Actualitat

Joan Dausà: «El disc d'or reforça el que estem veient: la gent s'ha fet seves les cançons»

Joan Dausà aconsegueix un doble disc d'or amb les cançons «Jo mai mai» i «Una altra manera de viure»

Aquest dissabte, el músic santfeliuenc actuarà al Palau Sant Jordi amb totes les entrades venudes

| 18/01/2024 a les 12:00h

Joan Dausà
Joan Dausà | Arxiu de l'artista
Sens dubte, aquesta és una setmana que el santfeliuenc Joan Dausà sempre recordarà. Aquest dissabte aterrarà en solitari al Palau Sant Jordi amb totes les entrades venudes, i avui anuncia que ha aconseguit, a més, el seu primer doble disc d'or per les cançons "Jo mai mai" i "Una altra manera de viure" -la cançó per Estrella Damm 2019, amb Santi Balmes i Maria Rodés-, que sumen més de 70 mil còpies venudes. De tot plegat, en parlem amb ell.
 
Abans que res, com van els nervis preSant Jordi?
No en tinc: tinc moltes ganes i molta il·lusió. No estic nerviós perquè tinc la sensació que tot és on hauria de ser. Fa molt de temps que estem preparant aquest concert i ho hem preparat per poder-ho gaudir al màxim. Per tant, el que tinc és molta il·lusió perquè sigui dissabte i ganes de poder-ho gaudir... No vull que passi el concert i digui 'merda, no me n'he adonat'. El vull assaborir al màxim.
 
El març passat, quan vau anunciar el concert del Palau Sant Jordi, ens comentaves: "L'hem batejat com 'La gran bogeria', perquè realment no hi anem sabent que l'omplirem". I a principis de mes vas anunciar 'sold out'. Ha superat expectatives, la rebuda de la gent?
Sí, i tant. La gran bogeria no ha estat la nostra idea de fer-ho, sinó com la gent s'ha implicat en el concert. Si he de ser sincer, no hauria pensat mai que l'ompliríem sencer. Anàvem a fer mig Sant Jordi i que ja fos una festa acollonant. Però això ens ha superat! Ens ha sorprès i ens ha il·lusionat. És increïble. De veritat que tot suma a què aquell dia sigui un dia únic, segur. Perquè l'energia d'entrada ja és com la final de la Champions. La gent ja va amb les ganes des de casa. Ara toca fer un bon partit.
 

Joan Dausà al Cabró Rock 2023 Foto: Arxiu del festival


També avançaves que el concert seria tot un espectacle, i molt diferent de la gira que has estat fent el 2023: què ens en pots dir? 
Quan et planteges anar al Sant Jordi et comencen a venir idees boges al cap de què pots fer d’espectacular, diferent, sorprenent. I com més hi hem treballat —i mira que tenim un equip de treball molt potent per preparar el concert, perquè hem contractat gent que té molta experiència amb altres bandes i espectacles d'aquest tipus—, hem anat podant l'arbre i quedant-nos amb l'essència del projecte. Al final, el que jo vull és que la gent sàpiga què hem estat fent aquests 10 anys, i connectar amb la gent a través de les cançons. I evidentment que alguna cosa diferent farem, perquè per això som al Sant Jordi, però cada vegada ho he anat reduint més a l'essència, a trobar-nos per cantar junts. Aquesta vegada no som a l'Heliogàbal, sinó que som al Palau Sant Jordi, però l'essència serà la mateixa… Ho ampliarem i ho adaptarem a l'espai, i farem coses sorprenents, però no tan, tan diferent del que la gent haurà pogut veure durant la gira. Anirem més guapos, això sí! [RIU].
 
I com l’has plantejat, doncs, l’espectacle? Hi haurà col·laboracions?
El plantejo com un concert com un altre, però sí que és veritat que he fet moltes vegades ja el viatge emocional del mateix concert, veient com això pot arribar a algú que estigui a la tercera graderia. El que jo vaig dir a l'equip de treball va ser que vull que la gent marxi del Sant Jordi amb la sensació que era a l'Helio, en el sentit d’un concert proper, que se sentin cuidats i tinguts en compte. I aquest era l'objectiu des del principi. I col·laboracions... n'hi haurà un parell.


Parlem de la gira que has fet aquest any, que també ha anat molt bé! I la gira nadalenca, i el nou tema "Per nosaltres i el de dalt", també han estat un èxit. Com ho has viscut?
Sí, ha anat molt bé. La gira dels 10 anys del Jo mai mai ens ha sorprès, en el sentit que la gent ha reconnectat amb aquella història que ens va donar a conèixer. Ha estat una gira molt divertida i sorprenent, perquè no ha parat de sumar-se gent al projecte. A cada concert, quan preguntava qui no havia vingut mai, la meitat eren nous. I quant a la gira nadalenca... quan vam veure que el Sant Jordi estava molt encarat, vam decidir fer aquesta gira de Nadal per oferir una cosa més petita, propera, de reflexió i introspecció, abans d'anar a la festa boja del Sant Jordi. I també ha tingut una molt bona rebuda. De fet, crec que tots els concerts, o gairebé tots, estaven amb les entrades exhaurides, i la gent ho va gaudir molt... I jo també, perquè era un concert a piano i veu que em permetia compartir les cançons des d'un altre lloc. Estem molt feliços amb tot plegat, la veritat.
 
A més, avui encara hi ha una altra novetat a celebrar: un doble disc d'or per "Jo mai mai" i per "Una altra manera de viure"! Com t'has pres la notícia?
Que bonic que aparegui ara, no? És una molt bona notícia que al final reforça el que ja estem veient: la gent s'ha fet seves les cançons. I tenir un disc d'or... és com una meta, però al final no és més que el que ja sabíem, que és que aquestes cançons han transcendit, que la gent se les ha portat a la seva vida i això ho veiem en els concerts. Per tant, estem molt feliços de veure com el projecte es va estenent. Tinc la sensació que, en aquests deu o dotze anys, el projecte s’ha anat escampant d'una manera tranquil·la, i que la gent s’hi ha anat apropant des d'un lloc serè, no per una moda. Ha estat una cosa progressiva i, per tant, més sòlida, segurament. De moment, estic molt content, de veritat.

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Joan Dausà, palau sant jordi, entrevistes, actualitat, disc d'or

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.