actualitat

Els 10 imprescindibles de la Mercè

Proposem 10 plans per la Festa Major barcelonina, que comença aquest dijous

| 20/09/2021 a les 18:30h

Imatge il·lustrativa
Aquest dijous 23 de setembre comença la Festa Major barcelonina. De nou adaptant-se a la pandèmia, La Mercè d'enguany acull un centenar de concerts entre 12 escenaris diferents que es reparteix per tota la ciutat comtal. Per no perdre's entre les múltiples propostes que es presenten enguany, hem preparat un decàleg amb els imprescindibles:
 

1. La festa del Moll de la Fusta


El tret de sortida de la Mercè d'enguany el donarà la cantant i guitarrista de Pedreguer Sandra Monfort (Marala), que fa uns mesos va debutar en solitari amb Niño Réptil Ángel (Hidden Track Records, 2021). Aquell mateix dijous, a les 22:30h, també tocarà en el mateix escenari del Moll de la Fusta Besòs, Cariño, mostrant el seu indie-pop, o com elles l'anomenen, 'tontipop'. Durant els següents dies, el Moll de la Fusta també rebrà els concerts del duet de pop electrònic Hidrogenesse (al Besòs, dijous a les 22:30h), les propostes urbanes de la sevillana establerta a Barcelona, Juicy Bae (Llobregat, dijous a les 21:30h) i Santa Salut (Llobregat, dijous a les 23:30h) o, La Húngara, Bea Pelea i Samantha Hudson dissabte.
 

2. L'Estrella


Com sempre, Estrella Damm tindrà una important presència a les festes de la Mercè. Per un costat, per al seu escenari Mediterràniament del Fòrum, passaran divendres les propostes del trio de pop-rock alternatiu The Crab Apples; el rap de l'argentina instal·lada a Barcelona, Sofia Gabanna, i el trio del confiament, Stay Homas, que asseguren festa. El dissabte, al mateix escenari, hi actuarà la vigatana Joana Serrat amb The Great Canyoners, presentant Hardcore from the Heart (Great Canyon, 2021); la coneguda banda de rock mestís Buhos, i el popular grup osonenc Oques Grasses, que comprovaran al Fòrum si els seguidors barcelonins més fidels ja s'han après el nou disc que va publicar al maig: A tope amb la vida (Halley Records, 2021). 

Però és que a més, l'Estrella Damm també posarà l'Antiga Fàbrica del carrer Rosselló al servei de la festa barcelonina; més concretament del BAM (Barcelona Acció Musical). Al llarg de tot el dissabte, diversos grups hi posaran la banda sonora, com Eterna JuventutEstruçTroncoLidia Damunt o Rudowsky. Diumenge també hi tocaran, a la tarda, Antonia Jimenez i Yndi.

3. Dissidència de gènere i reivindicació 'queer' a Sant Andreu


Divendres, al recinte Fabra i Coats, i com a part del Cultura Viva, es viurà una autèntica festa de la dissidència de gènere. A les 20h inaugurarà la vesprada l'espectacle de Flamenco Queer, que combina elements de les performance drag amb el ball, cant i 'palmas' flamenques. Tot seguit, pujaran dalt l'escenari Fera y Las Disidentes, el projecte de l'activista queer Thaïs Cuadreny que proposa un 'punk vintage' amb molta reivindicació, rebel·lia i festa. A les 22h, Las Marikarmen serà qui posi ritme a la nit, amb saxos i beats, i cant i rap. La jornada la tancarà l'hospitalenca Suzanna amb la seva proposta entre el soul, el funk i el reggae. Durant el cap de setmana, pel Fabra i Coats també hi actuaran Raquel Lúa, Marta GómezClara Poch i Marçal Calvet, dijous 23; o La Prenda RojaAnna Colom - Cayana o Kenya, el dissabte 25.
 

4. Nits de ràdio a l'Estadi


Les nits organitzades des de les emissores radiofòniques de la ciutat, habitualment emplaçades a plaça Espanya, sempre han estat una de les apostes segures per a la festa de La Mercè. Els 40 Principals seran els primers a posar en marxa l'escenari de l'Estadi Olímpic aquest mateix dijous. A partir de les 19h, els punxadiscos de l'emissora escalfaran l'ambient amb els grans hits del moment i a les 20h, començaran els concerts d'Arc de Triomf, la banda barcelonina i maresmenca de pop-rock; la proposta mestissa del duet Marcel i Júlia; el trapeton i el pipeig del duet The Tyets, que venen des del Maresme amb la festa incorporada; i una de les cares més conegudes de la música urbana catalana, Lildami, que va començar l'any amb Viatge en espiral (Halley Records, 2021).

Divendres, Cadena 100 portaran a l'Estadi les propostes de pop d'autor de Sara RoyBeth i Miquel Abras. Dissabte, Europa FM oferirà el pop, amb un peu a la música d'arrel, de Roba Estesa, MosaicSense Sal o Pepet i Marieta. La darrera jornada de La Mercè, la de diumenge, Rac105 farà la traca final amb les actuacions dels festius i mestissos Porto BelloSuu i La Fúmiga.
 

5. La germana Havana


Enguany, Barcelona s'agermana amb L'Havana, i és que la ciutat cubana ha estat escollida com la ciutat convidada a les festes d'aquest 2021. Dijous, la cubana instal·lada a París La Dame Blanche -filla del director artístic de Buena Vista Social Club- mostrarà la seva cúmbia, combinada amb reggae o trap. A l'escenari del Moll de la Fusta Besòs, dissabte obrirà la nit la proposta multicultural -amb membres de Cuba, Catalunya, França i Argentina- Las Karamba, que enguany ha debutat amb Camino así (Guspira Records, 2021). El pianista cubà Roberto Fonseca, acompanyat del seu trio, tocarà a les 21:30h la seva música caribenya i jazz afrollatí. La proposta afrocubana Interactivo, amb una forta influència del jazz, però també del funk o el rap, tancarà la nit a les 23:30h.

