Les sis hores del Camp Nou

90.000 persones al Camp del Barça en una nit de música i compromís

| 29/06/2013 a les 22:30h

Prop de 90.000 persones van omplir ahir el Camp Nou en un recital històric pel dret a decidir. El Concert per la Llibertat, organitzat per Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, va convertir durant sis hores l'estadi del Barça en un clam per la independència i per la llibertat dels pobles. 
 


Més de 400 artistes van participar d'un espectacle amb dues parts diferenciades: la primera, dedicada a "cants de llibertat" de Catalunya i d'arreu del món, i la segona consagrada a l'obra de Lluís Llac, que ahir retornava puntualment als escenaris per donar suport als impulsors del Concert per la Llibertat.  
La Cobla de Cambra de Catalunya va donar el toc d'inici del concert amb la sardana "Juny".
La primera part del recital va tenir els seus moments àlgids amb l'inèdit quartet de Pere Jou, Andreu Rifé, Joan Dausà i Jofre Bardagí interpretant "Qualsevol nit pot sortir el sol" o la reaparició de Sopa de Cabra recuperant "Camins". El Camp Nou va esclatar en aplaudiments amb l'aparició de Dyango, blasmat per la caverna mediàtica arran de la seva participació en el concert, que va tenir el seu moment de glòria interpretant "Boig per tu" en companyia de Pep Sala. Yacine Belahcene va versionar "La mala reputació", un clàssic de George Brassens amb una lletra adaptada especialment per a l'ocasió. Entre els moments més emotius de la nit, Paco Ibáñez interpretant el clàssic "Como tu": "Estimo als catalans tal com són", va afirmar el cantant. Al seu torn Peret va fer emmudir el Camp Nou amb una aflamencada versió de "L'emigrant" i una adaptació de "Gitana hechicera" amb una lletra modificada per l'ocasió: "Catalunya té molt poder". 
Des de Galícia i el País Basc, Mercedes Peón i Fermin Muguruza van sumar-se a un Concert per la Llibertat en el qual també van intervenir grans noms de la cançó com Joan Isaac, que en companyia de Joan Amèric va recuperar "A margalida", peça dedicada a la memòria de Salvador Puig Antich. Cesk Freixas i Pau Alabajos van pujar a l'escenari per recuperar "Al vent", que van dedicar a Esther Quintana, la manifestant que va perdre un ull arran del cop d'una pilota de goma dels Mossos d'Esquadra a la darrera vaga general. Freixas va recordar: "La independència no és una finalitat, sinó un mitjà per aconseguir un país més just". 

Brams i l'exèrcit català
El discurs més potent de la nit va anar a càrrec de Francesc Ribera 'Titot', cantant de Brams. El cantant va dedicar "Vull per demà" a "l'exèrcit de Catalunya": "La gent de la cultura, mestres, actors, investigadors, científics". La primera part del recital va concloure amb la Companyia Elèctrica Dharma, convertida en una banda de luxe per a Maria del Mar Bonet i l'emblemàtica peça "Què volen aquesta gent". Carles Santos i la Cobla per la Independència van precedir el parlament de Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, i el mosaic que va il·luminar el Camp Nou amb el lema "Freedom Catalonia 2014".
La segona part del concert, consagrada a reivindicar l'obra de Lluís Llach, va començar amb el mateix cantautor de Verges sol a l'escenari cantant a capel·la "Venim del nord, venim del sud". Entre els grups i artistes que van aportar la seva visió sobre les cançons del cantautor de Verges destaquen Pastora, que van revisitar "Tinc un clavell per tu"; Gossos, amb una versió electrificada de "Bressol de tots els blaus"; Lídia Pujol, que va clamar contra les retallades a l'hora d'entonar "País petit", o Marina Rossell, amb una esplèndida versió de "Que feliç era mare", entre molts altres. El concert va acabar amb dues hores de retard sobre l'horari previst amb tots els artistes a l'escenari interpretant col·lectivament la cançó "Tossudament alçats". 


Arxivat a: Enderrock