llistes

Renova el Nadal amb una vintena de melodies inèdites

Fem un repàs per la suma de cançons nadalenques d'aquest 2020, amb autores com Emilia Rovira, Paula Valls, Joan Garrido o la banda Rabadàb, entre altres

| 18/12/2020 a les 10:00h

Nadal
Nadal | Arxiu
Sembla que fos ahir que celebràvem l'arribada d'aquest 2020, un any que ha resultat ser guiat per l'imprevist, la desorientació i una amalgama de noves paraules que poc ens pensàvem que acabarien formant part del nostre vocabulari habitual: distància, mascareta, toc de queda o confinament.

Però finalment hem arribat a desembre, aquell mes on tot pren una nova dimensió, amb un gust diferent per a cadascú, però on per sobre de tot, segueix regnant l'afecte, el caliu i per què no, la bona música. Tant si passes el nadal amb tota la família, amb el grup bombolla, sol o amb amics, a Enderrock creiem que, ara més que mai, és moment de celebrar les coses petites, i acompanyar-se, com a mínim, de bona música. Per això, us preparem una llista de noves cançons nadalenques d'artistes d'arreu dels Països Catalans perquè us amenitzin aquest nadal diferent.

1. "Serem aurora" de Rabadàb
Rabadàb compta amb la col·laboració d'artistes lleidatans com la cantant Éphona, Ese de la Cinta, Heura Gaya, Kelly, Uënsdei o Valdivia per configurar el nou himne nadalenc de les terres de ponent. El grup col·lecciona un bon grapat de nadales que ha anat publicant any rere any, a base de ritmes jamaicans i reggae, i aquesta vegada sorprèn amb "Serem Aurora".


La banda, a mes, ha publicat més cançons inèdites nadalenques a la seva discografia, com ara aquesta versió d'"El petit vailet". 



2. "És Nadal" de Paula Valls

La jove manlleuenca Paula Valls enlluerna la ciutat comtal amb la cançó "És nadal", escollida per l'Ajuntament de Barcelona com banda sonora del nadal d'enguany. La subtilesa i pulcritud de la cantant s'entrellacen amb la melodia ascendent que balla amb els versos més dolços. 


3. Tona Gafarot

"Adela" és el primer senzill que inclourà en el seu proper disc, El foc, el caliu i la cendra (Comuniti Music, 2020), que veurà la llum aquest gener. El nou tema és una nadala pop, que s'allunya del que ens ve al cap quan pensem en una nadala, no només per la música sinó per la història que revela. Cal destacar que Feliça, l'actriu protagonista del clip d'"Adela", és la recent enyorada àvia de Tona Gafarot


4. "Santa nit" de Tomeu Juan Fuster

El cantautor mallorquí versiona, aquesta vegada, l'emblemàtica cançó nadalenca "Santa nit", afegint-li un toc balear inconfusible i traslladant-la al seu terreny sonor. Tot plegat, acompanyat d'un clip on apareix ell mateix cantant la cançó en primer pla. 


5. "No more lockdown" de Ignasi Terraza & Randy Greer ft. Andrea Motis

Aquest nou tall jazzístic pren un aire nadalenc més fresc que mai, de la mà del duet Ignasi Terraza i Randy Greer i la cantant i saxofonista Andrea Motis. "No more lockdown" s'inclou en el nou disc Around the christmas (Swit Records, 2020). Quatre minuts de magnètica música i veus acollidores, enquadrades en un clip enregistrat durant la gravació. 


6. "Patata i bleda" de Nadal a 10 bandes 

Deu bandes del segell Discos Pinya es reuneixen per forjar un disc de nadales amb ni més ni menys que una desena de versions d'autèntiques joies del nadal, transformant-les en temes renovats, cadascun amb una sonoritat particular i divertida: clàssics com “Caga Tió”, “Jingle Bell Rock” o “I saw Mommy Kissing Santa Claus”, interpretades a velocitat extrema per una bona colla de sospitosos habituals de l’escena undeground barcelonina.



7. Joan Garrido

El cantautor mallorquí, conegut pel seu pas pel concurs Operación Triunfo i actualment resident a Terrassa, acaba de llançar un àlbum temàtic nadalenc, on inclou versions de temes tan reconeguts i històrics com "White Christmas", mantenint l'essència original i tradicional, però des del seu terreny innovador.


8. Ron de Oro

La nova banda Ron de Oro debuta disfressat dels tres reis, amb una cançó per revolucionar el Nadal. "Navidad 2020" és un tema que combina pop, rap i trap, en una fusió impròpia de la celebració, però que acaba traduint-se, ni més ni menys, en el missatge de la cançó: un Nadal estrany. 


