actualitat

40 anys del Dia de la Música

Avui és del Dia de la Música, una festivitat nascuda fa 4 dècades a França

 Per commemorar la data, es fan diverses accions a Catalunya, com els Premis Alícia de l'Acadèmia Catalana de la Música o la jornada de concerts a Girona Viu21Música

| 21/06/2022 a les 12:07h

Imatge il·lustrativa
Sara Aminiyan
Avui, com cada 21 de juny, és el Dia de la Música. O bé, potser no ‘cada 21 de juny’, perquè, en realitat, aquesta festivitat té només quaranta anys. La celebració d’aquesta data va començar justament fa quatre dècades, el 1982 a França, de la mà de l’aleshores ministre de Cultura, Jack Lang, i el seu director de música i dansa, Maurice Fleuret.
 
Fleuret advocava per una nova concepció de la música, més oberta i menys institucional. En una enquesta sobre les pràctiques culturals dels francesos, a principis dels 80, es va descobrir que un de cada dos joves tocava algun instrument, però que, en canvi, la majoria de concerts i manifestacions musicals fins aleshores només incloïen una minoria dels francesos. Va ser aleshores que van idear la celebració d’una gran festa musical popular en què tots els músics, sense cap mena de jerarquia, es poguessin expressar i donar-se a conèixer. Així és com va néixer la Festa de la Música, que fa anys que omple els carrers de París de música al carrer.
 
La festa s’ha anat exportant i internacionalitzant, tot i que de moment, i a la majoria de llocs, no amb el mateix èxit que a França. No obstant això, el 2017, i segons dades del ministeri de Cultura francès, més de 120 països van participar en el Festival de la Música.
 
Aquí a Catalunya, amb el temps, ha anat arrelant també, tot i que històricament s’ha celebrat el dia de la música per Santa Cecília, la patrona cristiana dels músics. Per exemple, avui és la data escollida per l’Acadèmia de la Música per celebrar una nova edició dels Premis Alícia. També, en el marc de la diada, la formació ciutadana de creació musical #Almeuritme ha creat un nou videoclip amb 12 músics de diverses edats del Prat de Llobregat, versionant “Si tuviera” de la britànica Alondra Bentley. I, a l’altra banda de Catalunya, Girona recupera la normalitat precovid de la festivitat Viu21Música i programa una cinquantena d’actuacions repartides per tota la ciutat.

Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Almeuritme, Premis Alícia, Santa Cecília, Dia de la Música, actualitat, Viu21Música

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.