Per últim, diumenge a la tarda a la Seu del Districte de Nou Barris s'estrenarà a Barcelona Habana Concerto, una passejada per la sonoritat de la capital cubana que commemora el cinquè centenari de la fundació de la ciutat. La interpretarà el seu autor, José Maria Vitier, amb la mallorquina Maria del Mar Bonet i la jove formació Vozes, una iniciativa que fa servir la música com a eina d'inclusió i cohesió social.
 

6. Música i vistes a Barcelona


Els Jardins de Pla i Armengol, al barri del Guinardó, tornen, per segon any consecutiu, a ser un escenari de La Mercè. Amb vistes a l'skyline barceloní, l'escenari acollirà els darrers concerts de la gira del Sona9 el divendres al matí, amb les actuacions dels guanyadors i finalistes del concurs de l'any passat: la proposta íntima de Lles (Premi Èxit), el terratrèmol de punk-rock feminista Les Buch (Premi Joventut) i el pop de cambra manacorí de Reïna (Premi Sona9). 

A més dels concerts del Sona9, també s'hi podrà gaudir de les propostes de pop d'autor indie de Maria Hein, Carlota Flâneur i Núria Graham, el dijous al vespre; d'Iris DecoGessamí Boada i Gemma Humet divendres a la nit; les actuacions del festival Brot de Samuel Nagati i Quiròfan, dissabte al matí, i, a la nit, les de Renaldo & ClaraCaïm Riba i Pau Vallvé.
 

7. La nit africana


Dijous al vespre, a l'escenari del Fòrum es viurà una nit de propostes i sonoritats africanes. A les 20:20h, la formació multiètnica, amb un peu a Barcelona, Ayom pujarà a la tarima amb la seva proposta que combina ritmes brasilers amb sons de la diàspora africana. A les 21:40h, músics provinents de Guinea Bissau i Cap Verd, units a Portugal sota el nom de Bandé Gamboa, oferiran la seva reactualització de tonades tradicionals guineanes i capverdianes. A les 23h, el trio femení nascut a Mali i provinent de la diàspora africana Les Amazones d'Afrique, tancarà aquesta nit especial amb les seves peces sobre amor, opressió i empoderament, interpretades a base d'estils panafricans i un pop d'allò més contemporani.

Aquestes no seran, però, les úniques actuacions que protagonitzaran els músics del continent veí. El mateix dijous, el marroquí Issam serà a les 21:30h al Moll de la Fusta del Llobregat mostrant el seu trap amb deixos d'arrel nord-africana. La cantant i actriu sahrauí Aziza Brahim tocarà divendres al vespre al Grec, acompanyada del tabal (un instrument tradicional sahrauí), la seva banda, i les seves cançons sobre resistència i exili. Dissabte, al recinte Fabra i Coats, el nigerià establert a Barcelona Prince Osito actuarà amb The Cleftones ensenyant el seu repertori entre l'afrobeat, el dancehall i el reggae.
 

8. Al Grec


L'emblemàtic i històric escenari de la ciutat acollirà dijous les actuacions de l'Orquestra Àrab de Barcelona, del Canzionere Grecaninco Salentino i de la Barcelona Gipsy Balkan Orchestra. Divendres -a més de la proposta d'Aziza Brahim- s'hi podran veure dos concerts de flamenc. Per un costat, a les 21:40h, l'andalusa formada a Catalunya Mariola Membrives cantarà els seus temes que tant es mouen pel flamenc com pel jazz. Per l'altre, a les 23h tancarà la nit l'exponent del flamenc estatal Carmen Linares, que celebra 40 anys dalt dels escenaris. Dissabte obrirà el Teatre Grec el guitarrista de renom Toti Soler; el seguirà la maresmenca Judit Neddermann, que enguany ha publicat Aire (Universal Music / Música Global, 2021), i tancarà la pianista palafrugellenca Clara Peya, que hi presentarà el seu darrer àlbum, Perifèria (Vida Records, 2021).
 

9. El nou escenari de la Vall d'Hebron


Aquest any s'incorpora el Camp de Futbol de Vall d'Hebron com un dels escenaris de la festa barcelonina. Per allà hi passarà la proposta de música urbana sabadellenca 31FAM o la fusió de flamenc, rap i cançó d'autor de Queralt Lahoz, dijous; la banda valenciana Senior & El Cor Brutal o els madrilenys Los Enemigos, divendres; l'indie rock barceloní d'Alison Darwin, el punk Naïf, potser (BCore, 2021) dels vigatans Power Burkas, i el punk-pop de la formació d'Artur Estrada, Nueva Vulcano, dissabte. 
 

10. Un punt de clàssica, simfònica, jazz i flamenc


Però no tot seran músiques actuals. Des de fa ja 5 anys, el Parc Central de Nou Barris esdevé un auditori de música simfònica en arribar la Festa Major de Barcelona. Enguany, acollirà les actuacions de la Banda Municipal de Barcelona, de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l'Oquestra Simfònica del Gran Teatre del Licecu o la Big Bang de l'Escola de Música Jam Session. Per la seva banda, a la Plaça Reial es podran sentir el Cor Jove de l'Orfeó Atlàntida o el Barcelona Rainbow Singers, la proposta flamenca de l'ESMUC Alba Brenes o el Liceu Blam Collective.
Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, actualitat, llistes, La Mercè, La Mercè 2021, festivals, concerts

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.