Llistes

Divuit noves nadales per aquestes festes

Llistem les noves tonades nadalenques de l'any

| 23/12/2021 a les 12:30h

Imatge il·lustrativa
Ja tenim el Nadal quasi a tocar. Aquest any, arriba amb un regust agredolç, marcat pel creixement de casos de covid-19 arreu del territori i la incertesa que ja ens acompanyava l’any passat. Tot i així, des d’Enderrock el volem entomar de la millor manera. Per això, hem aplegat divuit noves nadales publicades enguany perquè, sigui com sigui que celebris aquestes dates -ja passis les festes sol, amb família, amics o grup bombolla-, les puguis gaudir amb la música més fresca. 

1. miquel - "No és Nadal"
miquel és el nom artístic de Miquel Nafria. Després del seu debut discogràfic, ç (autoeditat, 2021), miquel ha publicat "No és Nadal". Les lletres segueixen la línia trista i melancòlica del seu treball de llarga durada, però hi incorpora ritmes més alegres i ballables per emfatitzar la contradicció que és viure tot allò entranyable de l'època nadalenca sense la persona que estimes.


2. Tomeu Juan Fuster - "El noi de la mare"
El cantautor palmesà revisita una de les nadales catalanes més populars, com ho és "El noi de la mare". En aquesta versió, Fuster l'impregna d'un caràcter alegre i veloç gràcies a les múltiples veus que adornen la cançó i l'omnipresent línia del contrabaix.


3. Baaldo - "Fun Fun"
El cantant calvianer aporta una de les dosis més reggaetoneres d'aquestes festes. A "Fun Fun", Baaldo juga amb la similitud fonètica de "fun" (divertir-se en anglès) amb "fum", fent referència a la típica nadala "Fum, fum, fum". Una nadala juganera i actual per aquells que vulguin passar les festes ballant al ritme del reggaeton.


4. Alícia Rey i Janbu - "5 minuts"
La cantant terrassenca ha publicat de la mà de Jan Buxeda un EP de nadales titulat Nadales de sofà (Música Global, 2021), on recull cinc tonades nadalenques, tant de nova creació com populars -"El noi de la mare" o "Santa nit", per exemple-. Entre el recopilatori nadalenc, s'hi troba "5 minuts", una cançó en què la dolça veu de Rey i la guitarra acústica de Janbu ens demostren que 5 minuts poden esdevenir un magnífic regal per aquest Nadal.


5. La Tropical - "Per Nadal el que vull ets tu​"
Aquest grup bagenc de versions s'ha aventurat a fer un medley d'algunes nadales icòniques: "All I Want For Christmas Is You", "Jingle Bells", "Santa Claus Is Coming To Town" o "Fum, fum, fum". Música festiva, amb tocs que van des del blues fins a la rumba passant per l'ska o la cúmbia, acompanyen unes lletres plenes d'humor i sàtira.


6. Le Croupier - "El Príncipe de Belén"
La banda gironina publica "El Príncipe de Belén", un tema que combina la clàssica tonada d'"El desembre congelat" amb un reggaeton propi. Amb una estètica satírica i estereotipada del trap (compartida també per la mítica sèrie de televisió El Príncipe de Bel-Air), Le Croupier aprofita l'avinentesa per ironitzar sobre l'ús del castellà i posar de manifest l'estat de salut del català.


7. Diversos artistes - "Una estrella i un camí"
L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha produït una nadala en què es narra l'arribada dels Reis d'Orient a la vila penedesenca. La cançó ha comptat amb la veu Judith Tobella, el piano de Marc Sumsi, el violí de Sara Balasch, el clarinet de Teresa Nogueron, el violoncel de Marçal Ayats (XY). Per la seva banda, Gemma Ventura Farré n'ha escrit la lletra i Josep Ollé i Sabaté n'ha compost la música.


8. Fescat Goes Punk - "Les 12 van tocant"
Una de les nadales més contundents arriben de la mà de Fescat Goes Punk. La banda està especialitzada a versionar tota mena de melodies als veloços ritmes del punk. Amb l'horitzó de Nadal a la vista, el grup ha revisitat la popular melodia de "Les 12 va tocant" acompanyant-la de les potents distorsions de les guitarres.


