actualitat

La Rosalia més motera a «Saoko»

La cantant presenta el seu nou senzill a ritme de reggaeton

Rosalia encarna «La fama» al costat de The Weeknd

| 04/02/2022 a les 07:53h

Imatge il·lustrativa
Després de l'èxit de "La fama" amb The Weeknd, la bachata que va engegar la maquinària del nou disc de la cantant de Sant Esteve Sesrovires, Motomami (Columbia, 2022), Rosalia avui s'ha pujat a la moto i ens ha ensenyat una nova pista de l'àlbum. Es tracta de "Saoko", una cançó de la qual ja havíem pogut sentir fragments a través del TikTok de l'artista, i que arriba acompanyada d'un videoclip vertiginós realitzat per Valentín Petit.


"Saoko" deixa enrere el flamenc dels primers discos de Rosalia, però també la bachata de "La fama". En dos minuts i escaig, el tema es construeix amb la base d'un reggaeton dur, per de sobte trobar un fragment d'una improvisació jazzística a piano, i derivar –després d'una mena d'adaptació de les sevillanas corraleras en clau electrònica– a un final d'electrònica ascendent. "Yo me transformo", avança eloqüent en la cançó, "Fuck el estilo".

La cantant afirma haver començat a escriure el riff de la cançó en un piano de paret als famosos estudis Electric Lady de Nova York. A partir d'aquí, va afegir-hi les bateries de reggaeton a partir d'una llibreria musical que li va fer arribar el productor Mr. NaisGai, col·laborador habitual de la seva parella Rauw Alejandro.

El terme 'Saoko' que dona nom a la peça, també conegut com a 'saoco', sembla provenir d'Àfrica i, estès també per Amèrica Llatina, significaria ritme, música, 'sabrosura'. La variant de la paraula amb la "c", ja es va poder escoltar, el 2004, en mans de Wisin i Daddy Yankee, a "Saoco". De fet, l'artista en reconeix la influència: "Abans de començar aquest tema no parava de pensar que volia veure alguns tocs de jazz en un tema de reggaeton i samplejar la icònica cançó de Wisin i Yankee em va semblar la millor manera de fer-ho".

Ara ja fa 4 anys que la popular artista de Sant Esteve Sesrovires va debutar amb Los ángeles (Universal, 2017), al costat de Refree. Només un any després, va tocar la fama amb els primers videoclips (“Malamente” o “Pienso en tu mirá”) que avançaven l’inici de la seva carrera discogràfica en solitari amb El mal querer (Sony Music, 2018). L’àlbum aviat va fer la volta al món i l’èxit de Rosalia es va fer global.

Des d’aleshores l’artista ha anat descobrint diversos senzills (com el tema en català “Milionària”, "Juro que" o “A palé"), molts d’ells amb col·laboracions d’artistes com Travis Scott –“TKN”–, Billie Eilish –“Lo vas a olvidar”– o, la més recent, Tokischa –“Linda”–.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Rosalia, reggaeton, v, videoclips, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.