Redacció | Actualitzat el 21/06/2017

25 anys sense Joan Fuster

Va ser un dels intel·lectuals amb més vincles amb la Cançó

  Joan Fuster és un dels intel·lectuals contemporanis més influents en el pensament catalanista. Tot i que és conegut principalment pels seus escrits assagístics, la seva obra és abundant i polièdrica i també abasta la poesia. Alguns cantants han musicat els seus versos.
Joan Fuster l'any 1990 Foto: Xavier Mercadé

El cas més conegut és el de  Lluís Llach , que el 1979 va publicar “Criatura dolcíssima” al disc  Somniem  (Ariola). Per fer-la,  Llach  va jugar amb versos de diferents estrofes del poema, els va seleccionar i reordenar com va voler. La cançó també apareix al disc  Poetes  (Claus Records, 2006).

Des del País Valencià,  Dropo  també van cantar Fuster. Els versos que van escollir són a la cançó “L’odi”, publicada al casset  Si fots un crit  (Al·leluia Records, 1995).

A més,  Obrint Pas  va recuperar la veu de Fuster al disc  Terra  (Propaganda pel Fet!, 2002), un fragment en el qual l’intel·lectual parlava de la unitat de la llengua. Al CD  Correllengua 2002  (DiscMedi, 2002) hi podem sentir una part del seu discurs "Ara o mai", pronunciat a Castelló trenta anys abans. 

Diversos cantants i grups el consideren un dels referents a l’hora de pensar el país i el citen directament a les cançons. És el cas d’ Aspencat Gent del Desert Vicen-T Arrap Pau Alabajos Paco Muñoz  Raimon . A més,  Muñoz  Orgull de Classe  han publicat cançons amb el nom de l'escriptor.

Dins l’obra de Fuster cal fer un punt i a part amb tot el que es relaciona amb la música. Fuster va fer els escrits de presentació de diferents cantants, entre els quals hi havia  Marià Albero Fèlix Estop  o  Al Tall , va escriure el pròleg de  Cançons de la roda del temps  (Edigsa, 1966) i és l'autor d'una biografia de  Raimon  publicada ja el 1964. Joan Fuster sempre es va mostrar interessat en la música, com queda palès al llibre  Joan Fuster i la música  (PUV, 2012) 


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de: