Tal dia com avui

23 de maig: Tal dia com avui, fa 100 anys, va néixer Alícia de Larrocha

Recordem fets destacats per a la música catalana ocorreguts el 23 de maig

Tal dia com avui, el 23 de maig del 1923, va néixer la reputada pianista barcelonina Alícia de Larrocha

100 anys del naixement de Victòria dels Àngels i Alícia de Larrocha

| 23/05/2023 a les 10:00h

Imatge il·lustrativa
Tal dia com avui, el 23 de maig del 1923 va néixer la pianista barcelonina Alícia de Larrocha. Nena prodigi i deixeble de Frank Marshall (1883-1959), de la mà d'aquest va poder conèixer grans mites de l'instrument com Arthur Rubinstein o Alfred Cortot

Escriure sobre Alícia de Larrocha és fer-ho sobre un dels 'monstres' de la música clàssica a Catalunya. El seu nom serà sinònim d'una de les intèrprets de major projecció internacional, i també ambaixadora indiscutible de la música catalana. Tant és així que, avui en dia, a ningú li pot passar pel cap acostar-se a les composicions pianístiques d'Isaac Albéniz (1860 - 1909) o d'Enric Granados (1867 - 1916) sense tenir en comptes les seves importants versions discogràfiques que, en el seu moment, van ser reconegudes amb prestigiosos guardons. Entre aquests, quatre premis Grammy com a millor solista instrumental de música clàssica, els anys 1974, 1975, 1985 i 1991, a més d'onze nominacions. Altres distincions com els Edison, Grand Prix du Disque, Record of the Year o Deustche Schallpattenpreix deixen constància de l'excel·lència de De Larrocha, una qualificació que queda perfectament compresa quan va ser considerada l'única pianista de l'Estat espanyol present a la recopilació dels 74 pianistes més importants del segle XX elaborada pel segell Philips. 

 
Text adaptat del número 50 de la revista 440Clàssica&Jazz, dedicat als 100 millors discos de la música catalana, amb la interpretació d'Alícia de Larrocha de l'Ibèria d'Isaac Albéniz (Decca, 1973), en segon lloc.


 

ALTRES EFEMÈRIDES DEL 23 DE MAIG

23 de maig del 1962
Neix la cantant algueresa Franca Masu. Avui fa 61 anys.
 

Franca Masu Foto: maxlanoce


23 de maig del 1965
De la mà d’Ermengol Passola (Concèntric, Hamsa) s’inaugura La Cova del Drac, un espai per a la música en viu que acollirà diverses presentacions, ubicat al carrer Tuset de Barcelona. És el primer local d’aquestes característiques que s’adreça al públic en català.
 

Rafael Subirachs, Lluís Llach i Maria del Mar Bonet, a la Cova del Drac Foto: Pau Barceló


23 de maig del 1968
Els components del Grup de Folk actuen al Parc de la Ciutadella en el primer festival musical celebrat a l’aire lliure després de la Guerra. Dura deu hores i congrega milers de persones.
 

Pau Riba i Maria del Mar Bonet al Parc de la Ciutadella amb el Grup de Folk Foto: Arxiu Enderrock


23 de maig del 2018
El dia abans que hagi d’ingressar a presó se sap que el raper mallorquí Josep Miquel Arenas ‘Valtonyc’ s’ha exiliat a Bèlgica.
 

Valtonyc a Girona (març del 2018) Foto: Juan Miguel Morales

Especial: Tal dia com avui
Arxivat a: Enderrock, Grup de Folk, La Cova del Drac, Franca Masu, Alícia de Larrocha, efemèrides, Valtònyc, tal dia com avui

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.