ACTUALITAT

Cultura activa un paquet de 20 mesures per reduir l’impacte del coronavirus

Es plantejarà una línia de préstec de 10 milions d’euros a interès baix per a empreses culturals

Es reprogramaran moltes de les activitats previstes

| 20/03/2020 a les 16:04h
Especial: Coronavirus
Arxivat a: Enderrock, cultura, coronavirus, ICEC
Imatge il·lustrativa
F. Xavier Mercadé
El Departament de Cultura proposa una vintena de propostes al sector cultural que tenen com a objectiu protegir-lo i minimitzar els perjudicis causats pel COVID-19 en els col·lectius que hi treballen. Amb aquesta finalitat, el Departament de Cultura proposarà l’aprovació per part del Govern de la Generalitat d’aquestes mesures complementàries:

Per a les subvencions i instruments financers ja concedits en:

1. No revocar les subvencions concedides durant l’any 2020, o anteriorment si el període de justificació de l’ajut concedit no ha vençut, per la no consecució de la finalitat de l’activitat objecte de l’ajut;

2. No exigir als beneficiaris de les subvencions un percentatge mínim de despesa realitzada i justificada respecte del cost total de l’activitat objecte de la subvenció.

3. Ampliar els terminis establerts per a la realització de l’activitat o de justificació de les subvencions concedides. 

Per a les subvencions i les eines de finançament, en forma d’aportacions reintegrables:

4. Permetre la reformulació de les bases de regulació de les línies d’ajut, atenent no només a la reducció de la subvenció prevista del Departament de Cultura, sinó també en relació amb altres eventuals fonts de finançament;

5. Flexibilitzar els terminis i les condicions de retorn de les aportacions reintegrables.

6. Incrementar el percentatge de bestreta de totes les subvencions en un 10%, amb l’objectiu d’injectar liquiditat a les empreses i entitats beneficiàries.

Suport específic per a activitats (concerts, espectacles, festivals, fires…) cancel·lades i que no es puguin reprogramar:

7. Garantir l’aportació del Departament de Cultura

Mesures adreçades a tots els i les professionals autònoms, empreses i entitats del sector cultural
 
8. Impulsar, tant des de l’Institut Català de les Empreses Culturals com de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural i d’acord amb la disponibilitat pressupostària, línies d’ajuts específiques de compensació parcial del lucre cessant de les empreses i entitats dels diferents sectors culturals, sempre que sigui com a conseqüència de les mesures preventives i de control de la infecció pel COVID-19 adoptades per les autoritats o organismes competents;

9. Incrementar les transferències i subvencions a les entitats participades pel Departament de Cultura que gestionen equipaments culturals a fi que puguin mantenir al màxim l’ocupació.

Mesures específiques per a les empreses culturals

Suport financer de l’Institut Català de les Empreses Culturals per donar liquiditat a les empreses
 
10. Posar en marxa, conjuntament amb l’Institut Català de Finances, la línia de préstec ICF Cultura Liquiditat, de 10 milions d’euros, per finançar les necessitats de circulant de les empreses del sector cultural i dotar-les de liquiditat, L’import dels préstecs oscil·larà entre 20.000 i 300.000 euros, amb un termini de retorn de cinc anys de retorn i fins a un any de carència inclòs. El Departament de Cultura assumeix el 80% del risc viu de totes les operacions.

11. Crear una línia de subvenció per finançar els interessos que generi la carència del primer any dels préstecs esmentats en el punt anterior.

Suport específics als mercats estratègics del Departament de Cultura

12. En el cas de cancel·lació d’algun dels mercats estratègics, garantir l’aportació del Departament de Cultura, mitigant la caiguda de contractacions i les afectacions per als treballadors i treballadores de l’esdeveniment i els proveïdors externs.

13. Analitzar i aplicar mesures compensatòries per a la contractació dels artistes programats en aquests mercats, prenent com a paràmetre les contractacions de l’any 2019.

Mesures relatives a les Biblioteques públiques i al foment de la lectura

14. Reforçar la línia dedicada a la compra de llibres del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

15. Mantenir el calendari d’adquisicions del SAB per contribuir a minimitzar l’impacte del COVID-19 en el sector del llibre.

16. Incrementar la compra de llicències per a llibres electrònics, amb l’objectiu de satisfer la demanda actual a eBiblio, que ha superat el 500%

17. Facilitar als ajuntaments el manteniment dels seus programes de compres a llibreries.

18. Dissenyar un programa d’activitats de foment del consum cultural a la xarxa. 

Mesures de dinamització de la cultura

19. Donar suport a la celebració d’una Diada del llibre i la rosa memorable en el moment que l’evolució de la pandèmia ho permeti.

20. Donar suport a totes les iniciatives del món de la cultura que busquen acompanyar la ciutadania, que aquests dies viu confinada a les seves llars, amb recomanacions de lectures, oferta de concerts, representacions de tota mena, audiovisuals, música, debats, jocs, etc. mitjançant les xarxes socials i Internet. El Departament posa a la disposició del sector els seus mitjans, com l’Agenda Cultural, l’aplicació Vibra i l’etiqueta #joproposo per difondre-les.

A banda, el Departament de Cultura seguirà, a través de l’ICEC i de l’OSIC, acompanyant i assessorant les empreses i les associacions representatives dels diversos sectors culturals per tal de garantir l’eficiència de les mesures proposades. En aquest sentit, properament es publicarà una guia resum de tots els ajuts i mesures adoptats per mitigar l’efecte del COVID-19.

Encara és aviat per determinar quina afectació poden tenir totes aquestes mesures en el pressupost del departament, que enguany havia d'augmentar un 19% i arribar fins als 300 milions d'euros. 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.