Exdirector del festival, Fàbregas, va ser cantant, guitarrista, graller i compositor, a més de fer una important tasca de promoció i consolidació de la música tradicional als Països Catalans. Divendres a Gràcia, s’hi podran escoltar dotze peces compostes per ell, arranjades per joves compositors i interpretades per veus amigues com les de Xavi Rota i Patri Garcia, Anna Ferrer, Arturo Gaya, Arnau Obiols, Artur Blasco, Sicus Carbonell i Jaume Arnella, entre altres.
Jordi Fàbregas Foto: Juan Miguel Morales
Arnella serà, precisament, un de les figures destacades d’aquesta edició. A més de la seva participació en el concert d’homenatge a Fàbregas, el músic barceloní també oferirà, el divendres 27 de gener, una conversa-concert amb Biel Majoral, Jaume Arnella i Vicent Torrent -com a part del cicle Circuit Folc-, guanyadors ex aequo del Premi Enderrock 2021 a la Trajectòria. Així mateix, el dijous 23 de març, Ferran Riera presentarà el seu llibre sobre la vida i obra d’Arnella -Jaume Arnella. Artesà de cançons-, just abans d’un concert del mateix artista, que celebrarà els seus 80 anys amb un espectacle antològic, a les 20:30h al CAT, al costat de Ferran Martínez, Toni Oró i Rafel Sala.
Tot i el seu vessant més arrelat, el programa d’enguany del Tradicionàrius aposta per la intergeneracionalitat i les propostes que actualitzen el folk i l’apropen a les tendències més contemporànies. Així, per exemple, s’hi podrà sentir el Rap d’arrel (Temps Records, 2022) de Tesa amb Jonatan Penalba (al CAT, el 20 de gener), o els concerts coprogramats amb el Festival Barnasants d’Alba Careta Group; Joana Gomila i Laia Vallès i La Maria (al CAT, el 8 i el 19 de febrer i el 12 de març, respectivament). També s’hi podrà escoltar en directe la banda guanyadora del Concurs Sons de la Mediterrània, Bum Ditty (al CAT, 9 de març), i dos dels discos guardonats per la crítica als Premis Enderrock d’enguany: Mont Cau (Segell Microscopi, 2022) d’Arnau Obiols -considerat pel jurat el millor disc de folk-, el 23 de febrer al CAT, i Jota de morir (Propaganda pel Fet!, 2022) de Marala -millor disc de l’any segons la crítica-, el 16 de març al Petit Palau. En col·laboració amb el Palau de la Música, el festival també hi ha programat un concert de Tanxugueiras el 10 de març.
Entre la seixantena de propostes d’enguany, també s’han previst concerts d’Eduard Iniesta amb el Gran Conjunt de Música Tradionàrius de l’ESMUC (CAT · 21 de gener); de Miquel Gil i Noelia Llorens Titana (CAT · 10 de febrer); de Quico el Célio, El Noi i El Mut de Ferreries (CAT · 3 de març); de Corrandes són Corrandes i Orquestrina Trama (CAT · 17 de març); i de l’OMAC Juvenil (CAT · 30 de març), entre altres. A més, s’hi faran diverses presentacions de llibres i exposicions, com la que commemora el centenari de L’Obra del Cançoner Popular a Catalunya; actuacions als mercats barcelonins -en el XVI Folk als Mercats-; i es transcendirà el territori barceloní per arribar amb el folk a Olot, Argelaguer, Sant Boi de Llobregat, Girona i Torroella de Montgrí.