crònica

Julieta i Lildami donen el tret de sortida del festival Ítaca 2023

Els dos intèrprets inauguren el festival en un concert popular a la platja de Riells de L'Escala

Lildami va fer el primer concert de la gira de presentació del seu tercer disc, 'Dummy'

| 10/04/2023 a les 12:50h

Julieta al festival Ítaca a L'Escala (08/04/2023)
Julieta al festival Ítaca a L'Escala (08/04/2023) | F. Link Produccions
El festival Ítaca ha començat la seva onzena edició amb un concert gratuït a la platja de Riells, a L'Escala, amb un doble programa a càrrec de Lildami i Julieta. L'Ítaca ha volgut consolidar la seva presència a L'Escala amb una proposta per a tots els públics, canviant d'emplaçament i optant per la gratuïtat. 

La crida va ser un èxit i el públic va omplir la platja de Riells per veure l'estrena en directe del darrer disc del raper terrassenc Lildami, Dummy (Halley Records, 2023). La popularitat d'un dels temes del disc, "Supermercat", així com com la presència del músic en el programa televisiu Eufòria van fer que dins del públic abundessin famílies i nens.

Amb un inici un pèl fred, Lildami va aconseguir posar-se el públic a la butxaca amb cançons com "M'és igual", la reivindicativa "4 gats" –el seu particular "Què volen aquesta gent?"–, "2080" o "Catalano" –dedicada a aquells que li diuen 'está guay, pero si lo hicieras en castellano llegarías más lejos'–. 

Lildami es va acompanyar per Mariona Batalla 'Emotional G' ajudant-lo a les veus, i pel productor Scotty DK a les bases i la guitarra, en un concert on el raper va voler donar mostres de proximitat amb el públic: 'aixequeu la mà els que heu vingut per lo de la tele' va preguntar, abans d'explicar que 'nosaltres fem rap, pop, i ho mirem de combinar una mica amb tot'.

Quedarà el dubte si rimes com "Fill de puta, tu també moriràs / tota la merda que tens s'esfumarà" o "Li donin pel cul als periodistes que només pensen en el titular" encaixen gaire en la tipologia de públic que avui en dia assisteix als concerts de Lildami, però aquest és probablement el major perill d'una proposta pensada per poder ser mainstream, però alhora mantenir les arrels en els codis del gènere. 

Una mare li deia a la seva filla: 'quan facin "Supermercat"; marxem'; i van haver de quedar-se tot el concert abans d'escoltar el gran èxit de Lildami. Mòbils alçats en vertical per a tancar un concert que bé pot resumir-se com una col·lecció accelerada d'himnes pop amb autotune.
 

Lildami al festival Ítaca a L'Escala (08/04/2023) Foto: Link Produccions


El set de Lildami va donar pas al concert de Julieta, que d'entrada va servir per dues coses. D'una banda, per buidar bona part del públic familiar, que retirava a casa per dormir, i per a que l'àudiència adolescent fes un pas cap endavant. Acompanyada per dues ballarines –La Lola i Gal·la Carner– i un DJ –Toni–, Julieta es va mostrar com una diva del pop per a interpretar bona part de les cançons dels seus dos darrers llançaments discogràfics: Juji (Music Bus Records, 2021) i el guardonat amb dos Premis Enderrock, Ni llum ni lluna (Music Bus Records, 2022).

Va sonar cançons que cada dia sumen més i més reproduccions a les xarxes digitals com "Tum valores", "Si ha de ser serà", "Tu juru ju" o una molt aclamada "Trenca'm el cor" amb la que va acabar el concert. Enmig, va comptar amb la col·laboració dels vallencs Figa Flawas en els remixos de "Secret" i "Xuculatina"; potser molt aviat, ja que l'eufòria del públic va refredar-la massa ràpidament amb "L'amor és per valents", una balada a guitarra que per format no va acabar de funcionar. I amb la participació d'Oriol Darnés, cantant de Vittara, amb qui va cantar "Els llocs on vas", un dels temes del seu EP conjunt dosmilset (Music Bus Records, 2022). 

Julieta es va mostrar molt segura a l'hora d'interpretar les seves cançons, en un format contemporani ben resolt per un treballat disseny de llums; però menys efectiva a l'hora de comunicar-se amb un públic que corejava les lletres d'unes cançons que conviden indistintament al ball i a la introspecció.

Menció especial mereixen la discotequera "Club" –sense Maria Hein–,  l'estrena en directe de "Cari", el reggaeton amb The Tyets "Clar que t'he trobat a faltar" –amb les veus dels mataronins enregistrades– i un fragment de "La gent que estimo" d'Oques Grasses a teclats i veu, que mereixia alguna cosa més.

Una nit de contrastos que va inaugurar el festival Ítaca. La propera cita serà el 19 de maig, amb Albert Pla al Far de Sant Sebastià de Llafranc. 
 

Vista aères del festival Ítaca a L'Escala (08/04/2023) Foto: Link Produccions

Especial: Festivals
Arxivat a: Enderrock, Ítaca, L'Escala, Itaca, Lildami, julieta, Figa Flawas, Vittara

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.