llistes

La germanor musical en quinze casos

Dos o tres germans en un mateix grup o col·laboracions familiars esporàdiques que sorprenen a tothom; repassem 15 casos de germans en la música catalana actual

| 01/11/2018 a les 12:00h

Manolo García i la seva germana Carmen García
Manolo García i la seva germana Carmen García | Xavier Mercadé
Hi ha una dita catalana que diu 'si el pare és músic, el fill és ballador'. I és que, sovint, on creix un músic, n'hi poden créixer dos. Són molts els casos de famílies senceres de músics, ja sigui per la influència que exerceixen uns sobre els altres o perquè és una cosa que, simplement, es duu a la sang. Molts cops aquesta compenetració de talents passa de l'arbre geneològic als escenaris, en el reportatge d'avui volem centrar-nos en els germans que han compartit projecte musical, que no són pocs. Si ens fixem en el panorama català, la germanor uneix propostes tan abundants com interessants.

Estopa
És un dels grans duets de germans de Catalunya. David i José Manuel Múñoz van néixer a Cornellà de Llobregat i van començar a tocar la guitarra escoltant grups com Los Chichos o Los Chunguitos. Al mateix temps que treballaven a una fàbrica filial de Seat, van iniciar el seu recorregut musical que de bones a primeres va començar amb la victòria al concurs de cantautors del barri de Guinardó. Aquest primer pas els va dur a treure el seu debut dicogràfic, el disc homònim Estopa (MG Music Spain, 1999). Deu àlbums i quasi vint anys més tard, els dos germans segueixen inseparables.

P.A.W.N Gang
Culpables de posar el trap de moda al barri de Gràcia de Barcelona i a bona part de Catalunya, a hores d'ara, no hi ha cap jove que no els conegui. Només dos dels membres de la crew, Yung Mare Willfree, no comparteixen sang. Els altres quatre components són dues parelles de germans que tenen els mateixos collars d'or, pantalons de xandall i progenitors. Lil Guiu i Good Jan, que també trapegen en solitari, i Teuma Thug i Monrra Straps, completen la formació i inunden de swag els seus dinars familiars. 

Pastora
Dos dels fills de l'artista Pau RibaCaïm Riba i Pauet Riba, van formar un duo al qual s'hi va afegir més tard la cantant Dolo Beltrán. Sota el nom de Pastora, la banda va comptar amb un gran suport per part del públic i acumula fins a vuit àlbums al llarg de la seva trajectòria. Aquest és l'únic projecte coincident dels germans Riba, per la seva banda, Caïm Riba ha pres el camí en solitari i fa poc més d'un mes que ha presentat el seu segon treball discogràfic, Nararai (DiscMedi, 2018).
 
"Panxo" (Zoo) i Pablo Sánchez (La Raíz)
Van créixer a Gandía criats per un pare poeta, que adorava la lectura, el teatre i la música. Tots dos germans recorden aquesta infància musical amb el seu pare, en què cantar era un joc, com també el moment en què es van començar a interessar per la música. Primer va ser en Pablo que va tenir el primer grup i en Panxo l’anava a veure als assajos. Quan es va crear La Raíz, banda on Pablo porta la batuta, Panxo també en formava part fins que, més tard, va iniciar el seu projecte de rap en valencià, Zoo. Des d’aleshores, i malgrat que tinguin projectes per separat, segueixen col·laborant en algunes cançons -com “Parece mentira” (La Raíz) o "Rituales de Santería" (Zoo)- i consultant al pare a l’hora de fer les lletres.

