Història d'Enderrock

| 23/02/2017 a les 14:18h

Història d’Enderrock
Enderrock és una publicació nascuda l’any 1993, una revista especialitzada en la difusió del pop-rock realitzat en llengua catalana arreu dels Països Catalans.

Al llarg dels anys l'editorial Grup Enderrock també ha impulsat publicacions com les biografies il·lustrades Rockcol·lecció i les revistes Sons de la Mediterrània (actualment transformada en el portal www.sonsdelamediterrania.cat) i Jaç (www.jazz.cat). Des del juny del 2011 també publica la revista 440 Clàssica, editada bimestralment i nascuda per dotar el lector d'un mitjà de comunicació especialitzat en els gèneres de música antiga, clàssica, contemporània i òpera del nostre país.

Conjuntament amb ARC, Grup Enderrock també edita l’Anuari de la Música, una referència anual que es publica des del 2002, adreçada tant al públic en general com a professionals de la indústria musical i a les institucions vinculades a l’àmbit cultural, i l’única d’àmbit nacional d’aquestes característiques.

Amb la voluntat de difondre la música dels Països Catalans, Grup Enderrock no s’ha limitat a les publicacions. També ha impulsat o format part de projectes que treballen per fomentar la música en directe. En aquesta línia hi ha el Circuit Folc, el cicle Músic del Mes (que porta músics a les aules dels instituts catalans), el Concurs Sons o la direcció artística del cicle Born de Cançons i del festival Anòlia, entre molts altres projectes.

Grup Enderrock també ha estat editora discogràfica amb més de 50 referències publicades, coeditora de llibres musicals (amb Cossetània) o productora audiovisual en programes televisius –Enderrock TV, Un Tal Jaç...– i també documentals –Bon cop de falç. La història de l’himne, Mai no ha mancat el teu alè, La Dharma, una emoció, La gran nit del Sant Jordi, Tete Montoliu. Una mirada...–. Els darrers anys també ha estat responsable d’exposicions, entre les quals "25 anys del Rock Català", que va acollir el Museu de la Música de Barcelona el 2016, o "Popcèntric", al Centre d’Arts Santa Mònica el 2015.


Univers digital
L’abril del 2005 va néixer el web Enderrock.cat, que el 4 de febrer del 2011 es va reformular com a diari digital i que el 6 de març del 2017 s'ha tornat a renovar. En paral·lel, el desembre del 2013 va néixer el setmanari digital EDR, amb la voluntat de complementar l'edició de la revista mensual Enderrock i el diari musical digital Enderrock.cat. Cada divendres es publica un nou exemplar del setmanari amb estrenes exclusives, en una nova capçalera digital que es tramet a tots els subscriptors i als usuaris d’Enderrock.cat i que es pot llegir, escoltar i navegar-hi des de qualsevol ordinador, tauleta o telèfon mòbil.
 
Premis Enderrock
Els Premis Enderrock van ser creats el 1994. Inicialment consistien en una votació popular, i a partir del 1996 s'hi va incorporar una categoria amb l'opinió de la crítica.
La festa dels Premis Enderrock es va celebrar per primera vegada l’any 1999, amb la voluntat de crear una gala que reunís tant el públic com el sector musical. Les primeres edicions es van celebrar a la sala Bikini de Barcelona, fins que el 2011 la gala es va traslladar a la sala Artèria Paral·lel (actual sala Barts) i el 2012 a l’Apolo. Des del 2013 que Girona acull la festa, durant quatre anys seguits al Teatre Municipal i a partir del 2017 a l’Auditori de la ciutat.
Referència crítica i de popularitat dels discos i artistes de l’escena musical catalana, els Premis Enderrock s’han convertit en la trobada anual de la indústria i la premsa musicals.
 
Sona9
Nascut de la fusió del Concurs de Maquetes d'Enderrock i el Premi Èxit de Catalunya Ràdio, l’any 2001 Enderrock, Catalunya Ràdio, Televisió de Catalunya i Ritmes.cat, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, van crear un nou concurs que havia de mostrar la nova i efervescent escena de la música en català. Amb els anys el Sona9 ha esdevingut la plataforma i la veu de més d'un miler de grups i cantants que des dels locals d'assaig exploraven noves formes de creació musical.
Cal sumar al Sona9 la feina d’Enderrock al Concurs Sons de la Mediterrània i al Concurs de Maquetes del Maresme.

Arxivat a: Enderrock