Premis Enderrock

Oques Grasses, Julieta, Mariona Escoda, The Tyets, Els Catarres i JazzWoman, grans guanyadors dels Premis Enderrock

El públic premia Oques Grasses com a millor artista i millor directe i Mariona Escoda com a millor artista revelació

La crítica i el públic atorguen un doble Premi Enderrock a Julieta pel seu darrer àlbum, 'Ni llum ni lluna'

The Tyets i Lildami aconsegueixen el guardó a millor cançó i el millor videoclip elegits per la votació popular

Els Catarres, JazzWoman, Rigoberta Bandini i Pep Gimeno ‘Botifarra’ reconeguts als guardons d'Enderrock pels seus darrers discos segons el vot popular

Els Premis Enderrock de la Música Catalana reten homenatge a Esquirols i Marina Rossell amb guardons honorífics

'Jota de morir' del trio Marala i 'Motomami' de Rosalia, premi ex-aequo al millor àlbum de l’any segons la crítica

La crítica especialitzada distingeix els mallorquins Antònia Font amb el premi al millor artista de l’any

Xarim Aresté, Flashy Ice Cream, Anna Andreu i Arnau Obiols recullen els guardons de la crítica pels seus darrers treballs

Per primera vegada a la història els projectes liderats per dones reben la majoria de Premis Enderrock votats pel públic i la crítica

| 10/03/2023 a les 00:40h

Imatge il·lustrativa
F. Pau López
El grup osonenc Oques Grasses i la cantant barcelonina Julieta, amb dos guardons cadascú, han liderat el palmarès dels XXV PREMIS ENDERROCK - PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA 2023, celebrats aquest dijous 9 de març a l’Auditori de Girona. La gala, que enguany ha celebrat la seva vint-i-cinquena edició, ha atorgat una vintena de guardons a l’escena musical del país i, per primera vegada a la història, els projectes liderats per dones han rebut la majoria dels premis votats pel públic i la crítica, amb una representació del 56%.
 

The Tyets a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Pau López


La gala ha arrencat amb l'actuació del duet mataroní The Tyets, que acompanyats d’una cobla de músics gironins, han presentat el seu nou gran èxit “Coti x coti” a ritme de sardana-reggaeton. Tot seguit, han aparegut a l'escenari Andreu Juanola i Alba Riera, estrenant-se com a presentadors de la gala dels Premis Enderrock, per donar la benvinguda a tothom. El músic i productor barceloní Marc Parrot i la cantant lleidatana Clara Viñals (Renaldo & Clara) han lliurat els primers guardons de la nit: el Premi de la Crítica al millor disc de cançó d'autor a Anna Andreu per La mida (Hidden Track Records), i el Premi de la Crítica al millor disc de folk a Arnau Obiols per Mont Cau (Segell Microscopi). Triquell ha ofert aleshores en directe un medley d'algunes de les seves primeres cançons després del seu pas pel concurs televisiu Eufòria : “CBD i espardenyes” i “Jugular”.
 

Triquell a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Pau López


La vocalista de Roba Estesa, Gemma Polo, i el líder de Koers, Kelly Isaiah, han entregat els següents premis de la crítica: el de millor disc de música urbana per a Flashy Ice Cream i el seu Aftersun (Delirics) i el de millor disc revelació a Julieta i el seu Ni llum ni lluna (Music Bus), que la cantant barcelonina ha rebut en mans del cap de màrqueting i comunicació de Bonpreu, Manel Prat.
 

Lauren Nine a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Pau López


Lauren Nine i el seu “WTF” en directe han precedit l'entrega d'un dels darrers guardons de la crítica de la jornada. Xarim Aresté ha estat el guanyador del Premi Enderrock 2023 a la crítica al millor disc de pop-rock per Ses entranyes (RGB Suports) i Antònia Font s’ha endut el del millor grup de l'any, que han rebut en mans del bandautor ebrenc Joan Rovira i la periodista i escriptora Gemma Ventura. Ha estat el torn llavors d'una actuació que ha generat expectativa: en directe, els dos exconcursants d'Operación Triunfo, Miki Núñez i Alfred García cantant plegats en català el seu èxit “Electricitat”.
 

Miki Núñez i Alfred García a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Pau López


La cantant sabadellenca Ven'nus i la realitzadora Elisenda Carod han lliurat uns dels premis més destacats dels atorgats per la crítica: el del millor disc de l'any, que ha rebut el trio Marala per Jota de morir (Propaganda pel Fet!) -ex aequo amb el Motomami (Sony Music) de Rosalia-, que ha volgut denunciar la precarietat del sector i reivindicar que viure de la música no és un somni, és un ofici. Ven’nus i Carod han lliurat també el Premi a la Trajectòria a una de les grans veus de la cançó: Marina Rossell, per cinc dècades en què ha adaptat poetes catalans, peces tradicionals i referents de la cançó francesa, sense perdre la connexió amb els temps presents i les noves generacions. La cantautora penedesenca ha agraït el guardó i, entre una anècdota divertida, ha cantat un fragment a capella de “Pel teu amor (Rosó)”.
 

