20 anys de música i llibertat a l'Acampada Jove

Del 16 al 18 de juliol Montblanc ha acollit la 20a edició del festival amb un cartell format per grups històrics i emergents

| 19/07/2015 a les 15:30h

L’Acampada Jove es fa gran, però segueix amb l’esperit jove amb què va néixer l’any 1996: és un festival politicomusical que aposta per reunir el jovent dels Països Catalans en un ambient festiu i reivindicatiu a ple estiu. Ha passat per Arbúcies, Sant Celoni i des de fa set edicions s’ha establert a Montblanc. Per celebrar la vintena edició, des de l’organització han apostat per un cartell fidel a la seva idiosincràsia i una aposta clara pels grups valencians.


Grups històrics com Brams, Dr. Calypso, Strombers o Lax’n’Busto no s’han perdut la cita de les Joventuts d’Esquerra Republicana, mentre que també hi han debutat Doctor Prats o els valencians Atupa, Auxili i Zoo. La presència dels grups del sud ha tingut un pes considerable al cartell (un terç de les bandes provenien del País Valencià), per la voluntat de l’Acampada de reflectir l’escena dels Països Catalans i la gran efervescència del bullici musical del sud. Potser el que ha faltat per completar el cercle són representants de les illes Balears.
 
La complicitat no només ha estat musical, sinó que l’Acampada ha aconseguit enguany atraure públic valencià, que després d’assistir la setmana passada al festival més proper i autòcton, el Feslloch, han pujat cap al Principat a seguir la ruta estival.
 
Des de les JERC han volgut recordar els primers temps de l’històric festival amb un sentit homenatge al primer grup que va inaugurar l’Acampada Jove ara fa vint anys: Al Tall. El compromís dels valencians per reivindicar les arrels tradicionals des de l’any 1975 ha estat un clar exemple per a l’Acampada, i de fet han batejat l’escenari de la carpa, que es va inaugurar fa un parell d'anys, amb el nom de Tio Canya, una de les cançons més emblemàtiques del grup. Després d’un dinar popular i l’acte polític central a càrrec d’Oriol Junqueras i Joan Tardà celebrat el dissabte 18, el membre d’Al Tall Vicent Torrent va interpretar tres temes a veu i guitarra.


 
Un any després que Ovidi Montllor marxés de vacances va néixer l’Acampada Jove. En una edició tan valenciana, l’artista d’Alcoi no hi podia faltar, coincidint amb els vint anys de la seva mort. Ja sigui amb “L’herència” d’Aspencat, però sobretot amb l’estrena de l’espectacle de Feliu Ventura amb Xerramequ i els Aborígens. El cantautor de Xàtiva acompanyat per la banda de Marc Serrats va revisar l’obra més popular de l’Ovidi amb un so renovat a ritme de reggae; una proposta actualitzada i atractiva per donar a conèixer a les noves generacions un dels referents de la música dels Països Catalans i de bona part dels protagonistes de l’edició d’enguany.
 
A part de l’organització, la il·lusió per celebrar la vintena també s’ha notat a l’escenari. Han estat moments emotius on també s’hi ha sumat el darrer concert de La Gossa Sorda al festival, ja que el grup plega veles després d’aquesta gira. Per problemes de salut, el cantant Àlex Seguí no hi va poder actuar, però companys d’Aspencat i Auxili van acompanyar l’altre cantant, Josep Nadal, al comiat.


 
La banda de Pego, juntament amb Els Catarres, La Pegatina i La Raíz, són les que més públic van reunir. L’Acampada ha viscut l’evolució de cadascuna i en especial d'Els Catarres, que van cantar “Jenifer” per primera vegada a la plaça Major de Montblanc el 2011. Quatre anys després, l’escenari principal gairebé els va quedar petit.  
 
Any rere any, l’Acampada Jove s’ha consolidat com un punt de referència musical i reivindicatiu per al jovent independentista. Gràcies a la bona feina dels voluntaris de les JERC, el festival creix a cada edició, però mantenint la joventut que el caracteritza.
 
En aquest enllaç trobareu una galeria d’imatges de públic i músics a càrrec del fotògraf Xavier Mercadé.

Arxivat a: Enderrock, montblanc, festivals, acampada jove