Estrenes

Anna Andreu viu les hores blaves amb els «Ulls en Blanc»

Estrenem en primícia el nou tema d'Anna Andreu, «Ulls en blanc», que formarà part del futur EP 'Tots els cingles'

| 02/10/2023 a les 15:30h

Anna Andreu
Anna Andreu | Núria Gascón
La cantant santquirzenca Anna Andreu, juntament amb la bateria i també parella Marina Arrufat, s'ha convertit en una de les artistes més destacades de la cançó d'autor més recent gràcies a dos treballs com Els mals costums i La mida (Hiden Track Records, 2020 / 2022). Darrerament, la crítica l'ha reconegut amb diversos guardons com el Premi Enderrock 2023 a millor disc de cançó d'autor per la crítica o el Premi Accèssit Ramon Muntaner del certamen Terra i Cultura 2022 per la musicació del poema "Quietud", de Maria Antònia Salvà.

El 19 d'octubre, la cantant oferirà el concert de final de gira del darrer disc a la sala Apolo i hi presentarà el nou EP Tots els cingles (Hidden Track Records, 2023), que recopila els últims senzills, i que li servirà per aturar-se un temps breu, agafar forces i centrar-se a escriure les cançons del seu futur tercer llarga durada. Avui, però, ens avancem i estrenem en exclusiva una de les cançons del nou treball: "Ulls en blanc", mentre en parlem amb ella.


Es podria dir que “Ulls en blanc” és la continuació de les hores blaves de “Torrent sanguini”, del disc 'Els mals costums'?
Exacte. A “Ulls en blanc”, pots imaginar la protagonista de “Torrent sanguini”, a qui troben desperta al matí amb els ulls en blanc. És una continuació literal: després de tant de temps de desgast, et quedes com si no hi fossis. Per a mi és bonic, ja que no és necessàriament dolent, sinó que simplement mostra el que suposa fer sempre la mateixa cosa o viure unes mateixes circumstàncies durant molt de temps. "Torrent sanguini" va ser el primer tema d'aquest projecte, i parlava de com vaig conèixer la Marina i tot el que a partir de llavors hem fet juntes. Per això, diria que “Ulls en blanc” resumeix els nostres darrers tres anys i mig de trajectòria i l’esforç que hi ha al darrere. 

Parles de com el pas del temps erosiona i va transformant aquest camí. I precisament, els cingles que donen nom al nou EP es formen per l'erosió natural que pateixen amb el pas del temps!
El bonic de ser poc concreta és que li pots veure la mística des de molts llocs diferents. M'esforço a posar paraules que siguin molt concretes, però que en la seva combinació sempre donin una idea vaga. Això crec que és el que em fa gaudir tant del procés creatiu, perquè quan hi estic immersa és com un joc.

L'EP 'Tots els cingles' recopilarà els teus darrers senzills?
Sí, el disc busca reunir totes les cançons que eren només a plataformes digitals, una mica com el disc de The New Raemon, Epés reunidos (BCore, 2010), en què ajuntava tres EPs que havia tret per separat. Les he agrupat perquè volia donar-los el valor i l’esforç que es mereixen, transformar-les en un disc físic i que no només es quedessin en quatre clics dins l’algoritme.

D’ençà de la pandèmia, els costos de producció dels discos físics s’han multiplicat. Com t’ha afectat?
No em puc queixar, perquè per sort tinc un públic que és molt orgànic en aquest sentit i que aposta molt pel físic. No tinc grans xifres a Spotify, però quan faig un concert sempre venc discos i és una cosa que agraeixo molt. És un públic que està lligat als discos i que els compra quasi com a militància: encara que no tinguin reproductor, compren discos per fer que aquest projecte continuï i, fins i tot, hi ha gent que ja té el disc i me'n compren un altre per regalar-lo! En aquest cas, l'edició física serà un LP de 7 polzades, un format especial que només el compres si vols col·laborar perquè aquest ofici pugui seguir tirant endavant, i que tindrà una cançó exclusiva, “U cinquanta”, gravada a casa tal com va néixer.

Per què heu decidit incloure "U cinquanta" només en l'edició en vinil?
En els directes, sempre ens agrada tocar una cançó inèdita per a agrair tota la gent que s'acosta als concerts. Abans, aquesta cançó era "Quietud", però un cop gravada, n'havíem de buscar una altra, i ha estat aquesta. Qui la vulgui sentir en directe, ho podrà fer el 19 d'octubre a l'Apolo.


Com serà aquest concert a l'Apolo?
Serà el concert de final de gira. Després de tres anys, fem una petita pausa perquè ens passin coses i per a poder centrar-nos a fer cançons de cara al pròxim disc. Al concert, vindran Pol BatlleRita PayésJordi MatasFerran Palau i també hi haurà alguna altra sorpresa!
Especial: Estrenes
Arxivat a: Enderrock, estrenes, entrevistes, Anna Andreu, Tots els cingles, cançó d'autor

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.