cronologia

30 anys d'Enderrock (2001-2008)

| 27/04/2023 a les 11:30h

Imatge il·lustrativa

2001

GENER



Enderrock publica un calendari amb il·lustracions de sis artistes referencials del grafisme barceloní: Domingo Ayala, Gonzalo Cutrina, Alberto Martínez, Javier Navarro, Juanjo Sáez i Mikel Sánchez.

FEBRER



La marca Estrella Damm s’associa amb la revista per publicar cada mes un calendari musical. El primer està dedicat als vendrellencs Lax'n'Busto.

7 DE MARÇ

   

III edició dels Premis Enderrock de la Música Catalana, a la sala Bikini de Barcelona, presentats per Txe Arana, i amb les actuacions de Lax’n’Busto, Sisa, PomadaPau i Jordi i Aquitamxé.

ABRIL



Es convoca la primera edició del Concurs de Maquetes Sona9, des de l’inici coorganitzat per Enderrock, Catalunya Ràdio i TV3. El certamen recull el llegat del Concurs de Maquetes Enderrock i el Concurs Èxit de Catalunya Ràdio i TV3, i rep el suport del Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

SETEMBRE

   

Nit Enderrock al MMVV amb Antònia Font, Cheb Balowski, Brams i Skalariak. Nit Folc amb
La Carrau, Mesclat, Pomada i Os Cempés. Enderrock també programa la Cantonada Rock amb els concerts de Sidonie, Papa:Noes, El Diablo en el Ojo, No Nem BéEl Frenillo de Gauguin, Camps, Xavi Vidal, Revolta 21 i Bajoqueta Rock.

NOVEMBRE



Sapo
, Túrnez & Sesé i Xot guanyen el 1r Concurs de Maquetes Sona9, en les categories de pop-rock, cançó d’autor i folk.

2002

GENER

   

A Enderrock #75 el músic i cantant Gerard Quintana esdevé periodista i entrevista Maria del Mar Bonet al Jardí de Raixa, a Mallorca, per al tema de portada de la revista.

6 DE MARÇ

   

La 4a edició dels Premis Enderrock incorpora les actuacions en directe de Papa:Noes i Sapo.

MARÇ

   

Amb motiu de l’Any Alcover, Enderrock produeix i distribueix el doble CD Atles musical. Una llengua de convit (DiscMedi, 2002), editat amb l’assessorament del lingüista Joan Veny, per mostar la varietat de registres lingüístics i estilístics dels Països Catalans.

AGOST

      

Enderrock #82 edita un reportatge dedicat al mètal i el rock dur als Països Catalans, i distribueix el 2CD i 2DVD de Sangtraït amb L’últim concert (Picap, 2002).

NOVEMBRE

   

Juntament amb la guia completa de les cançons de Sopa de Cabra, Enderrock #85 distribueix un facsímil del fanzín Ket Diuen?!, creat per Joan Cardona ‘Ninyín’ i el mànager Isidre Pallàs l’any 1987. La revista és un homenatge al guitarrista mort al gener.

DESEMBRE

      

Triple portada d’Enderrock #86 dedicada a Els Pets, amb motiu de la publicació del recopilatori Malacara (DiscMedi, 2002). Els lectors escullen quin ‘Pet’ s’enduen a casa.

DESEMBRE



Final de la 2a edició del Sona9: Sanpedro, Quim Vila, Gadegang i Macedònia, guanyadors en les categories de pop-rock, cançó, folk i Premi Joventut.



2003


13 DE MARÇ


   

Premis Enderrock 2003 amb les actuacions d’Obrint PasGlissando*, Kabul Babà, 
Miquel Gi
l i Pirat’s Sound Sistema, amb clams a favor de la pau i d’Egunkaria

MAIG

   

Enderrock #91 commemoratiu dels 10 anys de la revista. Inclou un DVD amb una selecció de 20 videoclips.

