Obituari

A l'ombra de Pau Riba

Els darrers dies ens han deixat la pionera Josefina Serrano, el cantant i actor Toni Moreno i el tenor Bernabé Martí

Enderrock i el diari Ara publiquen un monogràfic dedicat a Pau Riba

| 26/03/2022 a les 13:25h

Hermanas Serrano, amb Josefina Serrano a l'esquerra
Hermanas Serrano, amb Josefina Serrano a l'esquerra | Fragment de la portada del disc 'Patricia', de 1958
La desaparició de Pau Riba ha tingut un gran impacte mediàtic i ha fet que hagin passat desapercebudes les morts d’altres artistes, que malauradament han coincidit en els temps. El mateix dia que va morir Pau Riba, el càncer s’enduia un músic alcoià component d’Arthur Caravan, Jordi Richart.
 

El dia anterior, el 5 de març, ens deixava Josefina Serrano als 85 anys, qui amb la seva germana Amparo va formar el duet Hermanas Serrano. L’aparició del disc Hermanas Serrano cantan en catalán los éxitos internacionales (La Voz de su Amo, 1958), juntament amb la del disc de Josep Guardiola José Guardiola canta en catalán los éxitos internacionales (Regal, 1958), és considerada el punt de partida de la música moderna en català. En tots dos casos es va tractar de versions en català de peces que ja havien gravat en castellà, la qual cosa abaratia molt els costos, ja que només s’havia de canviar la pista de veu i no tota la instrumentació. Són dos discos d’una importància cabdal, pel fet que, fins aquell moment, el català havia quedat reservat per a corals, orfeons i agrupacions folklòriques. L’any 2005, DiscMedi va recopilar al CD Hermanas Serrano en català les 12 cançons que el duet va enregistrar en català. Josefina Serrano també va formar part del grup Seison Show.
 
El 14 de març va faltar Toni Moreno. Actor i cantautor, se’l recordarà per la seva participació en l'obra de teatre musical El retaule del flautista, on feia el paper de Walter Romberg, el flautista al·ludit al títol. A l’obra, va compartir escenari amb Pau Garsaball, Enric Majó i Joan Borràs, entre d’altres. L’obra va quedar enregistrada a l’LP homònim publicat per Hispavox el 1972. Abans, el 1968 havia enregistrat per a Concèntric un EP de quatre cançons (tres sobre textos de Maria Aurèlia Capmany i músiques de Josep Aponte i una d’autoria pròpia): “El penjat”, “En aquells temps jo no hi era”, “Pels llargs carrers” i “A la casa del meu pare”. Va adaptar al català alguns poemes de trobadors, que va musicar Jordi Sabatés, i el 1978 els va presentar en directe a la sala Zeleste del carrer Argenteria. El 1982, va proposar a Maria del Mar Bonet d’enregistrar-lo. El resultat és el disc Breviari d’amor (Ariola, 1982), que compta amb un escrit introductori signat pel Toni Moreno.
 

Montserrat Caballé i Bernabé Martí a Milà l'any 1971 Foto: Arxiu


Finalment, el dia 18 va morir a Barcelona el tenor Bernabé Martí, espòs de la soprano Montserrat Caballé i pare de la també soprano Montserrat MartíMartí va obtenir èxits notables en la seva professió fins que va haver de retirar-se prematurament el 1985, quan només tenia 57 anys, degut a problemes de salut. Ha mort a Barcelona als 93 anys.
Especial: Obituari
Arxivat a: Enderrock, Hermanas Serrano, Toni Moreno, Bernabé Martí, Pau Riba, obituaris, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.