llistes

Com sonarà el 2024? (II)

Maria Jaume, Socunbohemio, Llum, La Fúmiga, Mar Pujol, Xarim Aresté, Borja Penalba, Ven'nus, Obeses, Roger Mas i Sara Roy, entre altres, publicaran nous discos en els pròxims mesos

Com sonarà el 2024? (I)

| 04/01/2024 a les 11:00h

Imatge il·lustrativa
El 2023 ha transformat l’escena del pop més urbà i ha deixat unes xifres de rècord. El nou any promet deixar enrere la nostàlgia amb un hivern i una primavera altament farcits de novetats, i amb la previsió d’un estiu de grans festivals en què músics d’estils ben diferents presentaran nous treballs, tals com Maria JaumeSocunbohemioLlum, i La Fúmiga, entre altres.

MARIA JAUME
La cançó ballable
“Lo que romp es coret”, “Ressaca a sa platja” i “Xin Xin i Bye Bye” són tres senzills que la mallorquina ha avançat del seu sisè disc, editat amb Bankrobber. Un àlbum electrònic que la guanyadora del Sona9 tocarà a l’Auditori de Girona, a l’Apolo de Barcelona i al Primavera Sound.



SOCUNBOHEMIO
Històries mundanes
El bandautor barceloní reapareixerà després d’haver guanyat el Premi Cerverí 2023 a millor lletra de cançó (“Les coses que no m’agraden de tu”). Les noves cançons formaran
un nou EP que es titularà Cotxe, casa, gos, tu i jo (Vida Records, 2024).



LLUM 
La veu perfomàtica
L’exconcursant d’Eufòria Llum ha presentat un primer projecte dividit en dues parts. La primera, que ja va sortir a final de l’any passat, No Light (Vida Records, 2023), es completarà amb un segon EP, Without Darkness (Vida Records, 2024). Tot i que tots dos títols són en anglès, els nous temes de l’artista són interpretats en català i en castellà.



LA FÚMIGA
La resistència valenciana
La superbanda d’Alzira esdevindrà un dels pals de paller d’una escena valenciana festiva i resistent amb el nou context polític. La Fúmiga preveu treure el tercer llarga durada el 23 de febrer amb el segell Halley Records, i inclourà, entre altres, el nou senzill de pop electrònic “Tornar”.



MAR PUJOL
La revelació de la cançó d'autor
La cantautora del Lluçanès ja és una de les revelacions de la cançó d’autor d’aquesta temporada. L’any 2022 va debutar amb l’EP Trepa (autoeditat), i al febrer publicarà noves cançons amb el primer llarga durada, editat per Hidden Track Records. El disc ha estat enregistrat amb la producció de Jordi Matas i tindrà la col·laboració de la barcelonina Magalí Datzira.



XARIM ARESTÉ
La força del rock
El cantant i guitarrista flixanco fa una carrera de fons per superar-se disc rere disc. El darrer, Ses entranyes (RGB Suports, 2022), va ser Premi Enderrock per la crítica i aspira a superar-se a l’abril amb un nou treball. Ara per ara se sap que estarà arrelat al seu poble natal i que passarà per alguns dels seus estils preferits: blues, rock, jazz i folk.



ROGER PADRÓS
Pop d'autor lluminós
El músic de Polinyà afrontarà l’any de la manera més moguda possible. Participarà al Benidorm Fest per ser el candidat espanyol a Eurovisió amb la cançó en català “El temps”, i gravarà el seu segon disc en català que sortirà aquesta primavera amb U98 Music.



MAMA DOUSHA
El fenomen "Rikiti"
El barceloní Bruno de Fabriziis va ser seleccionat al Sona9 2021 i ja s’ha convertit en revelació de l’escena emergent gràcies a l’èxit de “Rikiti”, la cançó de Shazam més buscada a Barcelona durant la tardor. Per fer créixer el fenomen llançarà un nou EP al març amb PAM Records, segona part de Segur que m’equivoco (PAM Records, 2023), i actuarà de teloner en alguns bolos d’Oques Grasses, com el del festival Strenes.