Marina Rossell a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Carles Rodríguez



La corprenedora versió que han fet en directe Pol Batlle i Rita Payés del “Vida” de Lluís Llach ha posat banda sonora al recordatori de tots aquells artistes i personalitats lligades al món de la música que ens han deixat enguany, com Josep M. Espinàs, Núria Feliu o Ailux. La cantadora d'Oliva La Maria i l'exconcursant d'Eufòria Edu Esteve han lliurat el pimer guardó de la nit atorgat pel vot popular. Se l'ha endut Oques Grasses, que el públic ha considerat que ha estat el grup amb el millor directe de l'any, per davant de Zoo i Els Catarres. La cantautora maresmenca Judit Neddermann ha presentat en directe tot seguit un dels temes del pròxim disc, “Llum al cel”.
 

Judit Neddermann a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Pau López


El Premi Enderrock per votació popular al millor videoclip l'han entregat les presentadores del Loft d'iCat Xènia Casado i Berta Aroca a Lildami per “Supermercat” (Halley Records) que, de fet, va ser el videoclip en català més vist del 2022. La cantant revelació de l'any, Julieta, s'ha fet aleshores seu l'escenari estrenant en primícia els nous temes “Diga'm el que sents” i “Euga de nit”. El duet mataroní The Tyets no s'ha endut el premi a millor videoclip per “Bailoteo”, pel qual competia amb Lildami i Zoo, però en canvi s'ha fet seu el Premi Enderrock 2023 per votació popular a la milor cançó pel seu celebrat i enganxós “De l'1 al què” (Luup Records), que els han entregat Vanessa Raja i Jèssica del Moral. I amb més pop urbà ha seguit la gala, en aquesta ocasió en mans de l'exconcursant d'Eufòria Scorpio, que ha combinat amb encert els seus dos primers senzills: “Sayonara” i “Deja vu”.
 

Scorpio a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Pau López


El duet còmic que formen Ana Polo i Oye Sherman s'ha encarregat de liurar els següents guardons de la nit. El Premi Enderrock 2023 per votació popular al millor disc de folk se l'ha endut Pep Gimeno 'Botifarra' pel seu recent i arrelat Ja ve l'aire (El Mico Entertainment) i el de millor disc de cançó d'autor l’ha guanyat Julieta que amb aquest ha recollit el seu segon guardó de la jornada. El seu company generacional Socunbohemio ha pres al relleu i ha presentat tot seguit, en primícia i en directe, un dels temes que formaran part del seu nou i imminent disc: “Les coses que no m'agraden de tu”.
 

Socunbohemio a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Pau López


El músic i productor del Baix Llobregat Alizzz i la cantautora de Súria Beth han lliurat també premis aquesta nit. Plegats, han entregat a JazzWoman el Premi Enderrock 2023 per votació popular al millor disc de música urbana, per Atlantis (Propaganda pel Fet!), i també el de millor disc de pop-rock als autors de “Jennifer”, Els Catarres, per Diamants (Halley Records). I una nova actuació, en aquest cas, del trio barceloní Stay Homas, que ha deixat lluny la casa i la terrassa, des d'on es van donar a conèixer durant el confinament, i han vingut a l'Auditori de Girona amb “La nòria”, el seu nou senzill.
 

Stay Homas a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Pau López


Han irromput aleshores a l'escenari Rafel Faixedas i Carles Xuriguera, que han estat presentadors de la gala dels Premis Enderrock durant els últims anys, per reclamar -és clar, carregats d'humor- el seu espai també en la jornada d'avui. Andreu Juanola i Alba Riera els han cedit l'espai per presentar el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau. que ha volgut destacar el caràcter de celebració especial de la nit, una gala en què celebrem 25 anys dels Premis Enderrock i, a més, 30 anys de la revista. Com ha assegurat, "fer una revista cultural, de temàtica musical i en català no és fàcil", i tampoc ho és "fer una gala de premis musicals dedicats a la música catalana i que garanteixi la difusió als principals mitjans del país. (...) El suport a la música en català, des dels mitjans públics i privats, ha de continuar sent una prioritat". Els Premis Enderrock -ha volgut recordar Gendrau-, van néixer ara fa 25 anys a Barcelona, a la sala Bikini, i ja en fa 11 que se celebren a Girona. En aquest quart de segle, s'han entregat 700 Premis Enderrock a més 300 grups i artistes. Per poder arribar a celebrar aquest doble aniversari ha estat clau la complicitat del sector musical i els patrocinadors que hi han invertit, però també els companys i col·laboradors, i seguir treballant "amb passió, amb persistència i amb professionalitat".
 