10 DE MAIG

   

El 10è aniversari culmina amb un macroconcert de 10 hores al Parc de la Ciutadella, amb Els Pets, Maria del Mar Bonet, Dharma, Gossos, Pomada, Whiskyn’s, Kabul Babà, Sisa, Comelade i Casasses, Van de Kul, Pep Sala, Lax’n’Busto, Miquel Gil, Antònia Font, Grup de Folk, Toti Soler, Inadaptats i The Companys.

JUNY



Enderrock #92 estrena logotip a la capçalera i un nou disseny.

27 DE SETEMBRE

   

La revista elebra els 10 anys amb un concert a la plaça Major de Vic, en el 15è MMVV amb Lax’n’Busto, Obrint Pas, Miquel Gil i Pomada.

OCTUBRE

   

Enderrock #96 demana als cinc candidats a la presidència de la Generalitat de Catalunya els seus discos favorits: Artur Mas, Josep Lluís Carod-Rovira, Pasqual Maragall, Josep Piqué i Joan Saura.

NOVEMBRE



Shitting Milks!
, Relk, Baetúria i La Ràbia Acústica guanyen el 3r Concurs Sona9.

DESEMBRE



Apareix el primer número de la capçalera Jaç, la revista de jazz, blues i músiques improvisades, editada per Grup Enderrock. La revista s’editarà fins al 2012.

DESEMBRE



Neix el programa Músic del Mes, coorganitzat amb el Consell Català de la Música, amb Pep SalaCris Juanico i Pemi Rovirosa de (Lax’n’Busto). El projecte apropa els artistes a les aules dels instituts, i actualment encara es realitza.



2004


GENER

   

Enderrock reuneix a la Casa Dalí de Portlligat els galàctics Sisa, Pascal Comelade, Pau Riba, Oriol Tramvia, Roger Mas, Jordi Batiste, Ia Clua i Eduard Canimas, que elaboren el Manifest blanc de Cadaqués.

FEBRER

   

Es publica Enderrock #100 amb Els 100 millors discos de la història del rock i la cançó en català. Inclou un DVD amb la reedició dels films Canet Rock i La Nova Cançó, dirigits per Francesc Bellmunt.

6 DE MAIG

   

Bikini acull la festa de lliurament dels Premis Enderrock 04, amb el directe de Xerramequ Tiquis Miquis, Gadegang, Inadapats, Le Petit Ramon & Terrorista i Lax’n’Busto.

JUNY



Coedició de la revista Castells amb l’editorial Utopia Global. El Grup Enderrock llança els tres primers números amb la revista Folc.

12 DE JUNY



Des de l’any 2002 s’elabora l’Anuari de la Música a Catalunya, coeditat amb ARC, que a partir del 2004 assumeix el caràcter de publicació independent, fins a l’actualitat.

AGOST



Enderrock #106 és un monogràfic de rock radical dels PPCC, amb portada del disseyador Martí Ferré.

20 DE SETEMBRE

   

Enderrock rep el Premi Nacional de Cultura al Foment de l’Ús de la Llengua Catalana, de mans del president Pasqual Maragall.

NOVEMBRE



Gàtaca
, Carnal, Rauxa i Nevera guanyen el IV Concurs Sona9.


2005


FEBRER

   

Es publica un extens reportatge sobre “Qualsevol nit pot sortir el sol”, revivint el paper de la sala Zeleste. El número inclou el CD inèdit Sisa al Zeleste 75 (EDR Discos), el primer directe de l’artista.

MARÇ

   

El número #21 de la revista Folc inclou el documental Ovidi Montllor. Crònica d’un artista (EDR Discos), dirigit per Pere Pons, amb motiu del desè aniversari de la seva mort. Grup Enderrock també li dedica la revista Rockcol·lecció #21.

ABRIL



Joel Joan protagonitza la portada del número #114, amb nou disseny i seccions, que amplia els continguts a altres àmbits de la cultura juvenil.