9. "Nadala" d'Emilia Rovira Alegre

La cantautora lleidatana resident a Oslo presenta "Nadala", una cançó que l'artista compon aferrant-se a la lletra escrita pel seu pare, Pere Rovira, amb qui ja havia col·laborat anteriorment. En aquesta "Nadala" no només hi tenen cabuda el fred i les mandarines. 


10. "Això vol dir que ja és Nadal" de Cabot ft. OR

La combinació mallorquina reuneix talents per publicar una nova sonoritat nadalenca, aquest cop sota el títol "Això vol dir que ja és Nadal". Un tema que ens trasllada a la infantesa, a les tradicions més familiars i enlluernadores, aquelles que ens diuen que sí, que ha arribat Nadal. 



11. "Nadal" de Luand 

La banda de pop-rock catalana Luand presenta la seva pròpia versió de "Nadal". Des d'un garatge, arriben a les cases decorades amb avets, tions i llums i els porten aquesta melodia renovada, que no prescindeix dels missatges més comuns de la temporada. 



12. "Quan somrius" de Vizuri Versions

Començant el clip amb un infant recitant el poema de nadal sobre una taula parada, Vizuri ha versionat la ja clàssica cançó nadalenca, “Quan somrius” per donar-li una nova vida al costat d’El Bonsai Blau, Revoltijo, Xènia Delgado, Elena Ribera, La Zarigüella i La Noe.



13. "El millor regal" de Koers 

La banda de ponent ens regala aquesta nova nadala a base de la seva especialitat, el reggae festiu, tendre i innovador. "El millor regal" arriba just una setmana abans de la data assenyadala, recordant-nos el millor dels records d'infantesa. 



14. “Saben que és Nadal? (Cura el món)”, de Black Music Big Band

90 joves músics gironins han presentat una nadala, produïda per la Black Music Big Band i Cases de la Música, per a aquells que hauran de passar el nadal a l’hospital, ja sigui ingressats com a pacients o bé treballant. La cançó és una adaptació al català de la nadala que Bob Gleldorf i Midge Ure van fer el 1984, “Do They Know It’s Christmas?”, pensada originalment per conscienciar sobre la fam a Etiòpia.



15. "Hi seràs" de Mia Fuentes


La cantant escriu i compon aquesta nova nadala, que recorda els valors de l'amor i la imaginació en aquestes festes enrarides per la pandèmia. La cançó està produïda per Luis Robisco i el clip, amb una bona dosi d'humor inspirat en les sitcoms dels 90, ha estat realitzat per Christian Egea amb la productora lachiribita.

16."Les dotze van tocant" de Kebyart Ensemble i Arnau Tordera


El quartet de saxos Kebyart Ensemble versiona la popular cançó de nadal, enguany amb la col·laboració del músic Arnau Tordera (Obeses), que hi posa veu.

17. "L'Àvia" de Moi&Toti


Moisès Boixadera crea la lletra i la música d'aquesta nova nadala de Moi&Toti dedicada a les àvies. Una cançó coral que canta les trobades familiars nadalenques, en què l'àvia és protagonista i amfitriona, l'avi "dorm a la butaca" i l'oncle toca la guitarra. Un homenatge que el Consell Comarcal del Berguedà fa a tots aquells amb qui, aquest any i per culpa de la covid-19, no compartirem taula per Nadal.

18. "Cançó de nadal" de Telepredicadors


Molt de rock, un bocí de realitat i un grapat d'esperança són els ingredients d'aquesta "Cançó de Nadal 2020" que Telepredicadors han estrenat per amenitzar les festes d'enguany.

19. "El rock del tió" de Lali BeGood


Després d'un any complicat com aquest, hi ha qui té més ganes que mai celebrar el Nadal, i hi ha qui té més ganes que mai de colpejar el tió. "El rock del tió" és el nou tema de Lali BeGood, que vol ajudar-nos a deixar anar a tota les frustacions i ràbia del 2020 fent cagar el tió.

20. "Toca timbal" d'Anna Ferrer


La cantant menorquina, enmig del treball que acaba de treure amb Paula Grande -Vega (Bankrobber, 2020)- i el nou disc que està preparant, revisita la nadala popular menorquina amb un ambient intimista, tot actualitzant-la amb synths i una producció actual en mans de Didak Fernandez i Panxi Badii.
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, covid-19, 2020, Rabadab, nadales, Emilia Rovira, Paula Valls, actualitat, Tona Gafarot, Nadal, llistes, Joan Garrido

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.