Actualitzat el 15/11/2021

The Tyets guanya el XIV Premi Miquel Martí i Pol

La cançó és una adaptació del poema d'Enric Larreula inclosa al disc 'Animalari urbà'

El guardó del Certamen Terra i Cultura l'atorga el Celler Vall-Llach i està dotat amb 5.000 euros i una escultura de Josep Bofill. A més de The Tyets, Clara Poch i Marçal Calvet han rebut un premi accèssit per la musicació d'"Ací em pariren i ací estic" d'Estellés
The Tyets Foto: Juan Miguel Morales

El duet de 'trapetón' mataroní The Tyets ha guanyat la 14a edició del Premi Miquel Martí i Pol a la millor poesia musicada en català per "El ratolí", d'Enric Larreula. El premi, atorgat pel Celler Vall-Llach i dotat enguany amb 5.000 euros i una escultura de Josep Bofill, s'ha fet públic avui 15 de novembre a càrrec del jurat presidit per Lluís Llach amb el poeta i rapsoda Eduard Escoffet, l’actriu Sílvia Bel, el director de la SGAE a Catalunya, Ramon Muntaner; el sommelier de Can Roca, Josep Roca, i el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau.

La musicació de 
Vicent Andrés Estellés , “ Ací em pariren i ací estic ”, a càrrec de  Clara Poch i Marçal Calvet , i inclosa al disc  Fortuna  (Segell Microscopi, 2021), ha rebut un accèssit, consistent en una ampolla màgnum d'Embruix. El duet de Sant Celoni relata que l'origen d'aquesta peça es remunta “al 2013, a un hostal de Burjassot, on fèiem l’estança durant una gira pel País Valencià. L’amo ens va advertir que l’únic de bo de la població era la paella i Estellés.” Del poeta, explica la formació, que els agrada “la seva simplicitat, sinceritat i mirada gairebé agrícola del procés descriptiu. I sobretot com destapa el pes i l’evidència de les coses que donen sentit a la vida".

 
Clara Poch i Marçal Calvet amb Lluís Llach Foto: Juan Miguel Morales

Els mataronins  Oriol de Ramon  'Derra' i  Xavier Coca  'Jotes',  The Tyets , van compondre amb gran èxit el disc col·lectiu per a públic familiar,  Animalari urbà  (Luup Records, 2021), fruit d’un encàrrec de les escoles La Bressola de la Catalunya Nord.  The Tyets  va triar, de la trentena de poemes del llibre d’ Enric Larreula   Animalari  (Cruïlla, 2007), els que millor s’adaptaven al seu estil. “El ratolí”, interpretat amb el  Cor Bressola , va ser una de les cinc peces del disc elegides per Lluís Llach entre les 25 semifinalistes.
 
The Tyets  explica que va "conèixer l' Enric Larreula  abans de començar el disc. (...) 'El ratolí' és el primer tema del disc  Animalari urbà  i també n'és el senzill, que porta videoclip incorporat. De fet, és la primera cançó que vam fer i també la nostra preferida. Té un ritme que enganxa des del principi. Amb un so de guitarres i 'bombo-caixa' que recorda a produccions de disco-funk de fa uns anys, però amb elements trencadors propis del gènere urbà. Al nostre parer, 'El ratolí' és la que té més marxa!".A més de les musicacions de  The Tyets  i  Clara Poch i Marçal Calvet , la resta de finalistes han estat "Si parlo dels teus ulls" de  Miquel Martí i Pol , a càrrec del valencià  Carles Caselles ; "Rosa als llavis" de  Joan Salvat-Papasseit , a càrrec de l'artista  Neisha , de Sant Pere de Ribes i Sitges; i "Catarsi" d' Anna Fernández , a càrrec de la cantautora terrassenca  Nunu Garcia Duran .
 
El darrer any s’han publicat i presentat al Certamen Terra i Cultura 402 poemes i els més adaptats han estat  Joan Salvat-Papasseit  (27),  Miquel Martí i Pol  (17),  Enric Larreula  (12) i  Enric Casasses  (10), a més de poetes com  Maria-Mercè Marçal Clementina Arderiu Caterina Albert .


 
Jurat i artistes finalistes del Certamen Terra i Cultura al lliurament del XIV Premi Miquel Martí i Pol Foto: Juan Miguel Morales

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de: