Quinze himnes i una cançó eròtica

El concert per celebrar la Diada al Born tindrà lloc el 8 de setembre en sessió doble

| 02/09/2015 a les 15:00h

La Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya acompanyarà cantants com Miquel Gil, Roger Padullés, Mariona Segarra o Arnau Tordera (Obeses) en un viatge musical per l'imaginari col·lectiu català el dimarts 8 de setembre al Born Centre Cultural de Barcelona a través de quinze cançons que ens hem fet nostres i "Els Segadors", himne que prové d'una cançó eròtica. 

Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya. Foto: Arxiu

El Born Centre Cultural avança la celebració de l'Onze de Setembre. Fins al dia de les eleccions al Parlament de Catalunya, convocades per al 27-S, es convertirà en el centre de culte d'"Els Segadors" des d'òptiques ben diverses: música en directe, exposició multimèdia, contacontes i una taula rodona.

Aquest matí s'ha presentat al mercat barceloní tots els detalls del concert Seguem Arran! Quinze himnes i una cançó eròtica. L'espectacle estarà conduït per l'actor i músic Joan Crosas. Tal com indica el nom, el repetori constarà d'una quinzena de cançons populars catalanes, considerades himnes oficiosos del nostre país, com ara "Plany", "Bac de Roda", "Catalunya, comtat gran" o "La muixeranga". 

Músics d'arreu dels Països Catalans es reuniran per enaltir les cançons que ja formen part de l'imaginari col·lectiu del nostre poble: Miquel Gil interpretarà "Bac de Roda" i "Catalunya, comtat gran", Arnau Tordera (cantant i compositor d'Obeses) posarà veu a "L'estaca" i "La Santa Espina", el tenor Roger Padullés a "L'emigrant" i "D'un temps, d'un país", Mariona Segarra cantarà "La balanguera" i "La fera ferotge" (d'Ovidi Montllor) i per la seva banda Jordi Fàbregas (El Pont d'Arcalís) pujarà a l'escenari per interpretar "El més petit de tots" i la cançó de sega "Els tres garberets". Aquests són alguns dels himnes del repertori, entre els quals tampoc faltarà "Els Segadors", interpretats per la Coral Cantiga.

El coixí musical l'arrodonirà una formació de luxe, la Simfònica de Corda i Cobla de Catalunya, una fusió de modernor i tradició gràcies als instruments de corda tradicionals i el so de la cobla. 

Seguem Arran! Quinze himnes i una cançó eròtica se celebrarà el dimarts 8 de setembre, en dues sessions: a les 20 h i a les 22 h. Les entrades ja es poden comprar a través d'aquest enllaç


Arnau Tordera a la presentació del concert. Foto: Xavier Mercadé


La història d'"Els Segadors" a les parets del Born CC
El concert és una producció de Clack, L'Avenç i el Grup Enderrock, com també el documental que es va presentar ara fa un any, Bon cop de falç. La història de l'himne. Aquest es podrà visionar a l'espai barceloní, i a més també es presenta en una exposició multimèdia que dissecciona la peça des d'una perspectiva històrica i del seu ús social.

360º d'un himne
La història d'"Els Segadors" explicada des de tots els prismes possibles. A banda del concert i l'exposició, el Born CC també acollirà una contacontes per als més petits (12 i 13 de setembre) i la taula rodona Els segadors del segle XXI. El dimecres 16 de setembre tres experts reflexionaran al voltant de la necessitat d'actualitzar l'himne, si més no, si s'hauria de replantejar. La xerrada anirà a càrrec de l'historiador i musicòleg Jaume Ayats, autor del llibre Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional (L'Avenç, 2011); el director de la revista 440Clàssica, Jordi Martí, i el director de la revista L'Avenç, Josep M. Muñoz.
 

Presentació del concert Seguem Arran. Foto: Xavier Mercadé

Arxivat a: Enderrock, diada nacional de catalunya, born centre cultural, els segadors