 
BORJA PENALBA
Sol per primer cop
El guitarrista valencià s’enfronta al repte inèdit de presentar un disc tot sol, sense acompanyar cap cantant. La nova aventura es titularà Giròvag (Blau Produccions), veurà la llum aquest mes i tindrà de fil conductor la cançó d’autor i la poesia.



VEN'NUS
Gir a l'electrònica
La cantant vallesana Valèria N. Saurí té previst reaparèixer el 14 de febrer pocs mesos després de presentar el segon treball, Bocaterrosa (Halley Records, 2023). El nou EP promet mantenir el gir a l’electrònica dels darrers senzills.



BALKAN PARADISE ORCHESTRA
Festa i tradició
Una de les bandes d’arrel balcànica més populars del panorama llançarà un nou àlbum al febrer. La producció del bateria d’Oques Grasses, Arnau Altimir, pren l’imaginari de les abelles i el seu rusc com a metàfora del treball en equip i de l’esforç tant individual com col·lectiu.



GALGO LENTO
Un nou impuls
El cantautor i productor terrassenc Martí Galán, conegut artísticament com a Galgo Lento, prepara un nou EP per al mes de març que hauria de catapultar el seu projecte després del disc Martinet (Luup Records, 2023) i de la col·laboració amb Sr. Chen i Mishii a l’EP conjunt Martí (Luup/Montebello, 2023).




OBESES
El projecte singular de l'escena catalana
El grup osonenc, liderat per Arnau Tordera, ha anunciat només la data de presentació del sisè disc d’estudi, el 29 de juny a la sala Paral·lel 62 de Barcelona. La banda, que celebrarà 14 anys en directe, lliurarà una nova obra que “fa tant de temps que cuina a foc lent”.



ROBA ESTESA
Del folk al pop
El ‘folk calentó’ que va marcar l’inici del grup del Pla de Tarragona ja ha quedat enrere per deixar pas a un so més festiu i urbà. El viratge quedarà evidenciat al treball previst per a la primavera, que inclourà senzills com “LNTMNT” i “Stikinlova”, en què ja no hi ha rastre de la música d’arrel.



ROGER MAS
Cobla & tel·lúria
El reconegut cantautor Roger Mas té previst presentar un ambiciós treball a l’octubre. El solsoní ha plantejat una segona col·laboració amb la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona per donar una sonoritat més tradicional i tel·lúrica a temes propis i també a versions de la cançó d’autor d’arreu del món.



XICU 
Música de clarobscurs

El segell Delirics editarà a la tardor dos dels artistes emergents que millor s’han ubicat en l’escena del pop urbà com són Lluc i Xicu. El darrer és cantant, bateria i productor, i després d’haver iniciat la carrera amb el pop-indie ha abraçat la música urbana i fosca al seu darrer EP, 22 (Delirics, 2023), mentre continua formant part també de Ginestà.



LLUC
Després del peix cru
Per la seva banda, el jove cantant de Santa Maria de Palautordera Lluc, que igualment ha experimentat amb la urbana i l’afrobeat a Peixcru’s Shisha Lounge (Delirics, 2023), gravarà aquest any el seu quart treball.



20 ANYS DE KASBA
Indipendència punk
El segell barceloní Kasba Music, fundat per Joni Sahún i Amparo Martín, celebrarà dues dècades d’existència amb l’edició d’onze àlbums en format de vinil, un cada mes de l’any, excepte l’agost. La col·lecció dels 20 anys, que es pot comprar completa al seu web, inclou entre altres un doble vinil del directe de Fermin Muguruza gravat el 2004 a l’Apolo; la seva primera referència, Made in Barna, del grup barceloní La Kinky Beat, i un recopilatori de punk actual protagonitzat només per dones.





 
 

 
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, llistes, Mar Pujol, Borja Penalba, Ven'nus, Xarim Aresté, La Fúmiga, Balkan Paradise Orchestra, Galgo Lento, Roger Padrós, Socunbohemio, Mama Dousha, Obeses, Maria Jaume, Llum, Roba Estesa, Sara Roy, Kasba Music, Xicu, Lluc, Roger Mas

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.