Efemèrides

Record i homenatge a Miquel Grau

Al Tall va estrenar una cançó a l'Aplec del Puig de 1977

El militant nacionalista havia estat assassinat a Alacant pocs dies abans

| 30/10/2017 a les 08:00h

Al Tall l'any 1977
Al Tall l'any 1977 | Arxiu Soledad Desfilis
Miquel Grau era un jove de vint anys militant del Moviment Comunista del País Valencià que el 6 d’octubre de 1977 enganxava cartells a la plaça dels Estels d’Alacant en els quals es podia llegir 'Volem l'Estatut' i es convocava a una manifestació per al 9 d’Octubre. 

Un militant de Fuerza Nueva li va llançar un maó i va deixar en coma Miquel Grau, que va ser traslladat a la Residència Sanitària on va morir deu dies després. L'assassí va ser condemnat a 12 anys de presó però indultat l'any 1982 pel govern de Suárez.

El 30 d’octubre de fa 40 anys, Al Tall va estrenar una cançó explicant els fets: com havien assassinat Grau per demanar l'Estatut i com la policia va segrestar el taüt amb el cos del jove el dia del seu enterrament. Només feia dues setmanes de la seva mort quan Al Tall la va cantar per primer cop al tradicional Aplec del Puig que té lloc cada darrer diumenge d’octubre.

L'any 2015, l'Ajuntament d'Alacant va concedir a Miquel Grau la Medalla d’Or de la ciutat a títol pòstum i va instal·lar una placa commemorativa al lloc on va ser assassinat. A més, es va retolar amb el nom de Miquel Grau un dels carrers de la ciutat. Però el carrer ha conservat poc temps aquest nom, ja que el març de 2017 el govern de la ciutat va decidir recuperar l'antic nom del carrer, García Morato, dedicat a un aviador militar que va combatre contra la República i al costat de Franco.

Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.