Festivals

El folk es reuneix a la 25a Fira Mediterrània de Manresa

La fira manresana arrenca demà amb 71 propostes vinculades amb la música d'arrel i la cultura popular

| 05/10/2022 a les 12:30h

Fira Mediterrània
Fira Mediterrània | Txus García
La Fira Mediterrània de Manresa torna a ser aquí, aquest cop per celebrar la seva 25 edició. Del 6 al 9 d'octubre, Manresa obrirà les portes a les novetats de música d'arrel. Aquest any, la Fira Mediterrània es va inaugurar el 30 de setembre amb l’actuació de Pep Gimeno Botifarra i la Unió Musical del Bages i inclou 71 propostes, de les quals 51 són estrenes. A més, comptarà amb la final del XV Concurs Sons de la Mediterrània, que tindrà lloc el 6 d’octubre a la Fira. Els finalistes Bum Ditty, Catalina Marraixes i Joana Dark actuaran a la Taverna Cervesa Guineu, on el jurat determinarà finalment qui esdevé el guanyador d’aquesta edició.Enguany, la Fira Mediterrània de Manresa ha optat per dividir la seva programació en vuit grans itineraris: novetats de l'escena catalana d'arrel, escena mediterrània de músiques del món, electrònica i experimentació, una mirada més enllà de la Mediterrània, una mirada en moviment: dansa i arrel, memòria, llegat i narració oral, cultura popular i ciutat i, finalment, Propostes familiars. 

Primerament, es descobriran les últimes novetats de l'escena catalana d'arrel amb la presentació de l'OMAC juvenil (6 d'octubre), Mar Grimalt (7 d'octubre) -l'anterior edició del Concurs Sons-, els nous treballs de ROS o Quico el Cèlio (8 d'octubre) i Fenya Rai! (9 d'octubre), entre d'altres. 

També es donarà una ullada a l'escena mediterrània de músiques del món, amb Antonio CastrignanòMarala, Júlia Colom (8 d'octubre), Mélodie Gimard i Corrandes són corrandes (7 d'octubre), presentant nou disc. Així mateix, es podrà escoltar la proposta de Tesa i Jonatan Penalba (6 d'octubre), Fetus (7 d'octubre), Jaume Aiats, Lia Sampai (8 d'octubre) i Roser Gabriel (9 d'octubre).

Una de les novetats d'aquesta edició és l'elaboració d'un itinerari a partir de les propostes que, basant-se en la tradició, juguen amb l'experimentació electrònica, com és el cas de Tarta Relena i Los Sara Fontán amb Cocanha (7 d'octubre), Ikram Boulum (8 d'octubre) i Electrogralla (9 d'octubre).

La Fira anima un cop més la ciutadania a mirar més enllà del Mediterrani per descobrir artistes amb una perspectiva diferent, com la taiwanesa Lin I-Chin (9 d'octubre) o els quebequesos Les Archipels (8 d'octubre). Alhora, també ha programat diverses propostes d'artistes del vessant atlàntic de la península que barregen cançoners populars amb electrònica, com el portuguès OMIRI i el gallec Crnds (7 d'octubre).

D'altra banda, l'itinerari centrat en dansa mostra els primers fruits del Pla d'impuls a la dansa
d'arrel amb un diàleg entre Israel Galván i l'Escolania de Montserrat (7 d'octubre), i les actuacions d'artistes com Adrián Vega (6 d'octubre), Magí Serra (7 d'octubre) i La Companyia Minimíssima (8 d'octubre).

El cartell de teatre i circ d'aquesta 25a edició compta amb un nou itinerari que se centrarà en la memòria, el llegat i la narració oral, i que inclourà espectacles d'Àfrica Llorens (7 d'octubre) o Zum-Zum Teatre (8 d'octubre).

De la mateixa manera, aquest 2022 també ha nascut un itinerari que vincula la cultura popular i la ciutat, on es donaran a conèixer manifestacions de la cultura popular d'arreu del país a partir d'entitats manresanes com la Diada Castellera o els Tirallongues de Manresa (9 d'octubre).

Finalment, també es definiran les propostes familiars i escolars de la Fira d'enguany. Es duran a terme propostes que portaran als infants als teatres, amb projectes de Samfaina de Colors i De Paper (7 d'octubre), i també al carrer, amb POI de la Cia D'es Tro (7 d'octubre). També es proposa portar els artistes a les aules, com té pensat fer el taller del Cor Jove Amics de la Unió juntament amb Marcel Bagés i David Soler (9 d'octubre), amb un concert en commemoració de l’obra del Cançoner Popular de Catalunya.
Especial: Actualitat
Arxivat a: Enderrock, Fira Mediterrània de Manresa 2022, arrel, actualiat, festivals

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.