Companyia Elèctrica Dharma
Tot va començar a finals de la dècada dels seixanta, quan en Josep, l'Esteve i en Joan Fortuny van agrupar-se sota el nom Els Llums per tocar, bàsicament, versions de The Beatles. Més tard, però, van canviar-se tots d'instruments -en Josep va passar de la bateria a la guitarra, l'Esteve de l'orgue al contrabaix i el Joan del baix a la guitarra i la flauta- i van començar una formació nova, amb un so més acústic i folk, i amb un nou nom: La Roda. Passant encara per un tercer nom, Fang i Disbauixa, i afegint nous membres a la banda, van acabar convertint-se en la Companyia Elèctrica Dharma (un nom inspirat per la novel·la de Jack Kerouak Els pòtols místics o Els pirats de la Dharma). Després de repondre's de la mort dels germans Esteve i Josep, la banda ha seguit amb la incorporació d'encara dos germans més: Maria i Lluís Fortuny.

Cabot
Un dels cinc grups finalistes del concurs Sona9 d'enguany també compta amb una parella de germans en la seva alineació. I és que, de fet, el nom d'aquest grup de Marratxí ve donat pel cognom de dos dels seus membres: els germans Josep Cabot (veu i guitarra acústica) i Miquel Cabot (baix). Juntament amb Pablo Alegría (guitarra i veus) i Joan Planas (bateria), completen el quartet.

Joan i Miquel Serra
El cantautor de Manacor Miquel Serra, és germà de Joan Serra que, malgrat també ser músic, la seva dedicació principal era la pintura. De fet, les caràtules dels àlbums d'en Miquel sovint estan il·lustrades amb obres de son germà. Segons el petit dels Serra, "el Joan com a músic, era un gran compositor" i, fins i tot, reconeix que va entrar al món de la música gràcies a ell. La seva història s'explica en el documental de Javier G. Lerín Els ulls s'aturen de créixer, que ha sortit aquest any, i en què es procura també fer un petit homenatge al difunt primogènit.

Antònia Font
Fa més de vint anys naixia a Mallorca la banda de pop Antònia Font, principalment instigada per Pere Manel Debon, bateria del grup, i el guitarrista Joan Miquel Oliver. Van sumar-s'hi aviat el germà d'en Pere, Pau Debon, que havia estat ja d'adolescent vocalista al grup de versions Dru, Jaume Manresa als teclats) i Joan Roca al baix.

Neddermann Sisters
Nascudes en una família de músics de Vilassar de Mar, la Judit i la Meritxell Neddermann sempre s’han interessat per la música. La Judit va entrar al conservatori de Barcelona com a estudiant de guitarra clàssica, per acabar graduant-se en cant jazz al Taller de Músics. Poc a poc, ha anat creixent el seu èxit, tant com a vocalista de The Gramophone Allstars Big Band, com pel seu projecte personal que l’ha dut a col·laborar amb músics de la talla de Clara Peya, Joan Manuel Serrat o Lluís Gavaldà. A l’altra banda de l’Atlàntic però, ha triomfat de la mateixa manera la seva germana Meritxell, que el 2010 creuava l’oceà per estudiar becada a la Berklee School of Music. Allà va entrar en contacte amb músics de renom i va aconseguir tocar a sales d’importància internaciona, tot tocant les tecles del neosoul, el jazz i la fusió. Tots aquests estudis li han acabat servint per crear el seu propi projecte, Mertixell Neddermann Trio. Després de l’èxit de les dues germanes per separat, fa dos anys van començar a tocar en alguns concerts plegades sota el nom de Neddermann Sisters.


Gossos
En aquesta mítica banda del rock català hi trobem també membres d’una mateixa família: el baixista Roger Farré i el guitarrista Oriol Farré. Crescuts a Manresa, en Roger és el gran dels cinc germans Farré i l’Oriol, és el segon. Tots dos van començar a interessar-se per la música des de petits i van estudiar al conservatori. No obstant això, en Roger va acabar per allunyar-se’n mentre que l’Oriol va arribar a estudiar-hi set anys. De totes maneres, des de quasi sempre han tocat junts: ja abans de Gossos, van tenir encara un altre grup, Vés de Préssec, una banda entre l'ska i el pop. Amb Gossos ja han tret 14 àlbums en aquests quasi vint-i-cinc anys i els dos germans encara segueixen dins.
 
