obituari

Ha mort Pere Pla, líder de Forats Negres i Furnish Time

Pla va formar part de dues de les bandes més influents del pop mallorquí de la dècada dels vuitanta

El músic va enregistrar un disc en solitari el 2013

| 16/12/2021 a les 21:23h

Pere Pla amb Forats Negres
Pere Pla amb Forats Negres | Arxiu digitalspro.com
El cantant, guitarrista i compositor palmesà Pere Pla ha mort avui als 65 anys a la seva ciutat natal a causa d'un ictus. Pla (Palma, 1956-2021) va ser líder i fundador de la banda Forats Negres, nascuda l'any 1980 i de la qual van formar part també Biel Pons (baix i teclats), Mané Capilla (bateria) i Alfred Mestre (guitarra). Abans, a finals de la dècada dels setanta, el músic havia estat membre també de grups com Aeroplà, PeganyesEstaranyinadores.

El 1981, Forats Negres van enregistrar una maqueta amb un quatre pistes; un treball complex perquè les cançons –totes menys una– no tenien nom i estaven cantades en un idioma inventat de fonètica semblant a l’anglesa. L'enregistrament va ser reeditat l'any 2015 en format LP pel segell Espora Records. El cim de la popularitat de Forats Negres es va produir el juliol de 1982, quan va telonejar Mecano davant de 8.000 espectadors a la Plaça de Toros de Palma.



El grup va arribar a ser una referència del pop-rock independent mallorquí de l'època. El projecte destacava, a més de per l'aspecte musical, pels cartells de l'artista Miquel Barceló i les escenografies a càrrec de Rafel Joan.

Forats Negres es va desfer el 1982, però Pla va formar encara Defectos Físicos, Forats Naturals i, finalment, Furnish Time amb Biel Pons (baix i teclats), Mané Capilla (bateria), Pep Vilariño (guitarra) i Juan Ga (teclats). Amb la darrera va publicar, a més d'una maqueta, dos maxisenzills: The Joy of the Others (Blau, 1983) i Furnish Time (Producciones Twins, 1986) –produït per Joan Bibiloni–, abans de dissoldre's el 1987.



Furnish Time va arribar a ser teloners del concert de The Smiths al Paseo de Camoens de Madrid, amb motiu de les festes de San Isidro. La formació, a més, va guanyar la primera edició (1983) del Concurs de Pop-rock de Palma, recentment rescatat pel consistori palmesà.


A inicis de la dècada de 2010, Pla va fer concerts sota el nom de Pere Pla amb Beta Splendens. El projecte va derivar en el seu disc en solitari El pes del cel (Espora Records, 2013), que musicava poemes d'Andreu Vidal, Albert Rosselló, Arthur Rimbaud i del mateix Pla. El disc va comptar amb la participació de J.M. Puigserver 'Puter' (baix), Pep Toni Ferrer (guitarra) i Mané Capilla (bateria i percussió). La portada de l'àlbum, per la seva banda, la protagonitzava una reproducció de la pintura de Miquel Barceló, Retrato de Pere Pla, i a l'interior s'hi van incloure dibuixos de Rafel Joan de l'any 1991.
 

Pere Pla amb Beta Splendens. Foto: Miquel Massutí

Especial: Obituari
Arxivat a: Enderrock, obituari, furnish times, forats negres, pere pla, actualitat

COMENTARIS

El Pes del Cel

Toni Fernández, 16/12/2021 a les 23:40

L'informació referent al darrer disc publicat per Pere Pla es totalment inextacte. El Pes del Cel, mesclat i editat als estudis Digitals Pro per Toni Fernández i Pere Pla.
www.digitalspro.com.

NO FACIS TARD

Moisés, 18/12/2021 a les 03:14

Adéu, amic. Amb tu vaig aprendre sobre com entendre la música, i sobretot, a encaixar els xarrups de Jack Daniels i els carajillos d'Amazona amb elegància. Sempre conservaré com un preciós record aquesta petita època estranya de la meva vida, tancat en un local al costat dels grans Jaume al baix i Xavier a la guitarra (i el meu humil suport a la bateria) fent reals les teves genials ficcions musicals. Ens veiem, més tard que aviat, espero, però ens veurem.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.