Lluís Gendrau a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Carles Rodríguez



Així mateix, Lluís Gendrau ha volgut mirar enrere i repassar la trajectòria de la revista, que van començar cinc joves periodistes, en la seva vintena, apassionats de la música. "Des de llavors, la revista ha adoptat un paper de responsabilitat social i ha estat un servei públic a la música i la cultura del país". El director d'Enderrock també ha volgut posar en valor la importància de la cultura en la història d'un país, que "va lligada de manera intrínseca als seus artistes, a la seva música i a les seves cançons. Per això, cal tenir cura de l'emergència i tenir les orelles obertes a les noves generacions, perquè són el nostre futur. I això, sense oblidar els músics que ens han precedit (...) perquè són el nostre patrimoni".
 

Esquirols a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Carles Rodríguez


Gendrau, a més, ha lliurat un dels guardons honorífics d'aquesta vint-i-cinquena gala dels Premis Enderrock: el Premi Enderrock d'Honor a Esquirols, una “formació osonenca que ocupa un lloc preeminent en la història de la música folk catalana i del nostre imaginari col·lectiu”. La banda l'ha rebut, en el 50è aniversari del seu disc de debut -Cants al vent (Edigsa, 1973)-, “aquelles cançons van marxar com si fossin fills que marxen de casa, i van arrelar en algun lloc”, se n’ha orgullit el grup, que també ha volgut fer referència al panorama polític agafant per nom l’emblemàtica “Torna, torna, Serrallonga”, i reconvertint-lo en “torni, torni, la democràcia”.
 

Gertrudis a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Pau López


Amb el trio de la Garriga Gertrudis i el seu “M'agrada” en directe, interpretat al costat de David Ros, Maruja Limón, Muchacho i Jacky Tarradellas, la gala ha arribat a la seva recta final. Els Amics de les Arts han lliurat els darrers guardons: el Premi Enderrock 2023 per votació popular a la millor artista revelació, que ha estat per a Mariona Escoda, i el Premi Enderrock 2023 per votació popular al millor artista de l'any, que ha recollit la multiformació osonenca Oques Grasses -enduent-se el seu segon premi de la nit- en mans del reponsable de comunicació d'Estrella Damm, Jordi Laball. La traca final de la gala ha estat a càrrec del reggae de Boom Boom Fighters i Cookah P, interpretant en directe el seu “Bon jan”.
 

Boom Boom Fighters a la gala dels Premis Enderrock 2023 Foto: Pau López

La cerimònia ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. Així mateix, hi han assistit representants culturals de la Generalitat valenciana i del governs de les Balears i d’Andorra, a més de 1.500 convidats entre autoritats, representants de tot sector musical, músics i convidats d’arreu dels Països Catalans.

La NIT DELS PREMIS ENDERROCK ha estat transmesa en directe a partir de les 21.30 hores per les televisions i ràdios de La Xarxa, la plataforma de La Xarxa +, l’emissora iCat i el web Enderrock.cat. I, per primera vegada, TV3 ha emès la cerimònia completa en diferit a partir de les 23.30 hores, i també oferirà un programa musical de resum amb les principals actuacions, “La música dels Premis Enderrock”, el dissabte 11 de març, a les 23.35 h al canal 33.
 

Premis Enderrock 2023 Foto: Carles Rodríguez



La celebració del 25è aniversari dels PREMIS DE LA MÚSICA CATALANA coincideix amb la celebració dels 30 anys de la revista ENDERROCK, que editarà un número especial el mes d’abril. El nou format televisiu de la gala ha comportat la reducció d’una desena de guardons, alguns dels quals ja es van atorgar durant una cerimònia de caràcter institucional, que va tenir lloc el dimecres 1 de març al Mas Marroch, de Vilablareix. Durant l’acte, es van lliurar els guardons a millors discos de jazz, clàssica i públic familiar per la crítica i el públic, així com el Premi Joan Trayter al Millor Productor i Arranjador per a Roger Rodés, el Premi Enderrock Estrella per al FC Barcelona i el Premi Enderrock - 25 Anys per a Els Pets, a més de reconeixements a l’Auditori de Girona i a la Fira Mediterrània de Manresa.
Especial: Premis Enderrock
Arxivat a: Enderrock, Jazzwoman, Els Catarres, The Tyets, Mariona Escoda, Oques Grasses, julieta, Premis Enderrock 2023, Premis Enderrock

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.