Cervera en flames

Aquest cap de setmana s'ha celebrat una de les edicions més multitudinàries de l'Aquelarre amb 25.000 assistents

| 29/08/2016 a les 07:00h

A les portes de la 40a edició, l'Aquelarre de Cervera ha deixat ben amunt la història de la festivitat. El canvi d'emplaçament i l'aposta ferma per un cartell musical potent consoliden la trobada de bruixes i diables en el calendari popular amb la música de La Salseta del Poble Sec, Strombers, Ítaca Band o La Terrasseta de Preixens.


La festa ha arribat a les portes del 40è aniversari plenament consolidada i atreu cada any més visitants. En aquesta edició ha augmentat l’afluència de públic, sobretot el dissabte, amb prop de 19.000 visitants en un únic dia i al voltant de 25.000 en els tres dies que dura la festa cerverina.

L’Aquelarre de la música
L’Aquelarre és la festa del foc i també de la música, amb cinc espais musicals gratuïts repartits en diferents punts de la ciutat que constitueixen una oferta musical per a tots els gustos. L’escenari de la plaça de Pius XII és el que va concentrar el volum més gran de públic, amb les actuacions de Strombers i Cor Roent. També l’escenari de la plaça Major, espai mític de l’Aquelarre que va acollir la ja tradicional actuació de La Salseta del Poble Sec. Enguany, la formació va dedicar un dels seus temes a la festa de l’Aquelarre, tot un símbol de la implicació de la banda amb la festa. 

De fet, en aquesta edició s’ha volgut potenciar l’apartat musical de la festa, com un atractiu més de l’Aquelarre. Així que en la jornada de divendres també van passar pels escenaris de la festa la popular formació Itaca Band i la banda targarina La Terrasseta de Preixens.

A la plaça Major també hi va actuar la banda Vergüenza Ajena, mentre que a la plaça del Portalet s'hi va poder escoltar Kaotiko i els tributs a Extremoduro i The Pink Goats. Els amants del tecno també van tenir la seva festa particular a l’espai Muralla, amb una amalgama de discjòqueis.



La litúrgia cerverina

Un espectacle aeri i mòbil, sostingut a l’aire però també amb els peus a terra, movent-se entre la marea de públic, ha sorprès en aquesta 39a edició de l’Aquelarre, en què l’eix principal han tornat a ser la figura de la bruixa, en totes les seves formes i colors, la màgia i el poder. Bruixes verdes que emergeixen en trapezi d’un jardí edènic per sobrevolar els caps del públic, bruixes blanques i vermelles que s’obren pas entre la multitud a bord del seu hàbitat particular, un blanc i pur, l’altre vermell i escopint foc. Bruixes negres de costat fosc i també bruixes grogues que es passegen a llom d’un drac mòbil que també s’obre pas entre el públic. Cadascuna amb les seves passions, debilitats i pors que interaccionen, es troben, es creuen, i d’aquest encreuament en neix el conflicte que desferma el mal, personificat en la imatge del Mascle Cabró, protagonista de l’Aquelarre, la festa més irreverent de l’estiu.

E Mascle Cabró ha aparegut gronxant-se per sobre el cap del públic, en un moment de màxima eufòria musical, amb una banda sonora creada per a l’ocasió per Carlos Monfort (BlaumutSílvia Pérez Cruz) i interpretada en directe per ell mateix acompanyat per diferents músics de Cervera. El clímax, però, ha arribat amb el tercer acte: l’Escorreguda del Mascle Cabró. El protagonista de la festa ha aparegut un altre cop a dalt el trapezi, amb posat irreverent i actitud provocadora sobrevolant arran del públic, per acabar sobre el drac mòbil, des d’on s’ha produït l’esperada Escorreguda.

Tot l’espectacle ha estat pensat per ser vist en 360 graus, aprofitant les noves oportunitats i perspectives que generava el nou emplaçament de l’Aquelarre, la plaça Pius XII, un espai molt més gran i amb més opcions de visibilitat que l’emplaçament tradicional de Cal Racó, tancat aquest any per obres al barri vell. El canvi d’ubicació ha estat un dels reptes que ha hagut d’afrontar la direcció artística de l’Aquelarre, que en aquesta edició ha recaigut en Albert Parra, director de la companyia Alea Teatre, que s’ha posat al capdavant de la direcció artística per sisena vegada amb un espectacle amb segell propi, que juga amb la plasticitat i els elements més tradicionals de la festa. 


Foto: Xavier Mercadé


L’Aquelarre del foc
El foc ha estat, sens dubte, una de les parts essencials de la festa, i l’Aquelarre és la cita més important del calendari de la colla de Diables de Cervera Carranquers. Durant els tres dies d’Aquelarre han cremat 360 kg de pirotècnia, que equivalen aproximadament a unes 12.000 ‘carretilles’. En aquesta ocasió, els diables locals s’han acompanyat de dues colles convidades, el Balls de Diables de Llorenç del Penedès i el Ball de Diables de Vilafranca del Penedès.

La principal novetat, però, ha estat la primera Trobada de Bestiari Popular que han organitzat els Diables de Cervera Carranquers coincidint amb el 15è aniversari del Carranco Bilandó, una de les bèsties insígnia de la colla. La trobada ha reunit més de 500 persones i 5 colles convidades d’arreu de Catalunya.

Aquí pots veure la galeria de fotos que ha realitzat el fotògraf Xavier Mercadé.
Arxivat a: Enderrock