festivals

El Liceu i L'Auditori presenten les noves temporades

Les dues institucions barcelonines mostren tota la programació artística de la temporada 2022-2023

| 12/05/2022 a les 16:30h

Gran Teatre del Liceu
Gran Teatre del Liceu | Xavier Mercadé
El Gran Teatre del Liceu i L'Auditori de Barcelona presenten la programació artística de la temporada 2022-2023. El Liceu amb el leitmotiv 'salt al buit' recull un seguit de propostes que conviden a indagar sobre la necessitat de moure'ns de la zona de confort i prendre riscos. Mentre que la programació de L'Auditori, sota el títol 'Mort o retorn', tractarà l'inevitable final, tot explorant diferents aproximacions a la mort. 

EL SALT DEL LICEU
Els títols que recullen la programació artística del Liceu tenen en comú una sèrie de personatges que es trobaran davant de decisions que impliquen un no-retorn. Sota aquesta premissa, el teatre fa un salt cap al futur amb amb un total de 40 títols i 204 funcions que inclouen 13 títols d’òpera, 3 de dansa, 10 espectacles LiceuAprèn i 14 concerts/recitals. Entre altres, en aquesta nova temporada es comptarà amb grans cantants i directors com Marina Abramović, Javier Camarena, Piotr Beczała, Marc Minkowski, Aleksandra Kurzak i Joseph Calleja.

A més, aquesta temporada vinent, i en el marc de la celebració dels 175 anys de la institució, es produirà l’agermanament amb l'Òpera de París i l’intercanvi d’orquestres que es va ajornar a causa de la pandèmia. En aquest sentit, Gustavo Dudamel dirigirà l’Orquestra de l'Òpera de París amb la Novena simfonia de Mahler al Liceu, concert que obrirà la temporada 22/23 el 20 de setembre. I Josep Pons, amb l’Orquestra Simfònica del Liceu, oferirà a París el Castell de Barbablava de Bartók.

Entre la programació dels pròxims mesos, també es troba l'estrena de Raquel García-Tomás, que serà la segona dona a estrenar una obra absoluta al Gran Teatre. Per las seva banda, l’artista resident Àlex Ollé dirigirà escènicament Il trovatore de Verdi amb un muntatge que s’inspira en la Primera Guerra Mundial, a més de pilotar el projecte (Oh!)pera, en col·laboració amb la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, el Disseny Hub Barcelona i les escoles de disseny de la ciutat. Un dels altres projectes en xarxa és La gata perduda, una òpera cocreada amb el barri del Raval, concebuda musicalment per Arnau Tordera I i amb text de Victoria Szpunberg, on es reforça el lligam entre la institució i els veïns del barri.

A més, amb una voluntat interdisciplinària, el Liceu comptarà amb sis artistes convidats: Jaume Plensa (artista plàstic, escultor i gravador), Antonio López (pintor i escultor), Marina Abramović (artista performer, fotògrafa, videoartista i escenògrafa), Louise Glück (poeta), Flávia Junqueira (fotògrafa i artista visual) i Raquel García-Tomás (compositora i videoartista). Un dels exemples d'aquestes sinergies serà l'estrena mundial de la nova producció de Macbeth de Verdi amb la posada en escena de Jaume Plensa que conduirà el mestre Josep Pons

Tot plegat, en aquesta nova temporada, no només es podrà gaudir en un rigorós directe, sinó que la institució ha llençat la plataforma Liceu+Live, que permetrà veure títols de la temporada, tant en directe o com amb una versió especial editada.

 

Gran Teatre del Liceu Foto: Paco Amate



EL RETORN DE L'AUDITORI
L’Auditori de Barcelona presenta la temporada 2022-23, que posarà el punt final a un relat artístic articulat en tres temporades consecutives: la 'Creació' (2020-21), 'Amor i Odi' (2021-22) i ara amb el 3r moviment, 'Mort o Retorn'. La temporada arriba plena de grans obres mestres concebudes al voltant de les reflexions de maduresa de les etapes finals de la vida. Els Kindertotenlieder de Mahler, el Quartet per a la fi dels temps de Messiaen, el Cant del destí de Brahms, les Quatre últimes cançons de Strauss o els rèquiems de Victoria, Morales, Guerrero i Mozart en són només alguns exemples.

El tret de sortida el donarà la segona edició de la Biennal de Quartets de Barcelona, comissariada pel Quartet Casals. Centrada en L’Art de la Fuga de Bach, reunirà onze formacions amb Ebène, Jerusalem o Belcea com a caps de cartell. D'altra banda, les estrenes seran, una vegada més, un dels pilars fonamentals de la temporada vinent de L’Auditori, amb una cinquantena de propostes inèdites i quaranta projectes de patrimoni. En aquest marc, cal destacar la commemoració del centenari de la mort del compositor tortosí Felip Pedrell que se celebrarà amb diversos actes com la interpretació d'I trionfi a L'Auditori per part de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).

L’OBC inicia una nova etapa de quatre anys amb la titularitat de Ludovic Morlot, que en serà el director la pròxima temporada, compartint batuta amb Marta Gardolińska com a Principal Directora Convidada i amb el violoncel·lista i director Nicolas Altstaedt, com Artista Convidat. Pel seu costat, la Banda Municipal de Barcelona tindrà també la seva temporada a la sala gran de L’Auditori amb setze programes que versen sobre el relat artístic de la temporada. Per aquest motiu, la formació encapçalada per José R. Pascual-Vilaplana oferirà quatre rèquiems: de Michael Colgrass, de Davis Maslanka, de John Rutter i de Bert Appermont.

Aquesta temporada a L'Auditori també hi haurà espai per les músiques modernes i la creació multidisciplinària amb les programacions 'Sessions', 'Sit Back' i 'Escenes' que portaran a l'escenari artistes com Arnau Obiols, Brutter, Jamie Branch, Sandra Monfortb1n0,  i El Niño de Elche, entre altres.

Alguns dels concerts esmentats es podran seguir en streaming per L’Auditori Play, la plataforma digital de L’Auditori que, a més dels directes, també emetrà contingut de context de les produccions que es duen a terme a L’Auditori. Des del mateix portal s’articularà L’Auditori Label, nom que adoptarà el segell discogràfic de L’Auditori i que té previst enregistrar tres treballs discogràfics de l’OBC al costat de Ludovic Morlot
Especial: Actualitat
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, Actualitat, programació, Liceu, L'Auditori, L'Auditori de Barcelona

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.