Retrat d'artista

Les 80 rondes de Jaume Arnella

Jordi Martí fa un 'Retrat d'artista' del folklorista barceloní Jaume Arnella, que avui compleix 80 anys

5 de maig: Avui, Jaume Arnella fa 80 anys

| 05/05/2023 a les 10:30h

Jaume Arnella
Jaume Arnella | Juan Miguel Morales
Aquest 5 de maig fa 80 anys. Paradoxes de la vida, és un home a qui li costa especialment treballar en equip, que fuig dels tinglados organitzatius, que ha conreat un indòmit esperit àcrata; un home que, en definitiva, ha anat a la seva, i que tanmateix ha acabat sent emblema de la música popular –és a dir, ‘del poble’– i coautor d’una de les cançons que encarnen millor l’esperit del cant col·lectiu que ve de baix: “Les rondes de vi”. La va escriure amb el seu amic Joan Soler Amigó, barrejant els esperits de les Carmina Burana amb l’“Amsterdam” de Jacques Brel, i en va sortir una bomba.


A l’escenari, el seu posat despistat camufla una murrieria infinita, una formació i una cultura forjades al seminari que el connecten no només amb els vells romancers, sinó també amb els goliards que penjaven els hàbits i s’entregaven a la vida tavernària i la disbauxa mundana sense renunciar a la cultura llibresca. Seguint la seva irreverència, Jaume Arnella ha abraçat la faràndula amb passió. És un artista en marxa, d’anar fent, que conrea la memòria sense rastre de nostàlgia.

Per això quan, amb motiu del seu vuitantè aniversari, el festival Tradicionàrius li va proposar de fer alguna cosa especial, ell no va pensar en cap antologia ni muntatge retrospectiu, sinó en gravar un disc nou i presentar-lo amb tres músics de confiança, Ferran Martínez, Toni Oró i Rafel Sala. L’àlbum es titula 40 i 40 besa el cul de la geganta (autoeditat, 2023) i és nou de trinca. Tot i que, ben mirat, és un compendi de tots els temes que l’han anat interessant: hi ha romanços antics, històries de maquis, clams per la independència, cròniques escatològiques de l’actualitat, adaptacions poètiques d’altíssima volada i un record corprenedor pel lletrista i ànima bessona Soler Amigó, mort fa poc més d’un any.

A Arnella no el veureu gaire als programes musicals o de moda de la tele, però tothom que el coneix li té una estima i una admiració profundes. Però si voleu saber tot el que ha anat fent, ho trobareu a la biografia que li ha dedicat el periodista Ferran Riera, Artesà de cançons (Edicions Sidillà, 2023).

Especial: Efemèrides
Arxivat a: Enderrock, Jaume Arnella, Retrat d'artista, efemèrides

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.