“Tres branques” reuneix tres tonades representatives de la música popular valenciana, balear i catalana. És com una excursió amb tres parades: la cançó de bressol “La meua xiqueta és l’ama”; “Flors de baladre” –escrita per Isidor Marí i inclosa en el segon disc d’Uc, En aquesta illa tan pobra (Edigsa, 1975)–, i, finalment, “Aiguardent, figues, coca i vi blanc”, una de les cançons representatives del Carnaval de Solsona. Roger Mas i la Cobla Sant Jordi fan explícita així la unitat cultural i lingüística dels Països Catalans i li declaren el seu amor. Ja ho van fer en el primer disc, editat per Satélite K el 2012. Però si en aquell treball ho feien amb una solemne versió de la Muixeranga d’Algemesí amb referències al Ball de l’Àliga de la Patum i “La balanguera”, aquest cop ho han decidit fer d’una manera més desimbolta.
“La Muixeranga tenia aquesta cosa seriosa i transcendental, que m’agrada molt –explica Roger Mas–. Però és molt seriosa: dramàtica, en to menor… Com el Ball de l’Àliga i la Balanguera. En aquest segon disc, per mi era important tornar a remarcar que la meva nació és la meva llengua. Per això, igual que vam fer en el primer, i a banda de l’excursió amb la cobla pel repertori de llengües més o menys veïnes i amigues, hi ha una feina amb el nostre repertori popular. Això sí, aquest cop volia tocar altres branques que no tinguessin tant de pes, que permetessin una lectura més juganera o lleugera”.
“Tres branques” arrenca amb una versió força particular de la cançó de bressol valenciana “La meu xiqueta és l’ama”. “Li vaig demanar a Xavier Guitó [director artístic i arranjador] que em fes un arranjament una mica de malson –relata Roger Mas–, perquè no tot pot ser tan bonic, i aquí hi ha un ambient molt fosc, però de seguida se’ns obre el Mediterrani i saltem a la llum d’Eivissa. Seria com passar del to de Gualba, la de mil veus a la de La Ben plantada. “Flors de baladre” no és tradicional, però per mi és com si ho fos, a Eivissa és un himne. I l’Isidor Marí va estar content que li potinegéssim una mica la cançó”.
Roger Mas i la Cobla Sant Jordi
I l’excursió coblística pels Països Catalans s’acaba a Solsona. “Acabem amb la xarlotada del Carnaval –conclou el cantautor–, com per treure encara més pes. Aquí sí que la cobla pren el paper d’una big band, amb molt de swing, i fem aquesta música característica del dimarts de Carnaval a Solsona, quan abans de l’hora de dinar anem per les places cantant i demanant aiguardent, figues, coca i vi blanc. El dimarts de Caranaval no és festiu, però recordo que a l’institut ens deixaven sortir abans d’hora per anar-hi… Aquest final és un homenatge al Carnaval de Solsona i també al meu avi, que tocava aquesta peça amb la cobla-orquestra Diamant Club”.