Entrevistes

Núria López: «M'hauria agradat viure 'Eufòria' de forma més despreocupada»

Parlem amb la cantant garrotxina i exconcursant d''Eufòria' Núria López sobre el seu primer disc, '00:00'

| 02/06/2023 a les 12:30h

Núria López
Núria López | Arxiu U98 Music
El pas pel concurs de talents de TV3 Eufòria -en què va quedar en tercer lloc- van donar a conèixer al gran públic l'artista garrotxina Núria López. Escassos dies després d'acabar el programa, ja va marxar cap a Madrid per a assajar i formar part del repartiment del musical El Rei Lleó. Paral·lelament, també ha treballat en el seu propi projecte musical, i ara, ha publicat el seu primer disc: 00:00 (U98 Music, 2023), tota una declaració d'intencions que marca l'inici d'aquesta altra faceta de la cantant. Fem balanç amb ella tant del seu pas per Eufòria com d'aquest nou disc.



Com va sorgir el títol de '00:00'?
Quan pensava en el nom del disc, volia mostrar diferents cares de mi i, al principi, ho vaig enfocar en la lluna i en les seves diferents cares. Però com no m'acabava de convèncer, em va agradar la idea de jugar amb el concepte de les 12 de la nit, que és un moment en què s'acaba el dia i en un comença un altre. A més, també és un moment d'intimitat, d'introspecció i de demanar un desig... Per a mi, representa un nou començament i una nova vida. El número 00:00 es pot partir per la meitat i això és el que també fa la portada, en què hi ha una foto meva la qual la meitat està resseguida amb unes línies i l'altra meitat no. Les línies representen com m'estic definint artísticament tot i que la Núria és totes dues cares. 

En aquest nou disc, hi ha alguna cançó o idees de cançons de la teva etapa a 'Eufòria' o, fins i tot, anterior al programa?
Totes les idees les he dut a terme després. Hi havia una cançó que vaig fer fa uns anys sobre el desamor i que volia recuperar per al disc, però, al final, ho vam deixar córrer.


El disc el coescrius amb Roger Argemí, l’Uri Plana, i Albert Solà, que també n'han estat productors. Com ha estat treballar amb ells?
Quan vaig sortir d'Eufòria, anava una mica perduda perquè mai havia compost ni produït ni publicat mai la meva música. Per això, al principi tots ells m'ensenyaven com treballar les cançons... El que he volgut és que sempre hi hagués molta mà meva, i per això, fèiem sessions de composició en les quals jo proposava una melodia, una lletra o un tema i començàvem a improvisar, afegir i moure les diferents peces que se'ns anaven ocorrent. Hi ha lletres com "Tabú", "00:00" o "No tenim pressa" que són més meves i d'altres, com "Ja no hi ets", me la van escriure el Víctor Arbelo, en Roger Argemí, l'Uri Plana i en Dani Anglès [director artístic d'Eufòria]. El camí general ha set que a poc a poc les cançons fossin més de marca meva perquè volia parlar de coses que m'han passat a mi.

Quina cançó parla d'alguna d'aquestes vivències personals?
N'és un exemple "Bocins de pa". Parla molt del moment en què es va acabar Eufòria i jo ràpidament vaig venir a Madrid per a fer el musical d'El Rei Lleó. Venia d'un gran èxtasi i d'haver viscut una cosa molt forta a la final, i l'endemà ja estava anant a Madrid... Els primers dies van ser una mica durs per a mi per la gran unió que tenien a Barcelona tota la resta de concursants fent concerts, entrevistes i plans junts mentre jo era sola a Madrid... En algun moment, vaig tenir el dubte de si m'havia precipitat. I d'això parla aquesta cançó.

La cançó es pot llegir també en clau dels dubtes que et genera haver d'estar amunt i avall entre Madrid i Catalunya compaginant el teatre musical i el teu propi projecte musical?
Sí. De fet, això és una cosa que en un principi m'angoixava moltíssim, però des de fa un parell de mesos hi estic força conciliada. Tenia la sensació que em perdia coses, que no ho podia fer tot... Però realment, a la vida no es pot fer tot i estic superagraïda de tot el que estic vivint. 


Dius que tenies la sensació de perdre't coses, però des de fora fa la sensació que està fent alhora un musical i un disc són una pila de coses!
Sí, realment és una bogeria. Jo faig funció de dimarts a diumenge i els dilluns m'aixecava a les sis del matí per anar a Barcelona per a fer aquestes sessions de composició, producció i gravació del disc. Ha estat bastant heavy perquè he tingut molt poc descans vocal i físic, però alhora, era el que volia fer, i crec que era el moment per fer-ho.

El primer tema, "00:00", parla de rebobinar i de desfer el temps. T’agradaria haver fet les coses diferent a 'Eufòria' o durant aquest darrer any?
No canviaria cap de les decisions que he pres, la veritat. El que sí que canviaria si pogués retrocedir en el temps un any i mig seria que m'hauria agradat viure Eufòria de forma més despreocupada. Jo patia molt en el programa, perquè m'exigia molt i em deia que havia de fer-ho bé sempre i que no podia fallar ni desafinar. Era una gran autoexigència que ara quan l'observo penso: quina mandra! Però, al final va anar així i també n'he après molt i ara, per exemple crec que em trinxo molt menys quan estic a l'escenari. A El Rei Lleó, si un dia tinc la sensació d'haver fet una mala funció, no em castigo tant, perquè tinc clar que és la meva feina i que és normal que alguns dies et sentis molt bé amb la funció i altres no tant... Però al final, l'endemà la vida seguirà i tornarà a sortir el sol. 

Què és el més important que t'emportes d''Eufòria'?
Sobretot, m'enduc el gran grup que vam fer. Va ser molt especial, ens vam fer molt i hi havia molt bon rotllo. Evidentment, tu estàs allà perquè vols estar cantant en un plató i fent grans números, però a mi m'importa molt la part social, l'experiència i l'ambient que hi ha als llocs on treballo. A El Rei Lleó, per exemple, si no hi hagués el bon ambient que hi ha, tot se'm faria molt més avorrit.


Amb "Girem-ho tot" vols mostrar una part de la Núria que no es va mostrar a 'Eufòria'?
Va ser un dels últims senzills del disc, i com que els altres senzills que havia tret fins llavors eren balades i cançons més tranquil·les, volia fer alguna cosa més ballable i moguda. Hi volia mostrar la Núria més divertida, i mostrar les ganes que la Núria petita es volia dedicar a la música i com, gràcies a Eufòria, he pogut entrar dins de la indústria musical catalana.

Has optat per no publicar al disc la primera cançó que vas publicar: la nadala “Al teu costat”. Et desencaixava dins del disc?
Sí, l'he considerat una cosa externa. Al principi, pensava a posar-la al disc, però després vaig veure que és una cosa de Nadal... no en renego pas, però no té sentit que entri dins del disc perquè tampoc té a veure amb tot el concepte que et comentava abans. 


Quins seran els concerts de presentació '00:00'?
Per ara, en tenim dos d'anunciats. Un, el 15 de juliol al Festival Vallviva a la Vall d'en Bas i l'altre, el 22 de juliol a Sant Jaume de Llierca, tot i que més endavant tinc previst fer alguns concerts més.
Especial: Entrevistes
Arxivat a: Enderrock, entrevistes, Núria López, Eufòria

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.