Text: Helena Morén Alegret | Actualitzat el 04/09/2018

Dotze anys de poemes musicats al Sona9

Els dotze finalistes del Sona9 interpretaran en cadascuna de les finals la seva musicació del poema que han escollit, de Jaume Coll Mariné ("Un camí") o Estel Solé ("La caverna")

La poesia també és la protagonista al Concurs Sona9 2018. El passat 30 d'agost l'Acústica de Figueres va acollir la primera de les quatre finals que resten al concurs, a la qual seguiran ben aviat les de Tarragona per les Festes de Santa Tecla (divendres 14 de setembre), Vic en el marc del Mercat de Música Viva (dissabte 15 de setembre) i Barcelona per les Festes de la Mercè (divendres 21 de setembre). 


           Finalistes del Sona9 2018

Des de fa dotze anys una de les fases del Sona 9 consisteix a musicar un poema en català, majoritàriament de les noves fornades de veus líriques. L'any 2006 és l'any que van sorgir aquestes musicacions, en concret cal assenyalar la de "Personatges" de Josep Pedrals, que a càrrec de Clara Andrés va ser alhora la musicació que l'any següent li va merèixer el primer Premi Miquel Martí i Pol en el marc del Certamen Terra i Cultura 2007.

En aquesta dotzena d'anys els grups finalistes han musicat poemes de Pedrals i Albert Balasch (2006); Maria Cabrera, Tomàs Àrias i Tomeu Truyol (2007); Blanca Llum Vidal, Carles Rebassa i Marc Romera (2008); Andreu Subirats, Martí Sales i Laia Calvet (2009); Laia Noguera, Elies Barberà i Jordi Julià (2010); Isabel Garcia Canet, Enric Casasses i Dolors Miquel (2011); David Caño, Sílvia Bel Fransi i Pau Gener Galin (2012); Salvador Espriu, Vicent Andrés Estellés i Núria Martínez-Vernis (2013); Joan Duran, Romera i Míriam Cano (2014); Silvie Rothkovic, Jaume C. Pons Alorda i Anna Gual (2015); Francesc Parcerisas, Albert Roig i Isabel Robles (2016), i Pere Vilanova, Maria Cabrera i Maria Sevilla (2017).

Hi ha hagut musicacions més sonades que altres perquè han esdevingut videoclip o part d'àlbums dels grups novells, com és el cas del "Jonàs" de Maria Cabrera musicat per Bikimel al seu primer disc, Stat Jònic (Temps Record, 2009); "Verge" de Marc Romera, per Pantaleó al disc de debut Reina Victòria (Petits Miracles, 2015); "L'home que passa" de Jordi Julià, que va ser molt radiada amb la musicació de La iaia, que en va fer un videoclip; com el "Mags" de Casasses per Nyandú o "La dona que mira la tele" de Miquel per The Mamzelles. Entre les últimes musicacions sonades hi ha el poema "La joia" d'Isabel Robles per Chet, que el va publicar en un maxi el febrer del 2017, o el poema de Pere Vilanova "Chen La Commoció (El tro)", musicat tant per Ju, que l'inclou al seu disc com a "Commoció", com per Salvatge Cor al disc que apareixerà al desembre.

Aquest 2018 ha estat el torn dels poemes "Un camí" de Jaume Coll Mariné i "La caverna" d'Estel Solé, que surten per ser musicats. Els grups que han triat el primer poeta són Maravint, Plou, Menut, Va!, Monxos, L'Home Invent i Pubilles Ninja, i els que han escollit els de Solé són Sandra Bautista, L'Home Brut, Novembre Elèctric, Ushanka i Cabot.


Estel Solé

Jaume Coll anota sobre el concepte del seu poema: "Hi ha la imatge del camí (prou coneguda) que fa d'eix imaginatiu del poema: algú va per un camí conegut, però de cop el camí s'esborra. Que s'esborri més o menys s'accentua imaginativament amb el vespre (que va cap a la nit) i el bosc, tots dos arquetípicament imatges de la cosa desconeguda. Si el camí és imatge de la vida, un cop el camí fressat desapareix, no pots aturar-te (la vida sempre segueix, t’empeny): la cosa és que davant el dubte d'avançar, mentre dura el dubte el camí es va fent perquè la cosa del dia a dia també avança, i tu amb ell, esclar. El joc és passar del camí fressat pels altres al camí propi, el que fas tu, i que no sigui per inèrcia, sinó per consciència".


Jaume Coll Mariné


CONCERTS SEMIFINALS DEL SONA9 2018

FESTIVAL ACÚSTICA (FIGUERES)
Dijous 30 d’agost – 18.30 h – Plaça de Catalunya
18.30 h > SANDRA BAUTISTA (pop d’autora – Martorelles)
19.15 h > MARAVINT (pop · Barcelona)
20.00 h > PLOU (pop-folk · Barcelona)

FESTES DE SANTA TECLA (TARRAGONA)
Divendres 14 de setembre – 20 h – Capsa de Música
20.00 h > VA! (pop-rock · Barcelona)
20.45 h > L’HOME BRUT (pop-rock· Beneixida)
21.30 h > MENUT (cançó d’autor · Móra la Nova)

MERCAT DE MÚSICA VIVA (VIC)
Dissabte 15 de setembre – 18 h – Plaça dels Màrtirs
18.00 h > USHANKA (pop-folk · Barcelona)
18.45 h > MONXOS (pop progressiu · Pollença)
19.30 h > NOVEMBRE ELÈCTRIC (pop-rock · Algemesí)

BAM – LA MERCÈ (BARCELONA)
Divendres 21 de setembre – 18.30 h – Plaça de Joan Coromines
18.30 h > CABOT (pop-rock · Marratxí)
19.15 h > L’HOME INVENT (pop d’autor · Montcada i Reixac)
20.00 h > PUBILLES NINJA (folk-rock · Sant Cugat del Vallès)

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de: