Cançó per cançó

'Estrats: Sons de Ponent 3', cançó per cançó

Repassem cadascuna de les cançons de la tercera entrega recopilatòria de la música lleidatana

| 12/12/2021 a les 17:00h

Estrats
Estrats | Arxiu Sons de Ponent
L’explosió musical a les Terres de Ponent creix cada any sense límits a l’horitzó. Hi ha tantes propostes de qualitat que el tercer lliurament del recopilatori Estrats: Sons de Ponent (AutoEditArte, 2021) s’ha plasmat en un doble àlbum. Després del primer recull del 2019 i d’una segona part el 2020, Enderrock encarta el tercer volum amb la presència d’una quarantena de cantants i grups del moment, realitzat de nou amb la coordinació de Tole Torelli (La Familia Torelli) i el suport del Consell Comarcal del Segrià i la Generalitat de Catalunya. Després de l’any pandèmic, l’escena lleidatana viu el moment més prolífic de la seva història, regat per la qualitat i la diversitat, que permet escoltar i respirar els nous aires de Ponent.

DISC BLAU

1. "A New Planet", d'Anser 001 ft. Hoven + Neptú
Del disc 'Exilio(Katastrophic Records, 2021)

El primer disc del freestyler Èric Urrea ‘Anser 001’ inclou un trio de rapers de Lleida –amb Hoven i Neptú– col·laborant junts cantant en anglès, castellà i català per un món sense debats estèrils per construir pobles lliures.




2. "Elonga Ya Ngo", de Lasta Sanco
Del disc 'Elonga Ya Ngo' (Coopula Ed, 2020)

La filosofia del grup multicultural cerverí cerca una ‘última oportunitat’ (en esperanto). El seu disc de debut incideix en el fet que ‘aquesta és la nostra victòria’, interpretat en català i en llengua lingala.



3. "Tot és més fàcil", de Yung Rajola
Del disc 'Cor trencat (Halley Supernova, 2021)

El jove traper lleidatà Quintí Casals ‘Yung Rajola’ mostra el seu talent amb un primer àlbum desenvolupat a Barcelona, gràcies a haver conviscut una temporada al barri de Collblanc amb el productor Sr. Chen.



4. "I’ll Tell Her" de Lia Auris ft. Argibtzz
(Autoeditat, 2020)

Debut en solitari de la lleidatana Júlia Sanfeliu ‘Lia Auris’, del grup a capel·la Jukebox, conegut per l’Oh Happy Day. R’n’b en anglès amb la base del productor i DJ Argibtzz.



5. "Massa tard", de Vernal
Del disc Vernal (RGB Suports, 2021)

Primer disc a cavall del pop electrònic i el rock melòdic. Després de dos EPs com a Spring Riot, s’han transformat en Vernal per al debut, orbitant a través del pop melòdic i la veu clara del trio lleidatà.



6. "La força", d’Asori
Del disc Estavellar-se i tornar a la carretera (Acoustic, 2022)

Avanç del projecte d’Enric Ayguadé ‘Asori’, de Vilanova de Bellpuig, després del seu pas per Kids From the 90s, amb qui va editar l’EP This Is Where We (2017) i l’alter ego Palmira.




7. "Un amor com els d’abans" d’Eskifits
(autoeditat, 2021)

Carta de presentació del duet lleidatà que només fa un any que s’ha aplegat per fer música junts. Mirada als anys vuitanta de new wave i synthpop, amb un to optimista a partir de sonoritats urbanes i teclats.




8. "Rodant" de Segon Passeig
(Autoeditat, 2021)

El compositor nascut a les terres de l’Ebre Josep Maria Serra comparteix l’autoria de Segon Passeig en un energètic senzill compartit amb la veu lleidatana Alícia G. Torrelles, que hi aporta l’accent de Ponent. 



9. "Som", de Koers
Del disc That Day’ (Halley Records, 2020)

“Som” és l’himne que obre el tercer àlbum del grup de reggae i fusió creat a Lleida el 2014. Liderat per la carrera ascendent del vocalista Kelly Isaiah, Koers ha actuat al mític festival Rototom Sunsplash.



10. "Seguint les teves passes", d’Enzel
De l'EP 3a fase’ (Autoeditat, 2021)

El sextet de Ponent va néixer el 2015 i va debutar amb Capità Ibuprofèn (Discmedi, 2017). Va seguir amb Mel i llimó (Discmedi, 2019) i ara s’ha autoeditat un EP de cinc cançons, produït per Jordi Bastida.



11. "This World Is Not Fair", de Helen
De l'EP Fairytales’ (Autoeditat, 2020)

Helena Capdevila és la jove cantautora d’Almacelles Helen, que ha estudiat la carrera Performance and Popular Music Production a Anglaterra. L’EP parla de ‘contes de fades’ que no ho semblen tant.




12. "Màgia", de Manger
Del disc Pura imperfecció’ (Autoeditat, 2021)

El lleidatà d’adopció Mangeralter ego de Germán Rey, presenta un treball de pop indie melangiós. Onze cançons inspirades per vivències que ha escoltat com a educador de joves migrants.



13. "Green Bear", de Food4Soul
Del disc Food4Soul’ (Autoeditat, 2020)

Des de Lleida, amb la veu, teclats i lletra de Gerard Farré, la bateria de Pol Alonso i la guitarra i baix de Jordi Mestre. El trio ha centrat el primer EP en el jazz, la fusió i el rap d’Ese de la Cinta (“The Food”).




14. "Pixie Dixie", de Pixie Dixie
Del disc Back in Town’ (Quadrant, 2021)

Peça instrumental de la popular banda lleidatana que ha fet 25 anys de carrera, sempre buscant els aspectes més lúdics i comunicatius del jazz i el swing, tot coincidint amb la seva quarta entrega.




15. "Qué tonto me siento" de Rap&Sax
(Ese de la Cinta, 2021)

Ese de la Cinta suma forces rapejant amb Valdivia i Roger Bee a Rap&Sax. Deu anys treballant de manera autofinançada, fent temes com “Xafant en fals” (2017) o “Des del pou” al recull Rap de la terra (2018).



16. "One Time" de Sune
(Autoeditat, 2020)

Un joc de paraules converteix Neus García en l’artista Sune. La jove rapera d’Alcoletge mostra un talent immens, que s’emmarca en l’estil de la música urbana, el soul, el hip-hop i l’r’n’b.



17. "Serem aurora" de RabadàB
(Paeria de Lleida, 2020)

Nadala amb lletra de la poeta Meritxell Cucurella-Jorba, musicació d’Irineu Grosset, veus d’Ese de la CintaEphonaHeura GayaKellyUënsdei i Valdivia i les cordes d’Ònia Tomàs i Tole Torelli.



18. "Estàtic", de Joan Blau
Del disc Arrels de músic' (Autoeditat, 2021)

El nou disc de setze  cançons de l’intrèpid cantautor nascut a Barcelona i arrels a la Noguera, col·labora amb Maria Jacobs, el guitarrista Luis Robisco o a “Estàtic” l’amic de Balaguer Txer (Els Trapelles).




19. "Cauen les estrelles", d’El Petit de Cal Eril
Del disc ‘N.S.C.A.L.H’ (Bankrobber, 2021)

El bandautor Joan Pons (Guissona, 1981) ha assolit amb El Petit de Cal Eril 
un estil propi de pop metafísic entre folk-rock i psiquedèlia, amb una trajectòria, iniciada el 2007, de set llarga durades.


 
20. "Germà gran, germà petit", d’Uënsdei
Del disc Mudança (La Catenària, 2020)

El pop intimista del quintet de Lleida i Mollerussa aposta per la cançó protesta dels noranta per tal d’abordar una abraçada col·lectiva que incorpora tant allò personal com polític. 




21. "Away" de Hoven
(Autoeditat, 2021)

Després de dissoldre el grup Thinkin’ Wild (2015), Pol Joven es reinventa a Hoven cantant experiències viscudes a Londres, Praga i Lleida. El seu primer EP s’inspira en l’indie-folk nord-americà i britànic.



22. "Ja no tinc temps" de Marc Vi
(Music Is Music, 2020)

Vinculat a l’escena de la música urbana i el rap amb influència de l’r’n’b, el trap i les sonoritats llatines, Marc Vi enforteix el moviment musical de Ponent des del col·lectiu Trap With Moderation



23. "Full Gas" de Tito T x Naax ft. Neus Fité
(25 Society, 2021)

Trap amb origen a les Terres de Lleida amb energia, flow i beat creat per ballar. El senzill de Tito T té la veu de Neus Fité i el beat, gravació i mescla de Naxx (Ignasi Fité).



DISC ROIG

1. "Saturated (Sleep Paralysis)" de Jon Marom Projecte
(Autoeditat, 2021)

Juan Pedro Romero (Lleida, 1979) es va iniciar al rock progressiu amb Khrubai, va gravar tres discos de trash-mètal amb Plowshare –que va pujar als escenaris amb Sepultura– en aquest doble senzill pren una nova personalitat mètal.



2. "Los picapiedra", de Ciniko ft. Lágrimas de sangre
Del disc La rabia del pueblo’ (Autoeditat, 2021)

El lleidatà Eloi Yebra ‘Ciniko El Octavo Arte’ i el grup raper maresmenc LDS rimen sobre lluites socials i l’autèntic valor de la cultura hip-hop en la seva reeixida trajectòria.



3. "Chika punk", de Shad Demn
Del disc Misfit!’ (Autoeditat, 2021)

Toni Ibars és popular a l’escena lleidatana com a Shad Demn: primer com a artista de hip-hop, i després per la seva fusió de funk, reggae, salsa, trap, electrònica i, ara, amb un vessant més punk-rock.



4. "Vull ser jo", de Pinut
Del disc Rursus’ (Autoeditat, 2020)

Format al Taller de Músics i professor de música a Lleida, Albert Cortasa té el KKDStudio, a Alcoletge, i lidera el grup de pop-rock Pinut. A “Vull ser jo” hi col·labora Miki Florensa de La Pegatina.



5. "Los otros" d’Ego
(Autoeditat, 2020)

El septet lleidatà de funk-punk porta set anys de trajectòria des de l’autogestió i l’autoedició. Fruit de l’etapa confinada ha buscat un missatge directe però amb un registre més proper a la intimitat i la veu d’Helena Rodríguez.




6. "Vidres a la sang", de Fox System
Del disc Dualitat’ (Autoeditat, 2021)

Fox System és un trio de Rosselló que factura punk-rock amb aire de hardcore i rock de garatge melòdic i accelerat, i amb cançons fosques i iròniques en català. Ràbia i salvatgisme, ben influenciat per Ramones i The Misfits




7. "Armas de futuro", d'Ars Moris
Del disc Armas de futuro’ (Autoeditat, 2020)

Projecte lleidatà que fusiona rap i punk amb influències del hip-hop més clàssic, rapcore, mètal i rock. El seu missatge és música antifeixista expressada amb les lletres de contingut crític i contestatari. 



8. "Believe" de Hollow Cry
(Autoeditat, 2020)

“Believe” és un tema per a La Marató 2019 de TV3, dedicada a les malalties minoritàries. La banda de metalcore de Tremp Hollow Cry ha fet gira pels Estats Units i ha publicat From Ashes to Flames (Into Records, 2018).



9. "Dazmine ll" de Tinezmith
(Autoeditat, 2021)

Després dels mesos de confinament, tres dels membres d’Age van assumir la seva nova identitat com a Tinezmith. Amb les americanes lluents i reconvertits a rock, funk i groove, han gravat un senzill a Nomad Studio.



10. "De ida y vuelta" de Lozano y los frentes abiertos
(Prod. Canallas, 2021)

Nova proposta amb essència de cançó-folk-jazz del lleidatà Joan Lozano, ànima de grups històrics com Rosas Rojas o Mister Jones.



11. "Dignitat", de La família Torelli
Del disc 99’ (Autoeditat, 2021)

Formació lleidatana creada el 1999, liderada per Tole Torelli, que ofereix funk, reggae i ska en català, castellà i anglès. Al darrer àlbum hi participen Autèntic Home LlúdrigaCalmoso (Black Fang) i Miki Florensa (La Pegatina). 



12. "Puto amo del rock" de Rostoll
(Autoeditat, 2020)

Banda de hardcore 
i punk de Lleida que s’emmiralla en grups nord-americans dels vuitanta i noranta, amb influències de Bad ReligionNOFX Misfits. Han gravat l’EP Temps de sega (autoeditat, 2019) i diversos senzills.



13. "Times-space Paradigm", de Blindpoint
Del disc Through the Ashes of Time’ (Autoeditat, 2019)

Quintet lleidatà de mètal encapçalat per Javi Filella a la veu i membres de Victims of a Down - TributeAcmeNoisedromeBrainwashedAcero NegroIn-Extremis 
Plowshare.




14. "Exposición", de Nuda
De l’EP ‘Nuda’ (Damgoarts, 2020)

Sota el nom artístic de Nuda, el cantautor lleidatà Pol Pérez ha debutat amb un EP de cançons sinceres. El repertori és un lloc on submergir-se i deixar-se portar per sons crus i melodies encomanadisses.



15. "Bitter Sweet Lullaby" de Fortys
(Autoeditat, 2021)

Dos experimentats músics urgellencs, Edu Escaño i Irene Chaubell, avesats 
a versionar clàssics de jazz, blues i rock, s’han agombolat al quartet Fortys, amb el baix de Josep Maria Virgili i la bateria de Roger Gutiérrez.



16. "Molls com a gats", d’Edu Escaño
Del disc Catàlegs d’homínids dispersos’ (Autoeditat, 2019)

Després de 25 anys de carrera, el guitarrista i cantant targarí establert al Talladell ha gravat el debut en solitari. Amant de l’americana i el blues ha format part de DoltonPerifèricsBlues by ChanceContraband i Forty Miles.



17. "Knockdown" de Steinbock
(Art Gates Records, 2021)

Banda de hard-rock i mètal amb origen a Lleida, que té tres treballs gravats del 2013 al 2019. Fins ara el grup Steinbock ha compartit escenaris amb CrisixBlaze OutChaos Before Gea i Loquillo.




18. "El canal", d’El Canal
Del disc Descodificado’ (Autoeditat, 2019)

Fundat l’any 2012 per quatre lleidatans i un corbinenc, El Canal proposa un pop-rock 
en castellà. Els seus referents són grups guitarrers de rock avesats a les grans melodies com FitoMClan o Bon Jovi.




19. "Les dones del carrer", d’I-nuits
De l’EP Em rebel·lo’ (Autoeditat, 2021)

I-Nuits és un quintet de rock alternatiu del Pla d’Urgell establert a Sidamon liderat per la veu d’Anna Bosch. Creat el 2017 com 
a grup de versions, enguany ha debutat amb un EP de cinc cançons pròpies. 



20. "¿Qué eres?" de Brainwashed
(Autoeditat, 2021)

Primer senzill com a avançament del disc de debut del grup de trashcore nascut a Benavent de Segrià. Iniciats als noranta, es van aturar durant uns anys, van tornar el 2017, i el 2018 van guanyar el Concurs Pepe Marín.

Especial: Cançó per cançó
Arxivat a: Enderrock, El Canal, Edu Escaño, La Família Torelli, Lozano y los frentes abiertos, Tinezmith, Hollow Cry, Estrats, Nuda, Ponent, Anser 001, sons de ponent, Lasta Sanco, Lia Auris ft Arigtzz, Yung Rajola, Vernal, Eskifits, Asori, Segon Passeig, Enzel, Koers, Helen, Manger, Food4Soul, Pixie Dixie, Rap&Sax, Sune, rabadàb, Joan Blau, el petit de cal eril, Uënsdei, Hoven, Marc Vi, Tito T x Naax, Jon Marom Projecte, Shad Demn, Cinko ft. Lágrimas de Sangre, Pinut, Ego, Fox System, Ars Moris, Rostoll, Blindpoint, Fortys, I-nuits, Brainwashed, cançó per cançó, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.