OBITUARI

Mor el cantautor Pere Tapias

El cantant vilanoví ha mort a 70 anys a causa d'una malaltia al fetge

Va ser el gran triomfador de les Sis Hores de Cançó de Canet

El primer adéu a Pere Tapias

| 22/04/2017 a les 07:52h

Pere Tapias, l'any 2016
Pere Tapias, l'any 2016 | Juan Miguel Morales
El carismàtic cantant, gastrònom i locutor de ràdio Pere Tapias ha mort aquesta matinada a l'Hospital de Sant Pere de Ribes. Ja feia unes setmanes que la seva salut s’havia deteriorat en excés i el desenllaç era inevitable.
 
Nascut a Vilanova i la Geltrú com Joan Collell i Xirau, li van dir que el seu era un nom massa seriós per dedicar-se a la música i no va dubtar a buscar-se un nom artístic. Al final, només la família i els amics més antics el seguien anomenant Joan.
 
L’arribada de Pere Tapias a la Nova Cançó va servir per obrir una via inexplorada fins aquell moment: el de la cançó humorística. A poc a poc es va anar guanyant el respecte del públic i dels seus companys d’ofici. Els moments de màxima popularitat els va viure a les mítiques Sis Hores de Cançó Canet de Mar, amb concerts multitudinaris, especialment el de l’any 1976 davant  més de seixanta mil persones.
 
Sens dubte, la seva cançó més coneguda és “La moto”, una peça imaginada a partir de l’observació d’un grup de motards, ja que el transport més emprat per Pere Tapias va ser la bicicleta.
 
A poc a poc, la cançó humorística va obrir una escletxa a la tendresa. En aquesta línia publica una altra de les seves cançons essencials, “Passeig del Carme”, la peça que dona nom al seu disc més reeixit, publicat el 1980.
 
En el terreny de la gastronomia va publicar diversos llibres i va ser el responsable del programa Tapias variades, en antena a Catalunya Ràdio des del 1993. Abans havia fet un programa al circuit català de TVE, Què vol veure?, i a Ràdio 4, en aquest cas amb Núria Feliu.
 
Advocat de formació, Pere Tapias va ser el primer defensor de la ciutadania de Vilanova i la Geltrú, càrrec que va exercir durant més de deu anys. La seva darrera aparició pública va ser el passat 25 de març a la presentació del seu poemari On es desborda el sol (El Cep i la Nansa Edicions).
 
Tribut a Pere Tapias amb Enderrock
La mort ha sorprès Pere Tapias en plens preparatius de celebració dels 50 anys de la seva primera cançó humorística, “La tia Maria”, una celebració impulsada per Enderrock i l’Ajuntament de Vilanova. Per aquest motiu, el cantant va concedir una llarga entrevista a Enderrock, que es publicarà al número de maig. En aquest número, la revista també inclourà un CD amb diverses versions de cançons de Pere Tapias. El mateix cantant és qui va suggerir els noms dels artistes que volia que sortissin al CD.

Un disc d’homenatge titulat Un pèl nou un pèl antic dedicat al popular cantant vilanoví amb motiu dels seus 50 anys de trajectòria. Artistes locals com Francesc Burrull, Copa Lotus, Vidal Soler, Pares, Trial i Elisabet Raspall & Jordi Paulí han revisitat el cantautor. A més, també han gravat versions Marina Rossell & Sisa amb Xavi Lloses, Joan Reig & Oest Trip, Gemma Humet, Joan Isaac, The Gruixut’s, Rosa Pou, Guillem Roma, Quim Vila i Isaac Ulam & Jose Domingo.
Arxivat a: Enderrock, obituari, pere tapias

COMENTARIS

Oooh

Marta d, 22/04/2017 a les 12:54

Bona nit,Joan
Tant si plovia com si feia sol, sempre tenies un somriure per tots. Anyorarem la teva calidesa, bona nit embaixador de vilanova i vilanovins, bona nit cantant, bona nit.
Un peto tant gran com tu.

Arreveure amic Joan

David Espinola (Grup Pares) , 24/04/2017 a les 13:44

No fa ni tres setmanes vaig rebre una trucada teva amic Joan, em deies que havies passat uns mesos "molt fotut" però que ara estaves millor i a veure si trobavem un moment per que vinguès a casa teva i gravèssim unes cançons que no volies que quedèssin guardades en un calaix... malauradament no vam trobar aquest moment ja que al cap de pocs dies tornaves a entrar a l'hospital.

Vaig tenir la sort d'acompanyar-te durant 7 anys en diferents actuacions, d'arrenjar-te cançons noves que mai havies cantat en públic, i revisar-ne de velles, estimades i cantades per un públic que et solies posar a la butxaca només entrar a l'escenari, i cantar "Jo sóc en Pere, el de la Gorra, el de la Moto".

Per petició teva hem participat amb el grup PARES en el teu disc tribut i vaig escollir una cançó que t'agradava molt "La mar de bé", la vam revisar i donar la volta de dalt a baix, com tú volies, i ja mentre gravavem les veus el passat dimarts parlàvem de si arribaries a escoltar-la, així com aquelles altres cançons que molts companys han estat gravant aquests dies. En el fons sabem que sí, que les escoltaràs i gaudiràs, com feies sempre de tota la música nova que es fa en aquest petit país.

Descansa en pau amic Joan, i descansa a prop de la platja amic Pere, que @paresgrup ja vindrem a dibuixar-te "una butifarra d'aquelles tant grosses".





David Espinola
Pares



FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.