BarnaSants va començar l’any 1996 com un festival dedicat a la cançó d’autor. El seu nom n’indica la procedència: l’antiga vila de Sants, a Barcelona. Era un moment en què la cançó d’autor passava per uns moments de dificultat i molts van vaticinar que el BarnaSants tindria una existència efímera. Però contra els pronòstics més apocalíptics, BarnaSants no només va saber trobar el seu espai sinó que va anar creixent, inundant, primer Barcelona i després tot Catalunya, de cançó d’autor. Des de fa uns quants anys, BarnaSants –que ja fa temps que no es defineix com un ‘festival’ sinó com un ‘projecte de cultura en xarxa’- ha esdevingut un model exportable, que fins i tot ha visitat en diverses ocasions alguns països de l’Amèrica Llatina.
Però BarnaSants té clars els seus orígens i la seva pertinença a la cultura catalana, és a dir, a la que fa arreu dels Països Catalans. Per això, ha assentat la seva proposta al Principat de Catalunya (fins i tot amb alguns concerts a Catalunya Nord), al País Valencià, a les Illes Balears i Pitiüses i a l’Alguer. Però la seva proposta no es basa en simples concerts sinó que posa en contacte artistes d’arreu dels Països Catalans. És a dir: d’una banda, ofereix al públic local una selecció de cançó d’autor de qualitat feta en altres regions dels Països Catalans; de l’altre donen valor als autors locals i els ofereixen la possibilitat d’actuar lluny de casa. L’exemple més paradigmàtic de tot això és l’Alguer: mai tants artistes dels Països Catalans havien actuat a la ciutat catalana de Sardenya ni mai tants artistes algueresos havien tingut l’oportunitat de cantar davant del seu públic natural de fora l’illa. En aquest sentit, BarnaSants s'ha convertit en un gran element de vertebració de la cultura catalana arreu dels Països Catalans.
BarnaSants vol fer bandera d’aquest fet. Si entreu a l’apartat de programació la seva web, observareu que està encapçalat per quatre apartats: BS Catalunya, BS Illes Balears, BS l’Alguer i BS País Valencià. A més a més, els concerts també poden ser una excusa per anar a fer turisme cultural. Si aneu a l’Alguer, encara sou a temps de veure-hi Brams (24 d’abril) i Marala (28 de maig); a Mallorca i Menorca encara queden un bon grapat de concerts, entre els quals hi ha Roger Mas (21 d’abril a Palma), Meritxell Gené (1 de maig a Maó i 7 de maig a Sa Pobla), Maria Hein (17 d’abril a Palma) i Mazoni (6 de maig a Manacor); i entre els espectacles que encara s’han de fer al País Valencià hi ha l’estrena i els concerts d’El tocadiscos de Joan Fuster de Pau Alabajos (23 d’abril a València), Rafa Xambó (el mateix dia a Bellreguard), Marina Rossell (30 d’abril a València) i Toti Soler (8 de maig a Godella).