acords i desacords

Kelly Isaiah: «Qualsevol intèrpret pot triomfar si té un gran productor i compositor a l'equip»

El cantant i fundador de Koers reflexiona sobre com ha canviat la figura del músic, artista i productor avui dia

Qui compon les noves cançons en català?

| 15/01/2024 a les 14:00h

Kelly Isaiah
Kelly Isaiah | Juan Miguel Morales
DARRERE DE L'ARTISTA, UN GENI
per Kelly Isaiah

Heu escoltat les cançons més conegudes al món recentment? Les que ocupen els llocs més alts a les llistes més prodigioses. Fa molt de temps que observo patrons curiosos sobre l’èxit d’aquestes cançons i les persones que hi ha al darrere. No és cap notícia que som en una època en què els productors i els compositors són cada vegada més famosos. Aquesta és una bona notícia per als compositors, els productors i fins i tot els enginyers de so, però com tots sabem sempre hi ha, malauradament, una cara dolenta de la moneda.

En referència al títol de l’article, vivim en una transformació constant. La música està evolucionant, és un fet natural i necessari, c’est la vie. I tot i que els cantants o intèrprets intentem posar-nos al dia amb els canvis, darrerament sembla que aquells que són al darrere de la compilació i la creació de les cançons que més escoltem estan guanyant en aquesta cursa. Molta gent potser no hi estarà d’acord, però la veritat és que aquests productors són uns genis.

Anys enrere em costava molt entendre les cançons sobreproduïdes i sempre havia preferit les que tenien un so orgànic. Però últimament he après a apreciar la música en el seu pack complet, acceptant que les coses no poden ser com abans. Actualment el meu gènere preferit és l’afrobeat. Crec que és el primer cop que ho dic, fins i tot a mi mateix, i és possible que aquest s’apoderi del món en un futur. Tot i això, la trista realitat d’aquest estil és la falta de talent entre els artistes més coneguts. Els considerem artistes perquè s’ha de fer, però personalment penso que són intèrprets i punt, perquè ni tan sols importa la qualitat vocal per destacar.

Si esteu familiaritzats amb l’afrobreat probablement us estareu preguntant: llavors, per què sonen tan bé les cançons que es viralitzen arreu del món? Respecte a la part creativa, la resposta és ben senzilla. L’equip creatiu –compositors i productors– està format per uns genis i ells són els veritables artistes.

Parlem dels compositors i els productors. Un compositor és un músic professional que compon, escriu o crea composicions musicals. El seu treball pot incloure crear lletres, melodies o composicions completes. I, per la seva banda, un productor s’encarrega de molts altres detalls, que van de l’enregistrament a la incorporació d’efectes i altres qüestions per convertir una simple idea en música.

Abans feien falta músics reals per enregistrar cançons, però actualment moltes de les top es construeixen amb l’ús de la tecnologia. Els professionals han canviat el joc i gairebé qualsevol intèrpret pot triomfar si té un gran productor i compositor al seu equip. He intentat no posar cap exemple, però estic segur que a tots us ve al cap algun intèrpret famós. Després de llegir aquest article, fixeu-vos-hi més. Entreu a l’Spotify mateix, busqueu les llistes més importants i escolteu amb molt d’interès com canten els artistes i com de bé sonen les seves cançons. Però recordeu, ells no són els artistes, ho és l’equip creatiu.
 
Especial: Opinió
Arxivat a: Enderrock, acords i desacords, kelly isaiah, Koers, opinió

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.