Actualitzat el 07/11/2022

Dani López: «Escric cançons que apel·lin als meus contemporanis»

El compositor passa a la final del certamen Terra i Cultura per la musicació del poema «Tractat de geometria» de Clara Fiol, interpretada per l'OMAC i Anna Ferrer

El compositor Dani López ha musicat enguany "Tracta de geometria" de la poeta i cantant Clara Fiol. El tema forma part del nou disc de l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya (OMAC), Trencadís (Propaganda pel Fet!, 2022), interpretat per la veu d'Anna Ferrer. La peça ha estat escollida pel jurat del certamen Terra i Cultura, organitzat pel celler Vall-Llach, com a una de les cinc finalistes a rebre el premi Miquel Martí i Pol 2022 a millor musicació d'un poema català.


Què us va portar a musicar "Tractat de geometria" de Miloques i rabasses de Clara Fiol (31D poesia, 2018)?

Sabia de l’existència de Miloques i rabasses perquè el llibre rondava pel pis d'uns amics. L'havia fullejat per sobre i m’havia encantat, de manera que quan vaig començar a buscar textos per escriure música per a l’OMAC, va ser el primer llibre que em vaig comprar.

Què us interessa d'aquesta poeta i cantant mallorquina?

A la Clara Fiol la conec des del 2017. En aquell moment vaig fer la música de l’espectacle 8del9 de l’esbart d’Olot i l’Alba Careta cantava en el projecte. La Clara va venir a substituir-la i el mateix dia del bolo ens vam conèixer! Des d’aleshores hem anat coincidint físicament i virtual, i l'he seguit en tots els seus projectes. M'encanta la poesia que escriu. La trobo rica i arrelada, i alhora contemporània i pop. Quan busco textos per musicar per a mi és molt important que puguin comunicar i emocionar al màxim de persones diferents.

Vau llegir el poemari on s'inclou?

Vaig llegir el poemari sencer i vaig musicar dos poemes, "Tractat de geometria" i "Flor del mes d’abril". Quan vaig escriure a la Clara ella em va dir que just aquests dos poemes ja els havia musicat ella, així que existeixen dues cançons diferents per a cada text. Això em recorda com, en la música tradicional, trobem el mateix text (o molt semblant) cantat amb dues melodies diferents, o una única melodia cantada amb textos diferents.

Què us agrada de la lletra del poema?
M’encanta com la Clara fa un poema d'una escena d'amor des d'un punt de vista que mai se m’hagués acudit: 'jo voldria, li diu ell, // escriure’t sobre la pell // un tractat de geometria'. Això em va obrir un món per fer una cançó d'amor, absolutament romàntica però enmig d'un trencaclosques musical ple de canvis de compàs i detalls. Per mi el text té l’equilibri perfecte entre misteri i riquesa lingüística amb claredat del missatge. La manera com la Clara organitza la rima fa que el poema es musiqui sense cap esforç.

Com en vau abordar la musicació?

Abans d’escriure música per a l’OMAC, vaig escoltar moltíssimes cançons tradicionals enregistrades a l’arxiu de l’Artur Blasco. Em vaig enamorar d’una cançó que cantava la Cinta Garcia d’Astell, plena de petits canvis de compàs i subtileses rítmiques. Quan vaig llegir el poema “Tractat de geometria”, vaig adonar-me que la cançó que cantava la Cinta Garcia era un tractat de geometria rítmic, i que estaven predestinades a conviure amb el poema de la Clara Fiol, de manera que vaig fer servir aquella melodia tradicional com a introducció, coda i inspiració pel "Tractat de geometria" de l’OMAC. Aquesta va ser la primera cançó que vaig escriure per l’orquestra i la veu d'Anna Ferrer. Vaig escriure l’esbós a mà, pensant molt bé en cada detall, després vam buscar el to adequat per l’Anna i al cap d'uns mesos, un cop tenia l’esbós d’onze poemes/cançons més, la vaig orquestrar. La melodia passa per tot el registre de l’Anna, des de la nota més greu que pot cantar fins a la més aguda.

Quina funció dones a la poesia i quina a la cançó?

La poesia de la Clara va teixint tot el recorregut de la cançó, passant per moments d’un tutti enorme orquestral fins a moments petits en els quals només sonen tres instruments i la veu d'Anna Ferrer. Al final de la cançó l’orquestra pren tota la intensitat del text i la remata, reprenent la melodia de Cinta Garcia d’Astell, que sona primer tapada per l’orquestra i s’acaba quedant gairebé sola.


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de: