20 de maig, dia sense música

Mobilitzacions per demanar un IVA just

| 20/02/2015 a les 14:59h
Arxivat a: Enderrock
L'IVA actual per la música en viu està a un 21%, tres vegades més alt que a la mitjana dels països de la Unió Europea. Diverses associacions reivindiquen des d'ahir el dret que els impostos en cultura siguin més raonables. 
Foto: Arxiu Enderrock

Ahir a la sala Barts es va presentar una campanya de protesta per l'IVA que recau sobre les activitats culturals, concretament sobre la música en viu. Un dia sense música és el títol amb què s'ha presentat. Durarà tres mesos i inclourà diverses accions, amb les quals es vol mobilitzar tots els afectats, des dels empresaris fins als consumidors, passant pels artistes i grups. 

El 20 de maig serà l'última acció de la campanya, i es preveu tancar totes les sales de concert i espais on es fa música en viu per protestar contra l'impost, que es considera exagerat. De moment moltes sales han pogut canviar les dates dels concerts programats per aquell dia. Joan Manuel Serrat ha anunciat que el concert que tenia programat en aquella data a Madrid el farà el dia anterior, el 19 de maig. 

Des del 2012 l'Estat Espanyol té l'IVA més alt de la Unió Europea en cultura, que arriba al 21%, en front de França (5,5%), Holanda (6%) o Portugal (13%). En aquests països també hi va haver una forta pujada de l'impost, però van rectificar al cap de poc temps d'haver-ho fet. 

Txema Arnedo va publicar el Manifest d'Un Dia Sense Música, on es reivindica el caràcter universal de la música, l'aportació social i cultural dels concerts en directe, els drets dels petits empresaris i emprenedors del sector i els drets dels consumidors. Des d'aleshores s'han adherit al manifest l'Associació de Promotores Musicales (APM), Asociación Estatal de Salas de Música en Directo (ACCES), La Noche en Vivo - Asociación de Salas de Música en Directo de Madrid (LNEV), l'Associació de Professionals Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), Asociación de Representantes Técnicos del Espectáculo (ARTE), l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Musika Industriaren Elkartea (MIE) i Asociación de Salas Privadas de Música en Directo de Euskal Herria. 

Ivette Nadal
Ivette Nadal | Juan Miguel Morales
Estrenem una cançó d'Ivette Nadal que es podrà sentir en directe durant la primera de les projeccions del cicle 'Cinema i Cançó'
Möndo Loco
Möndo Loco | Arxiu grup
Avancem la cançó "Trenca amb el compàs", un tema que s'inclourà en l'àlbum 'Dueños de Nada', que es publica demà
Xavier Baró
Xavier Baró | Juan Miguel Morales
Estrenem el romanç "Primavera a la tardor", del cantautor de Ponent
Joana de Diego
Joana de Diego | Arxiu de l'artista
Estrenem el primer avançament en forma de videoclip del duet | Els músics estan preparant el seu EP de debut
Fotograma del videoclip
Fotograma del videoclip
La cançó és iniciativa de la Plataforma en Defensa de l'Ebre i vol commemorar els seus divuit anys d'existència | Hi participen grups com Pepet i Marieta, La Pegatina, El Diluvi i Ebri Knight, entre d'altres