Entrevistes

Elane: «'Costuras del karma' és una metàfora per dir que totes les ferides s'estan tancant»

Parlem amb la rapera lleidatana sobre el nou EP 'Costuras del karma'

| 23/02/2024 a les 13:30h

Elane
Elane | Martina Lynk
El 2022, la rapera lleidatana Elane treia a la llum el seu primer disc, Metamorfosis (Propaganda pel fet!) i ara, després d’un 2023 convuls a nivell personal, Elane retorna amb un nou treball, l’EP Costuras del karma (Propaganda pel Fet!, 2024). Produït pel duo Deep Fried, aquest disc narra el viatge personal de la lleidatana durant el darrer any. Parlem amb ells de tots els detalls del disc.



El passat 2023 pràcticament no vas treure música. Què va passar?
L’any passat va ser complicat a nivell personal. Estava bloquejada, potser per falta autoestima i de seguretat, i també estava estancada amb mi mateixa. Sentia que no tenia cap inspiració per decidir res i creia que primer m’havia de centrar en mi i en arreglar els problemes que tingués. Estava en un cercle del qual no podia sortir. I aleshores va passar una cosa a la meva vida que em va obligar a canviar. Al principi em va costar molt, però vaig veure que quan modificava els meus hàbits i el meu estil de vida, m’anava desbloquejant a poc a poc.

Ara presentes ‘Costuras del karma’, un disc que parla del teu viatge durant aquest darrer any. 
Costuras del Karma per a mi és una metàfora per dir que tot el que s'ha obert com a ferida s'està tancant. A vegades penso que el que he viscut aquest últim any ho havia de passar, potser havia de bloquejar-me i viure en primera persona totes aquestes ferides per poder canviar cap a millor. Al final, m'havia anat tot molt bé fins aquell moment, i potser el karma em va arribar i em va dir que això no podia ser.

Fer aquest EP va ser una manera de reconciliar-te amb el passat?
Sí, m'ha ajudat a reflexionar en el que havia passat, perquè al final, només el temps m'ha ajudat a superar-ho. Però sí que ha sigut un final. Quan estàs escrivint, reflexiones sobre què ha passat, tornes a aquell moment i veus què vas fer, i això m’ha ajudat molt personalment. Hi ha gent que va al psicòleg, però per a mi, reflexionar i escriure cançons és la meva teràpia.


Per què el títol 'Costuras del karma'? 
Significa que he anat cosint aquestes fissures que tenia dins meu, a cops de puny, però les he anat cosint. Ja no li dec res al karma, perquè estic sanant després de tot el que m’ha passat. Potser després s’obriran noves ferides, però aquestes ja les he tancat i ja no dec res. Toca començar de nou.

Aquest disc narra una història. Quina és?
El primer tema, “Cuanto más” parla del moment en què estava en el meu punt més baix, i com de malament estava. El segon tema, “Éramos”, és l’acceptació que he de deixar enrere el passat i he de canviar. Després, a “Límites”, parlo d’adonar-me que estic perduda i que, tot i que pensava que estava bé, no ho estava en realitat. La quarta cançó és “Contrastes”, i és quan començo a sanar, perquè miro les meves emocions. I finalment hi ha “En mí”, una cançó en la qual anuncio que he tornat i que soc jo mateixa.

“Éramos” és el primer senzill que vas publicar del disc, però no és l’inici de la història. Per què treure aquest el primer?
Sincerament, és el que m'agrada més i em representa d’una manera més pura. Em vaig asseure a escriure una cançó, i en només tres hores tenia fet "Éramos". Quan em passa això és perquè estic sentint el tema, que no he pensat en res més per fer-lo, i això per a mi fa que la cançó tingui màgia.


A “Contrastes” podem escoltar un audio al principi que diu: “Me tiene sin cuidado, que hablen bien, qué bueno, y si hablan mal, qué bueno. La cuestión es que hablen de ti”. Què simbolitza per a tu aquesta idea?
Aquesta frase és el resum de tot el disc. Queda una mica penjat justament en aquest tema, però alhora també és un contrast amb mi mateixa. Amb el canvi que he viscut com a persona, ara m’és igual si parlen bé o malament de mi, mentre diguin alguna cosa. Perquè jo estic orgullosa del que dic, i m’és igual el que opinin de mi perquè les crítiques no m’afecten. I aquesta idea defineix tot allò que volia representar a ‘Costuras del karma’.

Hi ha un contrast molt important entre els quatre primers temes del disc, i com comença el darrer, “En mí”. Què vol representar aquest inici més tranquil?
Aquesta és l'única cançó en la qual parlo de mi personalment, no parlo de ningú més. I només amb això ja és diferent, perquè no té res a veure amb coses externes: simplement és la meva vida, la meva música. Volia que es notés aquest canvi, no només amb la lletra, sinó també amb els ritmes.

Has incorporat nous estils a la teva música. Com ha canviat el teu so des del teu anterior treball, ‘Metamorfosis’?
He volgut innovar una mica, tot i que continuo sent jo mateixa. Em venia de gust fer coses diferents, i ara ho he fet, mantenint un fil conductor de qui és Elane com a projecte. No volia que no se’m pogués reconèixer en les meves cançons. Potser aquest principi d’“En mí”, és el que se'n va més del que faig ara, però representa bé la idea aquesta de tornar als meus inicis, perquè jo abans no rapejava, només cantava. I per això, aquest detall és una innovació en mi, però sense sortir de l’arrel d’Elane.

Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, Elane, entrevistes, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.