La Fundació Lluís Llach convoca la 17a edició del Premi Miquel Martí i Pol del Certamen Terra i Cultura 2024, que s’atorgarà a les millors cançons amb música original basades en poemes en llengua catalana.
La iniciativa, impulsada pel músic i escriptor Lluís Llach i el Celler Vall Llach, pretén donar suport i visualització a la música i la poesia amb una aportació de 3.000 euros i una peça de l’escultor Josep Bofill al primer premi, i un segon premi de 1.000 euros.
El termini inajornable de recepció d’obres finalitzarà el dia 11 de setembre del 2024.
La convocatòria es regula per les bases següents:
Primera
El Premi Miquel Martí i Pol del Certamen Terra i Cultura està obert a tots aquells compositors que hagin publicat obra musicada en català o que hagin compost adaptacions inèdites. L’esperit del certamen és reconèixer les millors composicions musicals que hagin adaptat un poema original o traduït en llengua catalana.
Segona
Les composicions admeses han de ser originals, a més d’inèdites o publicades al llarg del darrer any. Rebran aquesta darrera consideració aquelles cançons que els seus autors hagin editat en qualsevol format o suport entre el 12 de setembre de 2023 i l’11 de setembre del 2024.
Tercera
Els poemes, de qualsevol poeta clàssic o contemporani, han d’haver estat escrits o traduïts al català i estar editats en el moment de publicar la gravació.
Quarta
Qualsevol composició o poema que no reuneixi les condicions dels apartats anteriors seran excloses del Certamen.
Cinquena
S’estableix un Primer Premi de 3.000 euros i una actuació remunerada a Porrera al llarg del proper any per al guanyador, i un Segon Premi de 1.000 euros per al finalista.
Els artistes premiats en la 17a edició del Premi Miquel Martí Pol hauran de presentar
el seu repertori en una actuació de mínim dues cançons durant la gala de lliurament dels guardons, el dimecres 13 de novembre a la Casa Golferichs de Barcelona.
Sisena
Els canals de participació seran els següents:
a. Obra publicada i editada en format físic i digital (selecció i recerca a càrrec del jurat).
b. Obra inèdita en format físic o digital enviada al Certamen Terra i Cultura:
1)
www.terraicultura.cat
2) ENDERROCK - Certamen Terra i Cultura
c/ Mallorca 221, sobreàtic - 08008 Barcelona
La presentació de les composicions s’haurà d’acompanyar de la gravació en format MP3 amb el títol de la cançó i del poema original, així com el nom del poeta i el poemari –o altre suport– d’on s’ha extret (amb la data i lloc de publicació).
A més, caldrà indicar nom i cognoms, adreça, telèfon i e-mail del compositor de l’adaptació/musicació, i del grup o solista que la interpreta si s’escau.
El Certamen Terra i Cultura farà una recerca de les musicacions publicades en català al llarg del darrer any, de manera que el jurat podrà proposar candidates tant de les cançons ja editades com de les obres inèdites rebudes al concurs.
La primera selecció serà realitzada per Lluís Llach i comprendrà 25 musicacions, d’entre les quals el jurat elegirà els 5 finalistes.
Setena
El termini inajornable de recepció d’obres inèdites finalitzarà el dia 11 de setembre del 2024 a les 00 h.
Vuitena
Un jurat nomenat per la Fundació Lluís Llach, integrat per personalitats del món musical i poètic, atorgarà el premis al guanyador i finalista. Si a consideració del jurat no s’assolís la qualitat musical i global desitjada, el premi podria declarar-se desert.
Els components del jurat es donaran a conèixer en el moment de fer-se públic el veredicte. La decisió del jurat serà inapel·lable i estarà facultat per resoldre qualsevol problema d’interpretació de les bases o no previst en aquestes.
Novena
El jurat es reunirà a Porrera del 8 al 10 novembre del 2024 per decidir el guanyador de la 17a edició del Premi Miquel Martí Pol.
L'anunci del veredicte es farà en una gala oberta al públic el dimecres 13 de novembre a la Casa Golferichs de Barcelona <Gran Via de les Corts Catalanes, 491>.
Desena
El fet de participar en el Premi Miquel Martí i Pol del Certamen Terra i Cultura implica el coneixement i l’acceptació de les bases.