12 D'ABRIL

   

A la gala dels Premis Enderrock 2005 hi actuen Lax, Cris Juanico, Marc Parrot, Xavier Baró, Antònia Font i Llibert Fortuny Elèctric Quartet.

12 DE MAIG

   

Inauguració del web Enderrock.com.

MAIG



Enderrock #115 dedicat a Sisa amb portada il·lustració de Mariscal.

JUNY



Es crea un Consell Editorial assessor, amb Àngel Casas, Albert Mallofré, Jordi Roure, Salvador Cardús, Mavi Dolz, Esteve León, Empar Moliner, Isidor Marí, Jordi Sierra i Fabra, Ramon Parellada, Vicent Partal, Fermí Puig, Albert Romero, Claret Serrahima i Josep M. Busquets, i la coordinació de Xevi Planas.

AGOST



Els millors concerts de la història: de The Beatles a la Monumental fins a U2 al Sant Jordi. Fotos de Xavier Mercadé i Francesc Fàbregas.

JUNY

   

El segell Mina de l’Enciclopèdia Catalana i Enderrock coediten la col·lecció de llibres Rockcol·lecció.

NOVEMBRE



Miquel Abras
, Lluís CartesLa Boina i Anímic, guanyadors del V Concurs Sona9.

14 DE DESEMBRE



El Grup Enderrock guanya el Premi APPEC a la millor editorial, en el marc de la VII Nit de les Revistes.


2006

FEBRER




El pop en català dels vuitanta protagonitza Rockcol·lecció #24, que inclou un CD amb cançons de grups com Duble Buble, N’Gai N’Gai, La Madam o TR. Es presenta en directe a Bikini el 4 de març.

FEBRER



Enderrock i Òmnium presenten el cicle Converses amb músics, amb Miguel Poveda, Gerard Quintana, Francesc Ribera ‘Titot’, Llibert Fortuny, Quim Vila...

ABRIL

   

Enderrock #126 edita Música lliure (EDR Discos), i esdevé la primera revista europea que encarta un disc amb cançons llicenciades com a Creative Commons.

11 D'ABRIL

   

Premis Enderrock a la sala Bikini, amb Roger Mas + Refree, Whiskyn’s, Pascal Comelade i Enric Casasses, Dijous Paella i La Troba Kung-Fú.

13 DE MAIG



Comença a Cal Macarró (Calaf) la 1a edició del Circuit Folc, produït per Enderrock, amb Arbre de Cabra, La Boina, Jaume Arnella i Rafel Sala, Baetúria, Dijous Paella, Rauxa, Les Violines i Laudemus Jam.

5 DE SETEMBRE

  

Enderrock coprodueix l’espectacle Dioptria 2.1, com a clausura del Festival Mas i Mas a L’Auditori de Barcelona, un tribut al disc de Pau Riba, amb direcció de Llibert Fortuny i David Soler.

AGOST

   

Es publica el primer Enderrock monogràfic dedicat al Sona9 + CD. La iniciativa es repeteix
des d’aleshores cada agost.

14 DE NOVEMBRE



Final del VI Concurs Sona9 a la sala Razzmatazz de Barcelona, amb Xazzar, Clara Andrés, Vitruvi, Rosa-Luxemburg i Dr. Fargo.

DESEMBRE

   

Enderrock #134 distribueix el CD+DVD de Sopa de Cabra El llarg viatge (Música Global, 2003).



2007

27 DE FEBRER

   

Gala Premis Enderrock 2007 a la sala Bikini amb les actuacions de Quimi Portet, Canimas, Conxita + Joan Miquel Oliver, Xerramequ Tiquis Miquis i Jofre Bardagí + Beth.

MARÇ

   

Enderrock #137 amb l’EP Abril 04 (EDR Discos) amb el recital de Lluís Llach i Pascal Comelade al Teatre Jardí de Figueres, el 3 d’abril del 2004, a favor de Salvem l’Empordà.

ABRIL



Reedició en català del mític llibre de Jordi Sierra i Fabra Història i poder del rock català, amb pròleg de Jordi Batiste i epíleg de Karles Torra. Un volum sobre el rock progressiu i l’Ona Laietana entre el 1969 i el 1976.

12 D'ABRIL

      

Presentació d’Enderrock #138 amb doble concert: Màquina! refundada amb Jordi Batiste, Carles Benavent i Luigi Cabanach, i Mazoni presentant el CD distribuït amb la revista, Si els dits fossin xilòfons (BankRobber). 

JULIOL

   

Enderrock #141 distribueix el DVD La Trinca - 20 anys de cançons (EDR Discos), coincidint amb el vintè aniversari de la seva separació.

6 DE SETEMBRE



Enderrock i Jaç produeixen l’espectacle The Art Eixample of Canigó per al festival Altaveu,
amb Pascal Comelade, Horacio Fumero, Gorka Benitez, Pep Pascual i David Xirgu transgredint els límits entre el jazz i la cançó popular.

NOVEMBRE



Llançament del número 1 de la nova capçalera Sons de la Mediterrània, una evolució de la revista Folc, que va publicar fins a 36 números.

22 DE NOVEMBRE

   

Final del VII Concurs Sona9 a la sala Razzmatazz de Barcelona. Els guanyadors són The Gruixut’s, Manel, Bikimel i L’Atelier.

DESEMBRE

   

   

Enderrock #146 distribueix el disc de Lax’n’Busto Relax (LNB Música / Música Global, 2007), el primer sense Pemi Fortuny a la banda. En paral·lel, la revista Jaç #17 inclou el DVD amb el documental Tete Montoliu, una mirada (EDR Discos), dirigit per Pere Pons, i complementat amb un concert al Festival de Jazz de Vitòria del 1995.


2008


FEBRER



‘Sense dones no hi ha futur’, anuncia el titular de la portada amb Beth, Sabina Witt, Lupe Villar i Virgínia Martínez (La Porta dels Somnis).

19 DE FEBRER

   

Gossos
, Love of Lesbian amb Lluís Gavaldà, Sanjosex, Asstrio i Víctor actuen a la festa Premis Enderrock 2008 de la Música Catalana.

MARÇ



Enderrock distribueix Musiquetes per la Bressola (Propaganda pel Fet!), un recull de cançons populars dels Països Catalans per a petits i grans.

ABRIL

   

Es publica Enderrock #150 pels 15 anys de la revista. El número especial inclou el documental La gran nit del Sant Jordi (EDR Discos) sobre el macroconcert del 1991.

23 D'ABRIL

   

Concert +Músi-k q mai a Razzmatazz (Barcelona), on 15 artistes actuen de manera simultània a les tres sales: Albert Pla, Anímic, Clara Andrés, Cesk Freixas... Una selecció en directe sortirà a Enderrock #162.

1 DE JULIOL

   

Es convoca la 1a edició del Concurs Sons de la Mediterrània, que han guanyat grups com Roba Estesa o Balkan Paradise Orchestra.

SETEMBRE

   

Enderrock #155 distribueix el tercer disc de Gossos, Metamorfosi (Magna Music, 1997), convertit en disc d’or.

NOVEMBRE

   

Enderrock #157 edita Compassió pel dimoni (EDR Discos) de Pascal Comelade, ‘sub versions’ stonianes.

NOVEMBRE



DiscMedi publica el doble CD Pop pop pop, una selecció d’Enderrock.

11 DE NOVEMBRE



Els guanyadors del VIII Sona9 són El Nota, Projecte Bu i Espart.


 

<< 1993 - 2000                  2009 - 2017 >>

 
Especial: Enderrock 30 anys
Arxivat a: Enderrock, Enderrock 30 anys, aniversaris, cronologia

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.