Tercer disc de versions de La Muixeranga

Nova Muixeranga d'Algemesí completa la col·lecció amb Al Tall, Néstor Mont, Aljub amb Miquel Gil...

| 14/12/2015 a les 07:00h

La Nova Muixeranga d'Algemesí preparar el tercer i darrer volum de versions de "La Muixeranga", amb algunes joies rescatades per a l'ocasió i set gravacions noves fetes expressament. Aquests dies hi ha en marxa una campanya de micromecenatge a Verkami per tirar-ho endavant. 
Nova Muixeranga fa una figura de comiat en un dels darrers concerts del grup Al Tall. Foto: Nova Muixeranga.


Aquest valuós projecte, que recull tota mena de versions de la popular melodia i les posa en valor, es va engegar l'any 2007, coincidint amb el desè aniversari de la colla. El 2011 va eixir el primer volum, i dos anys després el segon. Ara, el tercer i darrer volum serà segurament el més ambiciós, ja que incorporarà set noves versions arranjades expressament per a l'ocasió. Entre altres, hi haurà una versió barroca feta per David Antich de la formació de música antiga Capella de Ministers, una altra del grup Batukada i una altra del grup de folk Aljub amb la veu de Miquel Gil interpretant una lletra del líder de la formació, Joansa Maravilla, a partir d'un poema de Vicent Andrés Estellés.

A més de fer possibles totes aquestes noves gravacions, les aportacions dels micromecenes es destinaran a fer una edició acurada del disc, amb una capsa de fusta pirogravada i el corresponent llibret.

També hi haurà versions ja gravades anteriorment amb lletres molt especials, com la del músic d'Algemesí Néstor Mont, que la va gravar amb una lletra pròpia que és tot un homenatge a la colla Nova Muixeranga i a la cultura popular valenciana en general. Després de fer una colorista versió instrumental a l'àlbum Amor de terra (autoeditat, 2010), aquesta versió cantada es va incloure al tercer disc de Mont, Tres (Mesdemil, 2014).

Un altre tresoret és la versió cantada que Al Tall va interpretar en el seu darrer concert, amb la presència de La Nova Muixeranga. En els primers temps, l'emblemàtic grup de folk havia incorporat "La Muixeranga" amb la dolçaina de Joan Blasco a l'històric senzill Volem l'estatut (Edigsa, 1977), que també incloïa "Darrer diumenge d'octubre". I al seu darrer disc, el conceptual Vergonya, cavallers, vergonya (Picap, 2009), hi van afegir una lletra prenyada de compromís. Finalment, una altra lletra reivindicativa i inclosa en aquest tercer volum serà la de Lluís el Sifoner, que la va cantar en directe el 25 d'abril de 1981 a la plaça de bous de Xàtiva, acompanyat de tabal, en un concert recollit al seu disc Som (Valdisc/Edigsa, 1981). Per tot plegat, té molt de sentit que aquest projecte es dugui a terme amb el suport popular, perquè com diu el cantant i escriptor de Pedreguer:

"Sempre la història s'ha fet amb lluites del poble...".
 


Arxivat a: Sons de la mediterrània, Muixeranga, folk, Algemesí