ACTUALITAT

La programació artística del Museu de la Música posa el focus en els reptes de la modernitat

El director del museu, Jordi Alomar, ha presentat una programació que s'aproxima i enriqueix el discurs unitari de L'Auditori

El Liceu i L'Auditori presenten les noves temporades

| 17/05/2022 a les 15:00h

Museu de la Música de Barcelona
Museu de la Música de Barcelona
El nou director del Museu de la Música de Barcelona - Centre Robert Gerhard, Jordi Alomar, ha presentat aquest matí el projecte artístic de la institució barcelonina. La nova proposta vol posar el focus en els reptes de la modernitat i enriquir el discurs unitari de L'Auditori. Robert Brufau, director de L'Auditori, ha expressat que "s'ha d'entendre el museu com a part integral d'aquesta institució tan rica i diversa com és L'Auditori". La presentació ha comptat també amb l'actuació de l'artista Alfredo Costa Monteiro.

Des del setembre del 2021, Jordi Alomar ha proposat un plantejament de modernitat respecte a les línies d'actuació del museu, fonamentat en els conceptes "hibridació, diversitat i complexitat". Aquesta transformació es produirà en un "procés gradual i una ressonància del museu amb la ciutat i els equipaments internacionals", ha expressat Alomar.

La direcció del museu s'ha alineat amb el relat artístic de L'Auditori, que ha presentat una nova temporada sota el lema Mort o retorn. En són un exemple dues exposicions temporals, que se sumaran a la permanent: L'empremta de Felip Pedrell, que s'inaugurarà el pròxim octubre, i Gramofonia. Càpsules de temps i soroll de superfície, sobre la vida i la mort del disc com a suport d'enregistrament sonor, que es podrà visitar a partir del gener de 2023.

Pel que fa a l'exposició permanent, el nou director del Museu de la Música planteja la museografia des d'una perspectiva del segle XXI: "anant més enllà del discurs a través de vitrines i dispositius unidireccionals, implementant un ample ventall de possibilitats permeses per la tecnologia actual". D'aquesta manera, el museu vol "esdevenir un centre de referència internacional sobre el fet musical i l'art sonor i posar en valor la conservació i valoració organològica", segons ha explicat Alomar. En aquest sentit, amb l'objectiu de potenciar la col·lecció, el museu engegarà el cicle Guitarres, amb un total de sis concerts que permetran mostrar la riquesa d'aquesta família instrumental.

En la roda de premsa d'aquest matí també s'ha donat a conèixer el cicle Trànsits, fruit d'una col·laboració amb l'Oficina d'Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona "amb el propòsit de pal·liar una llacuna històrica de la institució com era la inclusió de músiques fora del cànon occidental clàssic", ha declarat Joan Alomar. Durant la temporada es faran deu projectes en què es donaran a conèixer, de primera mà, les pràctiques musicals en els contextos litúrgics de diferents comunitats de la ciutat: des de les pràctiques del Qawwali pakistanès fins a les músiques de l'església ortodoxa romanesa.
Especial: Actualitat
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, museu de la música, Actualitat, Museu de la Música, programació, programació artística

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.