9. Rabadàb - "A Betlem me'n vull anar"
Un any més, el grup lleidatà torna a reconvertir una nadala tradicional al ritme reggae més ballable; aquesta vegada l'escollida ha estat "A Betlem me'n vull anar". La formació, que agrupa membres de diverses bandes com L’Home Llop & The AstramatsThe Pepper PotsThorpedians i The Island Defenders, va publicar fa 2 anys el seu debut Nadales per jamaicanes (Buenritmo Records, 2019).


10. Germans Tanner - "Una estrella que cau"
El projecte del palmesà Joan Carles Palou ha estrenat "Una estrella que cau" per acomiadar aquest 2021. La formació va publicar aquest any el seu cinquè treball discogràfic Grans fracassos i altres cançons que ningú vol escoltar (Produccions Blau, 2021). Aquesta és la segona nadala que publica Germans Tanner, un rock alegre que celebra l'arribada d'aquestes dates.


11. Roc Puig - "Nadal per sempre"
El compositor barceloní Roc Puig dona la benvinguda al Nadal amb una nova cançó en col·laboració amb Miquel AbrasJofre BardaguíCris JuanicoJoan Masdéu i Marina Prades: "Nadal per sempre".


12. Les Salvatges - "Fins que rebentem"
El segell català de punk i hardcore Discos Pinya ha presentat el segon volum de Nadal a 10 bandes, que agrupa diverses de les propostes del panorama alternatiu, com Les SalvatgesMeconio o Luisxarmstrong. L'àlbum inclou tant versions de nadales existents com nadales de nova creació, com ara "Fins que rebentem" de Les Salvatges.


13. Joan Blau - "Sempre és Nadal"
El cantautor de Balaguer ha publicat aquest any el seu disc Arrels de músic (autoeditat, 2021) i, ara, tanca l'any amb "Sempre és nadal". En aquesta nadala, Joan Blau detalla els moments més alegres d'aquestes dates, acompanyats de la família i del record de totes aquelles persones que cadascú estimat.



14. Caliu - "El meu desig"
Caliu ha presentat "El meu desig", la seva primera cançó. Amb sonoritats pop-rock i tempos propers a la balada, Caliu reivindica els seu dos grans anhels per Nadal: sentir properes totes aquelles persones que estima i tenir-les presents en la seva memòria.


15. Canta i Balla - "A Betlem van dos pastors"
Canta i Balla és el projecte de música infantil de Jordi Ginesta, professor d'educació primària i productor musical. Per aquest Nadal, Canta i Balla ha agafat la cançó "A Betlem van dos pastors" de Marifé Ibáñez i ha arranjat la seva alegre melodia al ritme del pop-rock.


16. Afers domèstics - "L'arbre de la plaça"
La família Ginesta-Cañellas és una família vigatana que enregistra cançons plegats. A principis d'aquest any, van enregistrar el seu primer àlbum discogràfic, titulat Confinats amb sabatilles (autoeditat, 2021). Ara, Afers Domèstics ha publicat una nadala que porta el nom de "L'arbre de la plaça", en què rememoren tots aquells elements que configuren aquestes festes assenyalades.


17. Mar Fayos - "Si no ets al meu costat"
Mar Fayos és una vocalista de jazz de Barcelona que juga amb el pop i els ritmes llatins i mediterranis. Va publicar el seu àlbum debut Mi propia religión (autoeditat, 2020) i també ha col·laborat amb La Plaga N11 i Lia Kali per versionar "El ritme de la nit". Ara, ens presenta "Si no ets al meu costat", impregnada de tons i sons jazzístics. 


18. PMC DocVila - "El meu amic camell"
PCM Docvila ha cantat tant en català, en anglès com en francès. Aquest Nadal, l'artista s'ha decantat pel català i ha publicat dues nadales: "El meu amic camell" i "El Nadal ja és aquí".

Especial: Llistes
Arxivat a: Enderrock, Caliu, nadales, nadal, Rabadàb, PMC Docvila, Tomeu Juan Fuster, miquel, llistes, Baaldo, La Tropical, Alícia Rey i Janbu, Le Croupier, Fescat Goes Punk, Germans Tanner, Afers Domèstics, Canta i Balla, Joan Blau, Discos Pinya, Roc Puig, Mar Fayos

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.