Revista

Johann Sebastian Bach és la figura central del nou número de la 440Clàssica&Jazz

El número 75 de la capçalera està dedicat al músic d'Eisenach amb motiu del tricentenari de la seva arribada a Leipzig

 En aquest nou número, s'hi entrevista la coral Càrmina, Carles Benavent, Nexus Duo Piano, Raquel García-Tomàs i Alba Careta

| 03/04/2023 a les 14:30h

La revista 440Clàssica&Jazz dedica el número d'abril imaig a una de les figures més importants de la història de la música clàssica occidental: Johann Sebastian Bach. Amb motiu del tricentenari de la seva arribada a Leipzig com a kantor de l'Església de Sant Tomàs, s'hi desgrana la importància de la seva figura i el seu repertori a través de diferents perspectives. Com sempre, el nou número de 440Clàssica&Jazz es pot adquirir a quioscos i llibreries, o en format digital a través de la plataforma iQuiosc.cat.

El musicòleg Oriol Pérez-Treviño repassa la història i els motius del trasllat de Bach des de Köthen cap a la ciutat saxona i la rellevància de la seva obra en la posteritat, mentre Pere-Albert Balcells aprofundeix en la transcendència de la seva primera biografia, escrita el 1802 per Johann Nikolaus Forkel. A més, Josep Maria Figueres relata el vincle de Bach amb els Països Catalans a través de l'impacte del seu llegat musical en Pau Casals. Paral·lelament, s'hi explica la influència de la seva figura en institucions com l'Orfeó Català i en artistes com Toti Soler, Montserrat Torrent i Carles Marigó, entre altres. 

També s'hi entrevista extensament la Coral Càrmina, que enguany compleix 50 anys d'existència; el duet maresmenc Piano Nexus Duo, que ha presentat el disc 11 (Ficta Edicions, 2022); i Raquel García-Tomás, que s'ha convertit en la primera compositora catalana a estrenar una òpera al Gran Teatre del Liceu amb Alexina B. 

En clau jazzística, s'hi recullen converses en profunditat amb el reputat baixista barceloní Carles Benavent, que ha col·laborat amb una infinitat d'artistes com Paco de Lucía i Chick Corea, i ara ha presentat el nou disc, Belle solitude (Bebyne Records, 2022); amb la cantant i trompetista bagenca Alba Careta sobre el seu tercer treball, Teia (Segell Microscopi, 2023).

En la secció dels preludis, s'hi repassa el més destacat de la programació d'aquesta primavera dels principals equipaments barcelonins: com el concert que oferirà John Elliot Gardiner al Palau de la Música l'11 d'abril, la representació de Parsifal de Richard Wagner al Liceu al llarg del mes de maig i el recital que oferirà el 6 de maig l'OBC amb el director basc Juanjo Mena. Finalment, a la secció de la Recepta clàssica, Jaume Biarnés proposa una singular recepta que uneix el cafè amb Bach.
 

Portada de la 440Clàssica&Jazz 75 Foto: Disseny: Manuel Cuyàs

Especial: Actualitat
Arxivat a: 440Clàssica&Jazz, 440Clàssica&Jazz75, Johann Sebastian Bach, revista

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.