.jpg)
Rosalia a la presentació de 'Motomami' a Madrid Foto: Oscar Lafox
La gira just acaba de començar, però amb els concerts que ha fet fins ara -i que com no, han despertat també controvèrsia i debat-, ja podem fer-nos una idea de com serà el tour i com serà el concert d'avui a Barcelona. L'artista presenta un directe conceptual, amb un escenari minimalista, tal com ho és també la instrumentació del disc, que dona importància, per sobre de tot, a la seva veu i al show que fa amb els seus ballarins. El directe combina les seves cançons més explosives i ballables, com “Saoko” i “Candy”, amb les més intimistes, en què l'artista es queda sola dalt l'escenari -bé, exceptuant el càmera que la segueix-, només acompanyada de la seva guitarra. Fins aquí, es pot dir que és una reproducció bastant fidel del que és Motomami.
Però el projecte de Rosalia va més enllà de la seva música, i això és el que a vegades crea controvèrsia. La seva decisió de prescindir de músics a l'escenari, portar-ho tot pregravat i anar-ho llençant, ha fet que molts arrufessin el nas. I és que, en aquesta gira, la cantant ha prioritzat una nombrosa crew de ballarins perquè l'acompanyessin, i una càmera que, imitant el llenguatge audiovisual de TikTok, la segueix allà on va i l'amplifica perquè tothom la vegi. Així va ser també com va presentar el disc, amb un innovador vídeo en directe que feia partícip l'espectador i on també es rodejava d'un bon grup de ballarins. De nou, Rosalia va avisar i advertir en aquell directe com volia presentar el projecte, i així mateix, sota la mateixa filosofia i estètica, és com ho ha portat al directe.
Més enllà d'això, dels balls, el casc de Motomami o el vestit de cuir, la gran novetat és que en la gira d'un disc que va sortir fa poc més de quatre mesos, Rosalia hi està presentant cançons noves i inèdites. Coneixedora del seu públic i del poder de propagació ràpida de les xarxes socials, l'artista ha presentat temes com “Despechá”, que en una setmana, i sense estar publicat de manera oficial, ja canta tothom en els concerts. Fa 10 dies just, i com va fer amb els senzills de Motomami, en va penjar un fragment a xarxes.
Sigui com sigui, Barcelona fa dies que es prepara per rebre a la filla pròdiga. Des de mitjans de setmana, el públic es congrega ja a les portes del Palau Sant Jordi per aconseguir un bon lloc a pista, TMB ha reforçat els serveis, i tothom aguanta la respiració per veure com aquesta baixllobregatina que ha captivat ràpidament el món, ha rebut Grammys, s'ha guanyat el favor de la crítica -d'un sector, almenys, però sens dubte l'atenció de tota- i es mou entre l'star system més acabalat d'Estats Units, porta el seu xou més poderós, recent i trencador a la capital catalana.