La Porta dels Somnis
El trio de Sant Cugat estava format per la veu i les lletres de Virgínia Martínez i els germans Oriol i Jaume Saltor a les guitarres fins que, fa quatre anys, van decidir deixar a un costat el projecte de pop-rock que compartien, per endinsar-se en altres camins Els germans, però, no es van separar i han seguit tocant junts, aquest any han tret un recull de deu temes en què versionen himnes d'artistes de la Nova Cançó com Lluís Llach, Maria del Mar Bonet o Ovidi Montllor. El disc es diu Nova Cançó. Dues Guitarres (DiscMedi, 2018) i ells es fan dir Saltors, des del 2009 que tiren i ja tenen 4 discos al mercat.

Els germans Serrat
Joana Serrat s’ha anat conreant un nom dins del panorama musical català amb les seves composicions d’arrel americana, l'artista, juntament amb els seus germans, va créixer en una família d’allò més musical en què tant l’avi matern com el patern tocaven diversos instruments. D’aquesta infància entre música i jocs pels carrers de Vic, van erigir-se també com a músics el seu germà Toni, percussionista, i la seva germana Carla, formant el duet CARLA, amb un estil molt més electrònic. Malgrat que els germans tenen projectes diferenciats, a vegades s’ajunten tots tres per tocar plegats sobre els escenaris.


Els García
Exvocalista d'El Último de la Fila i ara cantant i compositor del seu projecte en solitari, Manolo García, es va criar als carrers del barri del Poblenou, on no fa tants anys se seniten coples per tot arreu. Entre la música del carrer i la pintura va créixer el jove Manolo acompanyat de la seva germana Carmen. Productora a la discogràfica Perro Records i  mànager del seu germà, Carmen García també té els seus propis projectes musicals. A la dècada dels vuitanta va ser vocalista de la banda Evo, i des de fa uns anys lidera el grup Carmen (abans Carmen Virus). Als germans García se'ls ha pogut sentir plegats diverses vegades, sense anar més lluny, al darrer concert que va fer Manolo García el 20 d'octubre al Palau Sant Jordi.


The Sey Sisters
El trio de música d’arrel afroamericana està compost per l’Edna Sey i les seves germanes Kathy i Yolanda Sey. Totes tres han rebut influències, des de petites, de la cultura ghanesa (país d’origen dels pares) i catalana però, sobretot, de les seves respectives músiques. Amb un esperit inquiet i artístic, les germanes tenen diferents projectes per separat: la Kathy i la Yolanda són també actrius de musical i vocalistes a The Gramophone Allstars Band, mentre que Edna Sey ha publicat aquest any el seu nou disc en solitari, Stay Focused (RGB Suports, 2018). Tot i així, abans havien iniciat el seu projecte plegades, The Sey Sisters, per treure fora de casa la combinació de les seves tres veus.
 

The Sey Sisters. Foto: Michal Novak



Els germans Caballero
L'Uri i en Guille eren dues de les potes inconfusibles que aguantaven el salvatge grup de rock de garatge Els Surfing Sirles. Tot i que comencés més entre els caps del gran dels Caballero (l'Uri) a la guitarra i Martí Sales a la guitarra i a la veu, en Guille s'hi va acabar afegint als teclats, i el grup no s'entendria sense el so característic que treu de l'instrument. Malauradament l'any 2013 Uri va morir sobtadament i el grup va donar per tancada la seva trajectòria. Aquests darrers mesos, però, la banda s'ha tornat a reunir per fer uns concerts amb Joan Colomo i Dalmau Boada a les guitarres.
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, Miquel Serra, Pastora, Carmen, Manolo García, Carla Serrat, Joana Serrat, Neddermann Sisters, The Sey Sisters, Estopa, llistes, germans, P.A.W.N. Gang, Zoo, La Raíz, Gossos, Judith Neddermann, Meritxell Neddermann, Cabot

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.