tot, el duet mataroní va mantenir l'aposta per versionar breument grans hits internacionals com "La bachata" de Manuel Turizo i "Danza Kuduro" de Don Omar, o interpretar alguna de les seves col·laboracions, com la que van fer de la mà de La Fúmiga a "Cap. 2 Havia de passar".
 

The Tyets a l'Apolo (25/03/2023) Foto: Sergi Núñez


Amb el permís dels senzills més exitosos, van destacar en especial dues cançons d'Èpic solete: "T'he trobat a faltar" i "Olivia". La primera va ser una de les més cantades i va comptar amb la veu captivadora de Julieta, mentre la segona va deixar el moment més tendre de la nit amb el petita neboda d'Oriol de Ramon sobre els seus braços. Precisament, "Olivia" rememora la història de com la germana d'Oriol de Ramon li va comunicar que estava embarassada al Festival Embassa't de Sabadell.
 

The Tyets a l'Apolo (25/03/2023) Foto: Sergi Núñez


Per al final, el duet mataroní va reservar els seus èxits recents més sonats: "De l'1 al què", recentment guardonada amb el Premi Enderrock 2023 a millor cançó per la votació popular; la cèlebre col·laboració del 2021 amb Els Amics de Les Arts a "Amics, Tiets i coneguts"; "Bailoteo" i el fenomen de "Coti x coti", que va convertir l'Apolo en una gegant sardana improvisada i va reunir fins a 5 músics de cobla a l'escenari.

The Tyets van signar una meravella de concert èpic amb un directe que va repassar bona part de la seva discografia i va fer cantar i ballar de valent el públic. Amb el sold out penjat des de feia tres mesos, el concert va ser una molt bona mostra per a veure com brilla un dels directes que més sonaran arreu de Catalunya aquest estiu.
Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, Cruïlla Primavera, Apolo, The Tyets, cròniques

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.